Google Stadia νέα πλατφόρμα gaming ποια τα πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα | το Χρήσιμο

Google Stadia νέα πλατφόρμα gaming ποια τα πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα

Stadia from Google

Η Google παρουσίασε στο GDC 2019 (Game developers Conference) μια νέα cloud gaming πλατφόρμα και τη λένε Stadia

και πραγματικά είναι κάτι καινοτόμο για τη βιομηχανία των online παιχνιδιών, καθώς θα μπορείς να παίζεις μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια σε οποιαδήποτε οθόνη!
Δες το παρακάτω βίντεο να πάρεις μια ιδέα και μετά διάβασε από κάτω.



Τι είναι η Google Stadia;

Η Stadia είναι μια νέα gaming cloud πλατφόρμα (σαν μια online παιχνιδομηχανή) και το πλεονέκτημα της νέας πλατφόρμας της Google είναι ότι θα φέρει πιο κοντά τους παίκτες, τους προγραμματιστές, τους streamers και τους θεατές, από εκατομμύρια συνδέσεις σε ένα παγκόσμιο data center (ουσιαστικά θα είναι σαν μια μεγάλη παγκόσμια online παιχνοδομηχανή).

Πως θα παίξεις Stadia;

Ουσιαστικά θα μπορείς να κάνεις κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο (συμπεριλαμβανομένου ενός συνδέσμου βίντεο στο YouTube) και να παίζεις οποιοδήποτε παιχνίδι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα!

Θα μπορείς να παίζεις στο παλιό σου λάπτοπ, στο παλιό σου υπολογιστή (η Google ισχυρίζεται πως θα τρέχει και σε πιο αργου΄ς υπολογιστές), στο κινητό σου τηλέφωνο, στο tablet σου ή στην τηλεόραση που συνδέεται με το διαδίκτυο (στις τηλεοράσεις που δεν είναι smart tv θα χρειαστείς το Google Chromecast.

Το Chromecast βγαίνει σε εκδόσεις τη 3rd generation και το Ultra 4K generation (που υποστηρίζει 4K video με HDR, μέγιστη ανάλυση: 3840 x 2160) και τα 2 τα βρήκα στο media markt και στα Public. Το 3rd generation το βρήκα και στο Electroholic πιο φθηνά από ότι στο media. Όποιο και να πάρεις θα μπορείς να παίξεις στο Google Stadia.
Το save θα γίνεται στο cloud και θα μπορείς να συνεχίσεις από οποιαδήποτε άλλη συσκευή από το ίδιο σημείο που σταμάτησες.

Θα χρειαστεί να κατεβάσω κάποιο πρόγραμμα;

Δεν θα χρειάζεται πλέον να κατεβάσεις το παιχνίδι, ξεχνάμε το download, πλέον δε θα χρειάζεται να κάνεις εγκατάσταση, από ότι λένε δεν θα υπάρχει καθυστέρηση-lag (αν και πολύ αμφιβάλω) και μπορείς μάλιστα να συνεχίζεις το παιχνίδι από τη μια οθόνη στην άλλη (smartphone, tablet, laptop, desktop, τηλεόραση και ό,τι άλλο "τρέχει" με τον Chrome browser).

Τι χειριστήρια υποστηρίζει η Stadia;

Η Google Stadia είπαν ότι θα υποστηρίζει όλα τα USB χειριστήρια που έχουν οι gamers ήδη στην κατοχή τους όπως Xbox, PS4, Nintendo Switch κ.α, δηλαδή δε θα χρειαστεί να αγοράσεις άλλο χειριστήριο για να παίξεις.

Βέβαια η Google δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα κυκλοφορήσει και το δικό της χειριστήριο που θα επικοινωνεί με το Stadia μέσω WiFi έτσι ώστε να μεταφέρεις το παιχνίδι σου από τη μία συσκευή στην άλλη.

Επίσης, έχει τοποθετήσει ξεχωριστό ειδικό κουμπί για τη λήψη και άμεσο διαμοιρασμό του εκάστοστε παιχνιδιού στο YouTube (θα γίνει χαμός στο YouTube), επιπλέον το νέο χειριστήριο της Google θα έχει άλλο ένα κουμπί για να συνδέεσαι στον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, από τον οποίο μπορείς να ζητάς βοήθεια από ένα φίλο σου π.χ. για να ξεκολλήσεις από κάποιο δύσκολο σημείο του παιχνιδιού σε πραγματικό χρόνο (πολύ καλό feature)!

Όλος ο φόρτος της υπηρεσίας Stadia θα διανέμεται στα χιλιάδες data centers της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε οι gamers να εξυπηρετούνται από το κοντινότερο data center στην περιοχή τους. Αυτό αποτελεί και τον βασικό στόχο του Stadia για όσο το δυνατόν μικρότερη καθυστέρηση (latency), ενώ θα υποστηρίζει streaming σε ανάλυση έως 4K στα 60fps για αρχή, με σκοπό να επεκταθεί σε ανάλυση έως 8K στα 120fps!
Βέβαια όπως είπα θα χρειαστεί να έχεις αρκετά καλή σύνδεση στο ίντερνετ (ωραία η Google αλλά δε κάνει και μαγικά). Νομίζω με μια καλή 24άρα σύνδεση θα είσαι καλά, τώρα για 4Κ θα χρειαστείς μεγαλύτερη σύνδεση προφανώς.

Από υπολογιστική ισχύ τι λεεί η Stadia;

Η Google συνεργάζεται με την AMD, η οποία κατασκεύασε custom επεξεργαστές γραφικών για τα data centers της Google. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρέχει ισχύ 10.7 teraflops, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτήν των PS4 Pro (4.2 teraflops) και Xbox One X (6.0 teraflops) μαζί! Επίπλέον ο κάθε Stadia server θα "τρέχει" με custom επεξεργαστή x86 2.7GHz και 16GB μνήμη RAM.

Ποιο είναι το κόστος της Stadia;

Για να χρησιμοποιήσεις το Stadia δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει συνδρομή και πόσο θα κοστίζει δεν είπαν κάτι στην GDC 2019 και φυσικά όπως προείπα μια αξιόπιστη και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, ειδικά αν θες 4K ανάλυση.

Επίσης η Google ανακοίνωσε ότι γίνεται και αυτή game developer με το δικό της Stadia Games and Entertainment που θα δημιουργεί αποκλειστικούς τίτλους για την υπηρεσία. Επικεφαλής τέθηκε η Jade Raymond, επί πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε EA και Ubisoft.

Η υπηρεσία Stadia θα λανσαριστεί μέσα στο 2019 πρώτα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, άρα πολύ δύσκολα στην Ελλάδα στην αρχή της.

Δεν ανακοίνωσαν αν κοστίζει κάτι, αλλά υποσχέθηκαν περισσότερες πληροφορίες το καλοκαίρι, οπότε stay tuned!

Νέα πλατφόρμα gaming απο τη Google λοιπόν, ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της Stadia;

Πλεονεκτήματα της Stadia

  • Μπορείς να παίξεις σε οποιαδήποτε συσκευή (αρκεί να έχει Chrome)
  • Μπορείς να παίξεις παιχνίδια υψηλής ποιότητας χωρίς να έχεις τούμπανο υπολογιστή ή παιχνιδομηχανή
  • Έχεις τη δυνατότητα να παίξεις οπουδήποτε και όποτε θες (αρκεί να έχεις internet)
  • Αποκλειστικοί τίτλοι παιχνιδιών
  • Τεράστιες δυνατότητες multiplayer
  • Ξεκινάει φέτος το 2019
  • Υποστηρίζει και άλλα χειριστήρια USB αρκεί να έχουν WiFi HID

Μειονεκτήματα της Stadia

  • Θέλει τουλάχιστον 20 Mbps ταχύτητα για να παίζει αξιοπρεπώς
  • Μεγάλες πιθανότητες lag και καθυστερήσεων στο παιχνίδι
  • Μάλλον η Ελλάδα δεν θα είναι στις πρώτες ευρωπαικές χώρες που θα ξεκινήσει η υπηρεσία
  • Δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην Ασία
  • Μάλλον θα είναι συνδρομητική υπηρεσία
Δες όλο το βίντεο με τη παρουσίαση της google Stadia:




Η Stadia θα σκοτώσει τις κονσόλες, τι λές;

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook, Sub στο YouTube μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

Για την πλήρη προστασία και ασφάλεια όλων των αγαπημένων σου συσκευών με Windows, Android, iOS & MacOS, προτείνω τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!