Ξέρεις ποιο είναι το κόλπο για να ωριμάσουν οι πράσινες μπανάνες; | το Χρήσιμο

Ξέρεις ποιο είναι το κόλπο για να ωριμάσουν οι πράσινες μπανάνες;

how to mature bananas
Πως να κάνεις τις άγουρες μπανάνες ώριμες...

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 1.000 ποικιλίες μπανάνας. Η πιο διάσημη ποικιλία μπανάνας στην Ευρώπη είναι η Cavendish. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, η πράσινη φλούδα της μπανάνας γίνεται κίτρινη. Οι μπανάνες συλλέγονται όταν είναι πράσινες και μεταφέρονται σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να ωριμάσουν στον τόπο προορισμού.

Η ωρίμανση των φρούτων, όπως και πολλές άλλες φυτικές λειτουργίες, γίνεται με τη βοήθεια ορμονών και μπορεί να γίνει και τεχνητά. Η γεύση των τεχνητώς ωριμασμένων φρούτων είναι σαφώς κατώτερη αυτής των φρούτων που θα είχαν ωριμάσει στο δέντρο, αλλά μερικές φορές, εάν για παράδειγμα τα φρούτα θα πρέπει να μεταφερθούν σε μεγάλες απόστάσεις, είναι απαραίτητο να κοπούν άγουρα για να διατηρηθούν περισσότερο. Ως φυτική ορμόνη για την ωρίμανση των φρούτων χρησιμοποιείται το αέριο αιθυλένιο, το οποίο θα πρέπει να παρασχεθεί τεχνητά για να γίνει η τεχνητή ωρίμανση.

Οι πράσινες μπανάνες ωριμάζουν στο σπίτι σε θερμοκρασία δωματίου. Για να διατηρηθούν οι ώριμες μπανάνες πρέπει να τοποθετηθούν σε δροσερό περιβάλλον. Ωστόσο, τα εξωτικά φρούτα δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο λόγω του κινδύνου να υποστούν θερμικό σοκ: η φλούδα γίνεται γκρίζα και αποκτά μια όχι και τόσο ιδιαίτερα ελκυστική όψη.

Πως όμως μπορούμε να ωριμάσουμε τη μπανάνα για να πάρει το όμορφο κίτρινο χρώμα της;


Η τεχνητή ωρίμανση γίνεται τοποθετώντας τα φρούτα σ’ένα κλειστό δοχείο ή σε μια σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα φρούτα θα πρέπει να βρίσκονται σε κλειστό περιβάλλον για να μη διαφύγει το αιθυλένιο που παράγουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα γρηγορότερη και πιο σίγουρη ωρίμανση θα γίνει, αν μαζί με τα φρούτα τοποθετήσετε ένα μήλο φρούτο που παράγει πολύ αιθυλένιο. Αν δεν έχεις μήλο βάζεις μόνες τους τις μπανάνες, θα ωριμάσουν και μόνες τους, βγάζουν αρκετό αιθυλένιο!


Καλό είναι να ελέγχεις καθημερινά τα φρούτα για σημάδια ωρίμανσης, όπως μαλάκωμα ή μαύρισμα. Μην τις αφήσεις πολύ καιρό γιατί μπορεί να σαπίσουν, εγώ τις αφήνω 5 μέρες.

Μ’αυτήν τη μέθοδο ωριμάζουν φρούτα όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκινα, βανίλιες, ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, σύκα, αλλά και φρουτώδη λαχανικά όπως τομάτες. Βέβαια μερικά φρούτα δε θα ωριμάσουν εαν κοπούν άγουρα από το δέντρο, όπως τα εσπεριδοειδή.




Θρεπτικά στοιχεία μπανάνας, μέσες τιμές ανά 100gr*

θερμιδική αξία 89,0 kcal
πρωτεΐνες 1,1 g
υδατάνθρακες 22,8 g
από τους οποίους σάκχαρα 12,2 g
λιπαρά 0,3 g
από τα οποία κορεσμένα 0,1 g
χοληστερόλη 0,0 mg
φυτικές ίνες 2,6 g
νάτριο 1,0 mg
βιταμίνη C 8,7 mg
ασβέστιο 5,0 mg
μαγνήσιο 27,0 mg
σίδηρος 0,3 mg


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!