Τι σημαίνουν οι φωτεινές ενδείξεις στο ταμπλό του αυτοκινήτου | το Χρήσιμο

Τι σημαίνουν οι φωτεινές ενδείξεις στο ταμπλό του αυτοκινήτου

Τι δείχνουν οι λυχνίες ειδοποίησης στο αυτοκίνητο...
Το χρώμα παίζει ρόλο!







Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα κόκκινο σύμβολο υποδεικνύει ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα ή θέμα ασφάλειας. Επίσης χρησιμοποιείται για να δείξει μια σημαντική υπενθύμιση. Κίτρινο / πορτοκαλί σημαίνει κάτι πρέπει να επισκευαστεί σύντομα . Αν το σύμβολο αναβοσβήνει, είναι πραγματικά σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή σας. Ένα πράσινο ή μπλε σύμβολο είναι μόνο για πληροφόρηση, σου λέει ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία ή λειτουργεί.










Στις περισσότερες μάρκες αυτοκινήτου όπως:  Alfa Romeo,  Audi,  Bentley,  Bmw, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Corvette, Dacia,  Daewoo, Daihatsu, Dodge, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Jaguar, Jeep, Kia, Lada, Lancia, Land, Rover, Lexus, Maserati, Mazda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Piaggio, Porsche, Renault, Rover, Saab, Seat, Skoda, Smart, Ssangyong, Subaru, Suzuki, Toyota, Volvo, Vw (ουφ τις έγραψα όλες) οι ενδείξεις ταμπλό είναι οι ίδιες οπότε νομίζω πως οι παρακάτω ανάλυση για τις λυχνίες ειδοποίησης στο ταμπλό θα βοηθήσει όλους τους κατόχους να  κατανοήσουν τι σημαίνουν οι ενδείξεις!

Ας δούμε τι σημαίνουν οι φωτεινές ενδείξεις στο ταμπλό του αυτοκινήτου 



1. Λυχνία ABS: Ενεργοποιείται κάθε φορά που υπάρχει κάποιο σφάλμα με το σύστημα μη μπλοκαρίσματος τροχών (Anti-lock Braking System). Λάβε υπόψιν πως το σύμβολο ABS ενεργοποιείται όταν η μονάδα ξεκινά τον κινητήρα αλλά απενεργοποιείται αυτόματα μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

2. Ειδοποίηση χαμηλής στάθμης καυσίμου.

3. Υπενθύμιση ζώνης ασφαλείας. Το σύμβολο παραμένει ενεργό όσο ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία και η ζώνη ασφαλείας παραμένει ξεκούμπωτη! Συνήθως ακούγεται και ηχητική ειδοποίηση.

4. Προειδοποίηση για ηλεκτρικό πρόβλημα. Αυτό το λαμπάκι προειδοποιεί  πως υπάρχει ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου.

5. Σύστημα  προειδοποίησης φρένων, η ένδειξη ενεργοποιείται, αν η ECU εντοπίσει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης.


6. Προειδοποιητική λυχνία. Σηματοδοτεί ένα άγνωστο πρόβλημα με το αυτοκίνητό σας! Είναι απαραίτητο να πας το αυτοκίνητο για σέρβις.

7. Ένδειξη παιδικού καθίσματος. Εάν ανάψει, ενημερώνει ότι το παιδικό κάθισμα έχει τοποθετηθεί.

8. Ένδειξη πίεσης των ελαστικών. Η προειδοποίηση έχει ενεργοποιηθεί σε περίπτωση χαμηλής πίεσης των ελαστικών που θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου ή να επηρεάσει την πρόσφυση.

9. Φίλτρο αέρα. Πληροφορεί τον οδηγό ότι μια δυσλειτουργία εντοπίστηκε στο φίλτρου αέρα της καμπίνας των επιβατών.

10. Μπροστινός αερόσακος. Η προειδοποιητική λυχνία δείχνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με έναν από τους πολλούς αερόσακους στο όχημα.

11. Πλευρικός αερόσακος. Ίδιο με το μπροστινό αερόσακο αλλά προορίζονται για τον πλευρικό αερόσακο.

12. Παιδικό κάθισμα. Το σύμβολο αυτό ενημερώνει τον οδηγό ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το πίσω παιδικό κάθισμα. Παρόμοιο με τον αριθμό 7, αλλά χρησιμοποιείται από διαφορετικούς κατασκευαστές.

13. Φώτα ομίχλης. Ανάβει μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει τα φώτα ομίχλης.

14. Υαλοκαθαριστήρες. Ανάβει μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει τους υαλοκαθαριστήρες.

15. Σύμβολο προβολέα. Ορισμένες εταιρείες αυτοκινήτων χρησιμοποιούν αυτό το σύμβολο, όταν οι προβολείς είναι αναμμένοι. Σε οχήματα εφοδιασμένα με αυτόματη λειτουργία προβολέων το σύμβολο θα εμφανιστεί όταν ο διακόπτης φώτων είναι ρυθμισμένο σε Αυτόματο.

16. Απόψυξη όπισθεν παραθύρου. Ενεργοποιείται όταν ο οδηγός πατήσει το κουμπί της απόψυξης για το πίσω παράθυρο.

17. Ειδοποίηση παιδικού καθίσματος. Ειδοποιεί πως το παιδικό κάθισμα δεν έχει τοποθετηθεί σωστά.

18. Δυσλειτουργία υγρών φρένων. Σπάνια υπάρχει στο ταμπλό, παρουσιάζει ένα πρόβλημα στο δέκτη υγρού φρένων.

19. Προειδοποίηση μπαταρίας. Αν αυτό το φως είναι ενεργοποιημένο κατά την οδήγηση, αποκαλύπτει μια δυσλειτουργία σχετικά με το σύστημα φόρτισης της μπαταρίας.

20. Παιδική ασφάλεια. Αν είναι αναμμένο,  το σύμβολο δείχνει ότι η παιδική ασφάλεια έχει ενεργοποιηθεί.

21. Έκτακτη ανάγκη. Ενεργοποιείται μόλις ο οδηγός πατά το κουμπί έκτακτης ανάγκης.

22. Cruise control. Ανάβει όταν έχουμε ενεργοποιήσει το cruise control.

23. Απόψυξη παρμπρίζ. Ομοίως με το πίσω παράθυρο απόψυξης, αλλά για το παρμπρίζ.

24. Σύστημα μετάδοσης κίνησης. Βλάβη στο σύστημα μετάδοσης κίνησης του κινητήρα. Ανάγκη για σέρβις το συντομότερο δυνατόν.

25. Δείκτης ολίσθησης. Αποκαλύπτει πως το αυτοκίνητο μπορεί να χάσει πρόσφυση λόγω των δύσκολων συνθηκών οδήγησης.

26. Ειδοποίηση ανοικτής πόρτας. Ειδοποιεί πως κάποια/ες πόρτες δεν έχουν κλείσει.

27. Αντικλεπτικό σύστημα. Αυτό το σύμβολο αναβοσβήνει μια φορά όταν έχει ενεργοποιηθεί το αντικλεπτικό σύστημα.

28. Ηλεκτρονικός έλεγχος γκαζιού. Ενεργοποιείται όταν ξεκινάει η μηχανή, ο δείκτης δείχνει μια δυσλειτουργία στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου του γκαζιού.

29. AWD. Ανάβει όταν ενεργοποιείται η κίνηση σε όλους τους τροχούς (All Wheel Drive).

30. ESP/BAS. Αντίστοιχο με το ABS ενημερώνει τον οδηγό για πιθανό πρόβλημα/χρήση με το σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας του οχήματος (Electronic Stability Program).

31. Overdrive. Όταν πατηθεί απενεργοποιούμε τις μεγαλύτερες σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, το συναντάμε στα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο.

32. Φλας. Το πιο γνωστό σε όλους εκτός από μερικούς ταξιτζήδες! Ενεργοποιείται όταν ο οδηγός αλλάζει κατεύθυνση και χρησιμοποιεί το μοχλό σήματος.

33. Λυχνία θερμοκρασίας. Προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανότητα υπερθέρμανσης του κινητήρα και συνήθως απαιτείται από τον οδηγό να σταματήσει το όχημα.

34. OBD. Αποκαλύπτει ένα πρόβλημα με τον κινητήρα ή τις εκπομπές αερίων και είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο να μπει για σέρβις (On Board Diagnostics).

35. Υψηλή δέσμη φωτός.  Ενεργοποιείται όταν ο οδηγός ανάβει τη μεγάλη σκάλα των προβολέων.

36. Προειδοποίηση πίεσης λαδιού. Ενεργοποιείται, αν η ECU (Electronic Control Unit) εντοπίσει κάποιο πρόβλημα με την πίεση λαδιού. Συνιστάται να σταματήσουμε το όχημα και να το ελέγξουμε το συντομότερο δυνατόν.

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay UK, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.

Πηγή


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook, Sub στο YouTube μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!