Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά σου; (5+ αιτίες) | το Χρήσιμο

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά σου; (5+ αιτίες)

yellowish leaf
Ποια είναι η αιτία που κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών και πως να το αποτρέψεις...


Σε όλους πιστεύω μας αρέσουν τα φυτά και νομίζω όλοι μας έχουμε τουλάχιστον από ένα φυτό στο σπίτι.

Όπως γνωρίζεις τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα γιατί μας προσφέρουν το πολύτιμο οξυγόνο, μερικά από αυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας κάτι το οποίο τα κάνει ιδιαιτέρως χρήσιμα για τη κρεβατοκάμαρά μας χαρίζοντάς μας έναν ελαφρύ και καλύτερης ποιότητας ύπνο!

Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά μπορούν να προκληθούν από πολλές αιτίες. Μερικές φορές, η αιτία είναι προφανής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το διαγνώσεις και να το διορθώσεις αμέσως. Υπάρχουν και άλλες φορές που το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί να προσπαθήσεις να αλλάξεις ένα πράγμα τη φορά μέχρι να δεις βελτίωση στο φυτό σου.

Ακόμα και αφού διορθώσεις το πρόβλημα, είναι πιθανό τα κίτρινα φύλλα να πέσουν με το χρόνο. Μην ανησυχείς, εάν το φυτό ανακτήσει την υγεία του είναι πιθανό να βγάλει νέα φύλλα κατά την επόμενη περίοδο ανάπτυξης.

Η καλλιέργεια των φυτών είναι θέμα υπομονής. Κάνε το καλύτερό σου για να εξαλείψεις τις παρακάτω αιτίες που είναι υπεύθυνες για το κιτρίνισμα των φύλλων, στη συνέχεια, περίμενε να δεις τι θα συμβεί.


Ποιες είναι οι αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά;



1 Από υπερβολική υγρασία

Το υπερβολικό ή το ελάχτιστο πότισμα είναι οι πιο συνήθεις ύποπτοι όταν τα φύλλα ενός φυτού γίνονται κίτρινα. Στα φυτά σε γλάστρα είναι πολύ σημαντικό να ποτίζεις μόνο όσο χρειάζεται το φυτό.
Αν έχεις ένα φυτό με κιτρινισμένα φύλλα έλεγξε το χώμα στη γλάστρα. Είναι ξερό ή μούσκεμα;

Εάν τα φυτά δεν λαμβάνουν αρκετό νερό, ρίχνουν τα φύλλα τους για να αποτρέψουν τη διαπνοή (είναι ο τρόπος εφίδρωσης ενός φυτού) και να διατηρήσουν το νερό. Πριν πέσουν, όμως, τα φύλλα συνήθως θα κιτρινίσουν. Εάν το χώμα είναι ξερό και συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να βάλεις το φυτό σε ένα πρόγραμμα ποτίσματος.

Πάρα πολύ νερό μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο για τα φύλλα. Όταν το χώμα δεν στεγνώνει καλά, η υπερβολική δόση νερού καταστρέφει το ριζικό σύστημα και το φυτό μπορεί να πνιγεί κυριολεκτικά. Χωρίς οξυγόνο οι ρίζες αρχίζουν να πεθαίνουν.

2 Από φυσιολογική γήρανση

Καθώς πολλά φυτά γερνούν, τα κατώτερα φύλλα γίνονται κίτρινα και πέφτουν. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για φυτά όπως η Ντιεφενμπάχια και η Δράκαινα, μερικά από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου.

Σε αυτή την περίπτωση, μην ανησυχείς. Αν το φυτό γίνει πολύ αδύνατο, εξέτασε το ενδεχόμενο να κόψεις το κύριο στέλεχος για να προωθήσεις νέα ανάπτυξη του φυτού.

3 Κρύα ρεύματα αέρα

Τα κρύα ρεύματα αέρα στα τροπικά φυτά συχνά προκαλούν το κιτρίνισμα στο φύλλωμα και τη πτώση τους. Αυτό διαφέρει από τις σύντομες περιόδους έκθεσης σε έντονο κρύο, γεγονός που θα προκαλέσει καφετί χρώμα στο φύλλωμα ή θα εμφανιστούν ανοιχτές, διαφανείς κηλίδες ανάμεσα στις φλέβες του φύλλου.

Εάν το φυτό σου βρίσκεται κοντά σε κλιματιστικό το καλοκαίρι ή σε ένα παράθυρο που έχει ρεύμα το χειμώνα, μετακίνησε το σε μια καλύτερη θέση χωρίς ρεύματα. Έλεγξε να δεις αν τα κίτρινα φύλλα εξαπλώνονται περαιτέρω. Επίσης είναι μια καλή ιδέα να ψεκάζεις κάθε τόσο τα τροπικά φυτά σου το χειμώνα για να αυξήσεις την υγρασία τους.

4 Έλλειψη φωτός

Τα φυτά που λαμβάνουν πολύ λίγο φως, συχνά αρχίζουν να κιτρινίζουν στα χαμηλότερα φύλλα πριν αυτά πέσουν. Αν αυτό είναι το πρόβλημά, έχεις μια ένδειξη που μπορείς να αναζητήσεις.

Ένα φυτό που κιτρινίζει από έλλειψη φωτός θα είναι συνήθως κίτρινο στην πλευρά που βρίσκεται μακριά από την πηγή φωτός. Τα φύλλα κοντά στο παράθυρο για παράδειγμα, παίρνουν όλο το φως και εμποδίζουν την αντίθετη πλευρά.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετακίνησε το φυτό σε μια θέση με περισσότερο ηλιακό φως και δες πως θα πάει. Αν το φως από τα παράθυρα είναι δύσκολο να δει τα φυτά (ειδικά το χειμώνα) ίσως χρειαστεί να τοποθετήσεις ένα τεχνητό φως για τα φυτά σου.

5 Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών

Τα φύλλα μπορούν να γίνουν κίτρινα εάν ένα φυτό δεν λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται. Αυτό μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό ασβέστιο στο νερό, εάν χρησιμοποιείτε σκληρό νερό ή από ανεπάρκεια αζώτου.

Εάν αυτό είναι το πρόβλημα, τα φύλλα κορυφής του φυτού μπορεί να είναι τα πρώτα που θα κίτρινο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε ένα ασυνήθιστο μοτίβο στο κιτρίνισμα. Για παράδειγμα, οι φλέβες μπορεί να παραμείνουν σκοτεινές, ενώ ο ιστός μεταξύ τους γίνεται κίτρινος.

Τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται από ένα φυτό ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και μερικά είναι τα περιστροφικά από άλλα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διαγνώσετε σωστά το πρόβλημα ή μπορεί να σκοτώσετε ένα φυτό που διαφορετικά μπορεί να επιστρέψει στην υγεία.

6 Μόλυνση

Εάν το φυτό σας έχει κάποια λοίμωξη, μπορεί να εμφανιστεί ως κηλίδες σαν κίτρινα μπαλώματα στα φύλλα σε όλο το φυτό. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από παραμορφωμένα φύλλα και μίσχους, καθώς και αποχρωματισμένα λουλούδια.

Οι λοιμώξεις στα φυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν και μπορούν να μολύνουν και άλλα ευαίσθητα φυτά που βρίσκονται κοντά. Θα χρειαστεί να πετάξεις τα φυτά που υποπτεύεσαι ότι έχουν μολυνθεί. Πλύνε και αποστείρωσε τα εργαλεία κλαδέματος ή τα γλάστρες πριν τα χρησιμοποιήσεις σε άλλα φυτά.
Προτείνω τα κλαδέματα και αυτά που πρόκεται να πετάξεις να μην τα ρίξεις στο κομπόστ σου.
Για να ομορφύνεις το σπίτι σου με φυτά εσωτερικού χώρου μπορείς να διαλέξεις κάποια από αυτό το κατάστημα!


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook, Sub στο YouTube μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

Για την πλήρη προστασία και ασφάλεια όλων των αγαπημένων σου συσκευών με Windows, Android, iOS & MacOS, προτείνω τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!