Τι είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, ποιοι οι δικαιούχοι | το Χρήσιμο

Τι είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, ποιοι οι δικαιούχοι

μεταφορικό ισοδύναμο λογότυπο

Μεταφορικό ισοδύναμο και στα αεροπορικά εισητήρια, μάθε πως...

Τι είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Μεταφορικό Ισοδύναμο (M.I.) είναι το μέτρο με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Από 1 Ιανουαρίου 2019 δικαιούχοι του Α.ΝΗ.ΚΟ είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις με έδρα στο σύνολο της νησιωτικής χώρας.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται με τη μορφή χρηματικής ενίσχυσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Διαδικασία εγγραφής και χρήσης του δικαιώματος του Μ.Ι. για τους πολίτες


Ο δικαιούχος για μια και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:


  1. κάνει εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS 
  2. συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και δίνει έναν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου
  3. άμεσα εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.


Ο νησιώτης, πέραν της χρήσης του ΜΑΝ κατά την έκδοση ή κράτηση του εισιτηρίου, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια, ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στο λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.


Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τους ακόλουθους συνδέσμους:  Εγγραφή-Υποβολή Αίτησης, Επιλεξιμότητα των εισιτηρίων και Kαταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ.

Εγγραφή - αίτηση συμμετοχής για τις επιχειρήσεις


Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρεί να εναρμονίσει το υψηλό κόστος μετακίνησης εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.

Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ) θα αποδίδεται στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά και είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο νησιωτικό επιμελητήριο. Tο μέτρο αφορά τους κλάδους εμπορίου-μεταποίησης-τουριστικών καταλυμάτων. Το Α.ΝΗ.ΚΟ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Δικαιούχοι-επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι όσες εμπίπτουν στη κατηγορία "πολύ μικρή", "μικρή", "μεσαία" βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ν. 4308/2014). Από την 1 Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες, οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής. 
Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται να λάβουν μέρος στην δράση του Μεταφορικού Ισοδύναμου υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής χρησιμοποιώντας τους κωδικούς εισόδου του TAXIS.

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τους ακόλουθους συνδέσμους: Εγγραφή-Αίτηση Συμμετοχής και Επιλεξιμότητα Δαπανών.

Η Aegean και Olympic Air

Η AEGEAN και η Olympic Air συμμετέχουν στο "Μεταφορικό Ισοδύναμο", δίνοντας πλέον με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στους νησιώτες της χώρας μας, να επωφεληθούν από το μέτρο και για τις αεροπορικές τους μετακινήσεις.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), είναι το μέτρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου αφορά σε πτήσεις εντός Ελλάδας, από και προς το νησί που διαμένει κάθε νησιώτης. Εφαρμόζεται και αφορά στους μόνιμους κάτοικους, σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ, όλων των νησιών της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Για την  χρήση του προγράμματος, οι  νησιώτες/δικαιούχοι θα πρέπει να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου προκειμένου  να αποκτήσουν το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.).

Ακολούθως, κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης του εισιτηρίου τους στην ιστοσελίδα της Aegean, αρκεί να συμπληρώσουν το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), στο βήμα υποβολής των στοιχείων τους, όπως φαίνεται παρακάτω:

Δες αναλυτικές πληροφορίες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Πηγές: 1,2
Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook, Sub στο YouTube μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

Για την πλήρη προστασία και ασφάλεια όλων των αγαπημένων σου συσκευών με Windows, Android, iOS & MacOS, προτείνω τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!