Τι είναι το Affiliate Marketing; Ένας χρήσιμος οδηγός (video) | το Χρήσιμο

Τι είναι το Affiliate Marketing; Ένας χρήσιμος οδηγός (video)

make money online laptop

Affiliate marketing τι είναι και πως μπορείς να το αξιοποιήσεις για να βγάλεις λεφτά.

Τι εννοουμε με τον ορο Affiliate Marketing;

Φαντάζομαι θα έχεις αναρωτηθεί όπως και εγώ παλαιότερα τι σημαίνει affiliate marketing.
Affiliate Marketing είναι μια μέθοδος μάρκετινγκ μέσω απόδοσης (performance based marketing) και αφορά τη προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Με τον όρο affiliate εννοούμε τον συνεργάτη ενός δικτύου συνεργατών (Affiliate Network), ο οποίος προωθεί προϊόντα ή υπηρεσίες ενός διαφημιζόμενου ή μιας εταιρείας.

Πως λειτουργεί το affiliate marketing


Το affiliate marketing λειτουργεί ως εξής: Μια εταιρεία ή επιχείρηση (διαφημιζόμενος) ανταμείβει τους συνεργάτες (Affiliates) για κάθε πελάτη ή επισκέπτη που οδηγούν στην διαδικτυακή τους ιστοσελίδα. 

Η ανταμοιβή μπορεί να είναι ένα ποσοστό προμήθειας από μια επιτυχημένη online πώληση (CPS), είτε ένα ποσό για μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως μια εγγραφή μέλους ή newsletter cost per action (CPA).

Ο affiliate προωθεί και προτείνει εταιρείες χρησιμοποιώντας διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες ή μεθόδους marketing μέσα από διαδικτυακές πηγές, όπως ιστοσελίδες, ιστολόγια, ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα πολλά.
Ουσιαστικά συστήνει μια εταιρεία που είναι ευχαριστημένος σε φίλους, γνωστούς και followers του!


Παραδείγματα affiliate marketing


Θα πάρουμε για παράδειγμα το δικό μου blog toxrisimo.gr αν προσέξεις στο τέλος κάθε άρθρου γράφω τους τρόπους που μπορείς να συνεισφέρεις και να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου.

"Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων."
Έτσι προτείνω κάποια μαγαζιά που μπορείς να αγοράσεις κάτι πατώντας πρώτα στα links μου, έχω γράψει και μια τεράστια λίστα με τα καταστήματα που συνεργάζομαι και τα έχω χωρίσει ανά κατηγορίες.

Παράδειγμα για κρατήσεις ξενοδοχείων προτείνω το booking και για διαμονή σε διαμέρισμα το airbnb. Ενώ για αγορές ηλεκτρονικών ειδών προτείνω το media markt και το public και για pizza τη pizza fan και τη dominos!

Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα affiliate marketing είναι οι ιστοσελίδες που συγκρίνουν προϊόντα και οι σύνδεσμοι τους οδηγούν στην ιστοσελίδα της εταιρείας, πολλοί συνεργάζονται με το Amazon όπως και εγώ και κερδίζουν πολύ καλά χρήματα απλά προτείνοντας τα αγαπημένα τους προϊόντα.

Το authority hacker ένα πολύ γνωστό site δείχνει πολλά παραδείγματα επιτυχημένου affiliate marketing.

Ποιος μπορεί να γίνει affiliate;

Affiliate μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε (ιδιώτης ή εταιρεία) έχει ιστοσελίδα από την οποία έχει τη δυνατότητα να στέλνει επισκέπτες μέσω συνδέσμων links (banners ή text links) στη σελίδα του διαφημιζόμενου. 

Affiliate επίσης μπορεί να είναι κάποιος που στέλνει επισκέπτες στη σελίδα του διαφημιζόμενου μέσω Pay per Click (PPC) Campaigns/διαφημίσεις που έχει δημιουργήσει στις μηχανές αναζήτησης, στο Facebook, στο YouTube κλπ. 

Η πρόσφατη αύξηση ενδιαφέροντος για τα social media όπως το Instagram, Facebook, το Twitter κ.α. έχει δημιουργήσει και έναν ακόμα τύπο affiliate, ο οποίος στέλνει επισκέπτες μέσω των σελίδων και λογαριασμών του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

blog

O affiliate το κάνει αυτό με σκοπό να πληρωθεί από το διαφημιζόμενο ένα προσυμφωνημένο ποσό ή προμήθεια εφόσον ο επισκέπτης που του στείλει πραγματοποιήσει την επιθυμητή ενέργεια (συνήθως αγορά).

Το affiliate μοντέλο είναι τόσο απλό, που affiliate μπορεί να τελικά να είναι μία ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών (price comparison website), ένα site με πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα, ένα forum, ένα blog ή ακόμα ένας που έχει μια απλή σελίδα στο Facebook.

Εγώ ας πούμε συνεργάζομαι δηλαδή είμαι affiliate με αρκετές εταιρείες, εδώ μπορείς να δεις κάποιες από αυτές. Προτείνω κάποιες και όταν κάποιος αγοράσει μέσα από τους συνδέσμους μου κάποιο αγαθό ή υπηρεσία τότε η εταιρεία μου δίνει ένα ποσοστό από τις πωλήσεις χωρίς να επιβαρύνεται ο αγοραστής.

Έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι ο αγοραστής πληρώνει όσο θα πλήρωνε έτσι και αλλιώς η εταιρεία κερδίζει περισσότερους πελάτες και ο συνεργάτης/affiliate κερδίζει ένα μικρό ποσοστό επί της πώλησης χωρίς φυσικά να επιβαρύνεται ο αγοραστής.

Ποιος μπορεί να είναι ο διαφημιζόμενος;

Διαφημιζόμενος μπορεί να είναι οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί να διαφημίσει τα προϊόντα της μέσω της ιστοσελίδας της ή ακόμα και μέσω του φυσικού της καταστήματος.
Οπότε δίνοντας ένα ποσοστό επί των πωλήσεων σε έναν affiliate/συνεργάτη αυξάνει τις πιθανότητες για πώληση περισσοτέρων αγαθών με συνέπεια να έχει περισσότερα κέρδη!

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του εξωτερικού όπως η Amazon (affiliate link) έχουν υιοθετήσει το affiliate marketing πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση στα κέρδη τους έτσι σιγά σιγά και στην Ελλάδα υιοθετούν αυτό το μοντέλο μάρκετινγκ. 

linkwise στατιστικά κλικς και πωλήσεις
Linkwise στατιστικά κλικς και προμήθειες


Πως να κάνεις affiliate marketing

Όπως είπα και πριν χρειάζεσαι κάποιο μέσο για να γίνεις affiliate, ώστε να προωθήσεις και να προβάλεις τα προϊόντα από τις διάφορες εταιρείες.
Τα μέσα αυτά μπορεί να είναι:

  • μια δικιά σου ιστοσελίδα ή ένα blog
  • μια σελίδα στο Facebook, προφίλ στο Twitter κλπ 
  • ένα κανάλι στο Youtube, παρεπιμπτόντως αυτό είναι το δικό μου αν θες κάνε subscribe!
  • ένα φόρουμ
  • στο Instagram
  • email lists
  • push notifications
  • συγγραφή ebook, pdf
  • κ.α
Για να πετύχεις στο affiliate marketing καλό είναι να διαφοροποιηθείς από τους περισσότερους marketers που κυκλοφορούν. Δηλαδή προτείνω να κάνεις κάτι διαφορετικό κάτι που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από το πλήθος που προτείνει και προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες.

Κοίταξε το περιεχόμενό σου να είναι πρωτότυπο, τα πολλά banners και διαφημιστικά κουράζουν τον αναγνώστη και δεν βοηθούν καθόλου.

Επίσης προσπάθησε πραγματικά να βοηθάς τον αναγνώστη της ιστοσελίδας σου και όχι απλά να προτείνεις κάτι. Να του απεθύνεσαι σαν να είναι ο καλύτερός σου φίλος!


Δίκτυα affiliate marketing και πως να γίνεις affiliate


Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα που μπορείς να συνεργαστείς είναι η Linkwise, εγώ με αυτούς συνεργάζομαι και είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τη συνεργασία μας.

linkwise statistics
Στατιστικά Linkwise, Κλικς και Προμήθειες
Η Linkwise έχει συγκεντρώσει όλες τις εταιρείες που προσφέρουν συνεργασία με affiliates και έτσι μπορείς να τις έχεις όλες συγκεντρωμένες σε ένα δίκτυο και να επιλέξεις όποια εταιρεία σε ενδιαφέρει.

Συνεργάζεται με πάνω από 400 εταιρείες τις έχει ανά κατηγορία και έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να διαλέξεις το κατάστημα που σε βολεύει.

Στη παρακάτω φωτογραφία θα δεις στατιστικά των προμηθειών μου (κερδών), στο γράφημα τα μπλέ σημεία είναι τα κλικς στους affiliate συνδέσμους μου ενώ τα πορτοκαλί σημεία είναι οι προμήθειες που έχω κερδίσει.
affiliate marketing προμήθειες
Γράφημα Linkwise, Clicks και Προμήθειες

Αν έχεις ένα fashion blog τότε καλύτερα να διαλέξεις να προωθήσεις eshops μόδας, ενώ αν έχεις ένα blog με gadgets μπορείς κάλλιστα να προτείνεις μαγαζιά με ηλεκτρονικά είδη και gadgets όπως το media markt, to public και το electroholic.

Κάνoντας δωρεάν εγγραφή στη Linkwise επιλέγεις όποια εταιρεία θες να προωθήσεις.

eshops commission
προμήθεια ανά εταιρεία

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε κάποια γνωστά καταστήματα και το ποσοστό της προμήθειας που δίνουν ανά πώληση.

Η προμήθεια που δίνει το media markt είναι της τάξεως του 1,2%-7%, το notos προσφέρει προμήθεια επι των πωλήσεων 3%-6%, το plus4u δίνει 1,6&-7% και το public προσφέρει 1,5%-3%.

Γενικά τα καταστήματα δίνουν προμήθεια γύρω στο 3%-12% και έχω παρατηρήσει πως αν πρόκειται για μεγάλο κατάστημα τότε δίνει μικρότερη προμήθεια, ενώ τα λίγο μικρότερα προσφέρουν μεγαλύτερες προμήθειες στους συνεργάτες/affiliates τους.

Στην Ελλάδα οι προμήθειες φτάνουν μέχρι και το 20%, σε καταστήματα και affiliate networks του εξωτερικού οι προμήθειες μπορούν να φτάσουν και άνω του 50% ακόμα και 80%-90%.

Άλλα πολύ γνωστά affiliate networks του εξωτερικού είναι:



Τρόποι πληρωμής


Τα περισσότερα affiliate networks πληρώνουν σε paypal ή/και απευθείας στον τραπεζικό σου λογαριασμό.
Τα χρήματα μπαίνουν 1 φορά το μήνα ή όταν συλλέξεις ένα συγκεκριμένο ποσό πχ πάνω από 20€.
Για να συνεργαστείς μπορείς να είσαι:

  • φυσικό πρόσωπο- παροχή υπηρεσιών (ατομική εταιρεία) ή
  • εταιρεία ή
  • φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης)
Η Linkwise όπως αναφέρει εδώ κόβει τίτλο κτήσης δηλαδή η πληρωμή των προμηθειών για τους ιδιώτες, γίνεται με την έκδοση τίτλου κτήσης υπηρεσιών (πρώην «απόδειξη δαπανών»). Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο πληρωμής για τους ιδιώτες είναι 10.000€ ανά έτος και μπορούν να εκδίδονται το πολύ έως 2 τίτλοι κτήσης υπηρεσιών ανά εξάμηνο.

Για κάθε πληρωμή, υπάρχει παρακράτηση φόρου 20%, χαρτοσήμου 3,6% και για παραστατικά που εκδίδονται από 01/02/2019 προβλέπεται και παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών 20,28%, όπως ορίζει ο νόμος. 

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου. Τα πρόσωπα που θα αμειφθούν με τίτλο κτήσης υποχρεούνται να απογραφούν στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του "Αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κάνε εγγραφή για να κερδίσεις χρήματα στη Linkwise τώρα!

Πάντως ο καλύτερος τρόπος για μένα να προωθείς και να προτείνεις τα προϊόντα που σου αρέσουν είναι να έχεις το δικό σου site όπως έχω εγώ αυτή την ιστοσελίδα και πολλές άλλες!
Για Ελληνικό server προτείνω αυτούς ενώ για ξένο server προτείνω Bluehost ή Siteground άλλωστε τους προτείνει και το WordPress.



Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook, Sub στο YouTube μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

Για την πλήρη προστασία και ασφάλεια όλων των αγαπημένων σου συσκευών με Windows, Android, iOS & MacOS, προτείνω τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!