Αποθήκευση τροφίμων: πού και πόσο καιρό να κρατήσεις τα φαγητά | το Χρήσιμο

Αποθήκευση τροφίμων: πού και πόσο καιρό να κρατήσεις τα φαγητά

Πόσο καιρό και σε ποιο μέρος να αποθηκεύσεις τα τρόφιμα
 Πόσο καιρό και σε ποιο μέρος να αποθηκεύσεις τα τρόφιμα...


Αποθήκευση τροφίμων που και για πόσο καιρό



  • Στο πάγκο της κουζίνας

Σκόρδα, κρεμμύδια: Μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε ένα δροσερό και στεγνό μέρος στο πάγκο σου μέχρι και 2 εβδομάδες. Στο ψυγείο θα χάσουν μέρος της γεύσης τους.

Τομάτες, πατάτες, κολοκύθες: Μπορεί να φαίνεται περίεργο να τα κρατάμε εκτός ψυγείου αλλά σύμφωνα με τον USDA (υπηρεσία γεωργίας των ΗΠΑ) είναι καλύτερα να τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και στεγνό μέρος.

Μπανάνες, κίτρα, και πεπόνια: όπως και τα παραπάνω καλύτερα είναι να τα κρατάμε στο πάγκο.
Όταν τα κόψουμε τότε είναι η ώρα για ψυγείο.

Ψωμί: Για να επιβραδυνθεί η διαδικασία κατά την οποία τα μόρια του αμύλου στο ψωμί κρυσταλλώσουν, καλύτερα να αποθηκεύσεις το ψωμί σε θερμοκρασία δωματίου για ως και δυο μέρες, είτε τυλιγμένο σφιχτά σε αλουμινόχαρτο ή σε μια σακούλα με ziploc ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρασίας. Μετά από δυο μέρες τύλιξε το ψωμί σε αλουμινόχαρτο και αποθήκευσε το στη κατάψυξη. Για να το φρεσκάρεις βάλε το σε ζεστό φούρνο για μερικά λεπτά.

Κέικ και πίτες: Τα κέικ θα είναι φρέσκα εκτός ψυγείου περίπου για μια εβδομάδα αν τα έχεις τυλιγμένα σε μεμβράνη. Τα κομμένα κέικ θα μείνουν φρέσκα για 3 με 4 μέρες. Τις πίτες με φρούτα κράτα τις για 2 μέρες στο πάγκο μετά βάλε τις στο ψυγείο.

  • Στα ντουλάπια

Ξηρά προϊόντα: Γενικά τα ξηρά προϊόντα μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι 6 μήνες (περισσότερο αν τα φροντίζεις). Μόλις ανοιχτεί η συσκευασία είναι καλύτερα να τα αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο, αυτό θα διασφαλίσει τη φρεσκάδα τους και θα κρατήσει καθαρότερο ντουλάπι σου.

Ξηροί καρποί: Αποθήκευσε τους σε αεροστεγή δοχεία ώστε να διατηρήσουν το σωστό επίπεδο υγρασίας . Για απόλυτη φρεσκάδα, αποθήκευσε τους με τα κελύφη τους.

Μπαχαρικά : Δεδομένου ότι, η θερμότητα, φως, ο αέρας , και η υγρασία είναι εχθροί τους όλα τα είδη μπαχαρικών θα πρέπει να βρίσκονται στο ντουλάπι σου. Το ολόκληρα καρυκεύματα διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι θρυμματισμένα ή σε σκόνη, αυτά μπορούν να διατηρούνται για διάστημα μέχρι δύο χρόνια, ενώ τα αλεσμένα μπαχαρικά πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες. Αεροστεγή δοχεία ή μικρά βάζα μπαχαρικών είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης.

  • Στο ψυγείο

Γαλακτοκομκά προϊόντα: το γάλα , η κρέμα γάλακτος το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να αποθηκεύονται στα πάνω ράφια του ψυγείου, η θερμοκρασία εκεί είναι η πιο σταθερή έτσι θα κρατήσουν περισσότερο!

Αυγά: Κάποια ψυγεία παροτρύνουν τη τοποθέτηση των αυγών στο εσωτερικό της πόρτας, μη το κάνεις,το καλύτερο σημείο είναι στο ράφι μέσα στο χαρτόνι τους. Η πόρτα είναι το πιο ζεστό σημείο στο ψυγείο.


Μανιτάρια: Τα εμπορικά μανιτάρια (αυτά που αγοράζεις στο μανάβικο), είναι καλύτερα να μείνουν στην αρχική τους συσκευασία. Μόλις τα ανοίξεις, τυλίξτε όλο το πακέτο σε πλαστικό περιτύλιγμα. Τα άγρια ​​μανιτάρια καλύτερα αποθήκευσε τα σε μια χάρτινη σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου. 

Λαχανικά: Όλα τα λαχανικά, εκτός αυτών στον πάγκο, καλύτερα να είναι αποθηκευμένα σε διάτρητες πλαστικές σακούλες στο συρτάρι του ψυγείου σου. Για να βεβαιωθείς ότι δεν αποσυντίθενται πρόωρα, κράτα τα μακριά από το αιθυλένιο που παράγουν τα φρούτα όπως: τα μήλα, τα πυρηνόκαρπα, μάνγκο, φρούτα του πάθους, τα αχλάδια, και τα ακτινίδια.

Φρούτα: Οι καρποί, με εξαίρεση τα πεπόνια, τα εσπεριδοειδή, και τις μπανάνες, θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο σε ένα ξεχωριστό συρτάρι από τα λαχανικά. Μην πλένεις τα φρούτα αν δεν  είσαι έτοιμος να τα φας! Το επιπλέον νερό επιταχύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης του φρούτου. 

Τυριά: Σύμφωνα με το blog Formaticum, το τυρί πρέπει να είναι τυλιγμένο σε πορώδες υλικό για την αποθήκευση! Πριν την αποθήκευση, καθάρισε το τυρί: ξύσε την επιφάνεια με ένα μη-οδοντωτό μαχαίρι για να αφαιρέσεις τυχόν περίσσεια λαδιού που μπορεί να έχει από τη παραμονή του σε θερμοκρασία δωματίου.

Κάθε τυρί θα πρέπει να τυλίγεται ξεχωριστά και να φέρει το όνομα και την ημερομηνία αγοράς. Απόφυγε το πλαστικό περιτύλιγμα, το τυρί μπορεί να απορροφήσει τις γεύσεις και τις χημικές ουσίες από το πλαστικό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα ακριβό κομμάτι τυρί που μυρίζει πλαστικό ή έχει χαλάσει.








Κρέας: το κρέας αποθηκεύεται καλύτερα στο ψυχρότερο τμήμα του ψυγείου: το κάτω μέρος. Η αφαίρεση της συσκευασίας και τοποθετώντας το κρέας σε αλουμινόχαρτο μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του, αλλά θα πρέπει να καταναλώσεις το κρέας στο ψυγείο μέσα σε 4 ημέρες από την αγορά.

Ψάρια: πριν ψύξης το ψάρι, άστο να στεγνώσει εντελώς και τύλιξέ το σε λαδόχαρτο. Συνήθως θα κρατήσει στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας για έως και δύο ημέρες, αλλά φρόντισε να ελέγξεις τη μυρωδιά του πριν το μαγειρέψεις. Αν μυρίζει πολύ ή έχει χάσει το χρώμα του, πέταξέ το.

Πίτες: Οι πίτες που περιέχουν αυγά θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο ενώ καλύπτονται χαλαρά.

Μαγιά: Ενώ η μαγιά μπορεί να διαρκέσει στο ντουλάπι, είναι καλύτερο να αποθηκεύεται στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη, για πιο μακροπρόθεσμα). Μόλις εκτεθεί σε θερμότητα και φως, είναι εύκολο να καταστραφεί.

Βότανα: Ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το κόλιαντρο, και άλλα φυλλώδη βότανα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα λουλούδια: τοποθέτησε τα σε ένα ψηλό ποτήρι με νερό. Κάλυψε τα βότανα χαλαρά με μια πλαστική σακούλα, και θα παραμείνουν φρέσκα ​​για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Ανθεκτικότερα βότανα όπως το θυμάρι και το δεντρολίβανο μπορεί να είναι τυλιγμένο σε μια υγρή χαρτοπετσέτα τοποθετημένα σε στρώσεις μέσα σε πλαστικές σακούλες.



  • Στη κατάψυξη

Κρέας: Κατεψυγμένο το κρέας στην αρχική του συσκευασία  είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το USDA, ο μέγιστος συνιστώμενος χρόνος αποθήκευσης στο καταψύκτη για το βόειο κρέας και το αρνί είναι 6 μήνες. Για μοσχάρι, χοιρινό και τα πουλερικά , 4 μήνες. Και για τα λουκάνικα 2 μήνες.

Ψάρια: Τα ψάρια μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη για μέχρι και 6 μήνες. Πιο λιπαρά ψάρια, ωστόσο, δεν θα πρέπει να καταψυχθούν για πάνω από 3 μήνες.

Πίτες και ζύμη πίτας: Μια ωμή ζύμη θα κρατήσει για δύο μήνες, η άψητη πίτα για τρεις μήνες και μια ψημένη ζύμη ή πίτα για τέσσερις μήνες.

Κεικ: Τα κεικ μπορείς να τα τυλίξεις πρώτα σε πλαστικό περιτύλιγμα, στη συνέχεια, σε αλουμινόχαρτο και τέλος τα αποθηκεύεις στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Για να ξεπαγώσουν, άφησε τα μια νύχτα στη συντήρηση στο ψυγείο. Το κέικ χρειάζεται να ξεπαγώσει σιγά-σιγά, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει την υγρασία του.

Καφές: Ο καταψύκτης είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκευτούν οι κόκκοι του καφέ, κρατούν περισσότερο, και θα διατηρήσουν καλά το άρωμα τους.


Δες επίσης:
Κόπηκε το ρεύμα; Χρήσιμα tips για τα τρόφιμα στο ψυγείοΚαθαρίστε το ψυγείο σας σε 20 λεπτά


Πηγή


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook, Sub στο YouTube μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!