Πως καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε τα χαλιά (video) | το Χρήσιμο

Πως καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε τα χαλιά (video)

xalia ka8arismosΧρήσιμες συμβουλές για το καθαρισμό των χαλιών...









Προστατεύστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τα ακάρεα.

Τι είναι; 
Τα ακάρεα είναι αόρατοι μικροοργανισμοί που έχουν μέγεθος μικρότερο από μισό χιλιοστό και ζουν μέσα στα στρώματα, τα χαλιά, τις μοκέτες, τα σαλόνια. 
Τα ακάρεα έχουν ανάγκη τη θερμότητα του σώματός μας και επιζητούν την υγρασία επειδή το σώμα τους αποτελείται από νερό κατά 75-80%. Κάποιοι από τους παράγοντες που καθορίζουν την παρουσία των ακάρεων είναι η ηλικία του σπιτιού, η ηλικία του στρώματος και του χαλιού, το πέλος των χαλιών και μοκετών, τα μόνιμα χαλιά και οι μοκέτες από τοίχο σε τοίχο κ.α.

Τι προκαλούν; 
Τα ίδια τα ακάρεα δεν προκαλούν κάτι, αλλά τα περιττώματά τους. Τα περιττώματα αυτά, περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες όταν εισπνέονται. Κάποιες από τις αλλεργικές παθήσεις οφειλόμενες στα ακάρεα είναι: αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα, ατοπική δερματίτις, αλλεργική επιπεφύκιτις, εκζέματα, κνησμό κ.α.

Πρόληψη
Κάποια προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι:


  • καθημερινό αερισμό των δωματίων και θερμοκρασία δωματίου 19/20 βαθμούς το μέγιστο
  • πάτωμα χωρίς χαλί και σχεδόν καθημερινό πλύσιμο του πατώματος
  • χρήση ηλεκτρικής σκούπας σε χαλί ή μοκέτα με ειδικά φίλτρα που παγιδεύουν τα ακάρεα
  • πλύσιμο των σεντονιών μια φορά την εβδομάδα
  • χρήση ειδικών θηκών για μαξιλάρια, παπλώματα και στρώματα που δεν επιτρέπουν τη δίοδο των περιττωμάτων
  • πλύσιμο τοίχων και γενικότερα επιμελή καθαριότητα του σπιτιού.

Καταπολέμηση
Παρ’ όλα τα μέτρα πρόληψης τα ακάρεα, δύσκολα εξαφανίζονται. Ο τρόπος καταπολέμησής τους είναι ο βιοκαθαρισμός και η αδιαβροχοποίηση σε στρώματα, σαλόνια, μοκέτες και χαλιά!


Χρήσιμες συμβουλές για τον καθαρισμό και αποθήκευση των χαλιών σας.

Τινάζετε τα χαλιά σας πάντα από την πίσω πλευρά.
Καθαρίζετε το πάτωμα κάτω από το χαλί.
Σκουπίζετε το χαλί σας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα με ηλεκτρική απορροφητική σκούπα, πάντοτε προς τη φορά του πέλους. Να επιμένετε στα σημεία κάτω από έπιπλα γιατί αυτά τα σημεία είναι που προτιμούν οι σκόροι και άλλα έντομα
Η ισχύς της ηλεκτρικής σας σκούπας να μην ξεπερνά τα 670 Watt.
Ποτέ μην πιέζετε το πέλμα της σκούπα σας πάνω στους τάπητές σας, ειδικά στα μεταξωτά ή σύμμεικτα χαλιά.
Μην χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα στα κρόσια, γιατί φθείρονται.
Χρησιμοποιείτε ασφαλείς μεθόδους για κάθε είδος τάπητα, αλλά και ευαίσθητου χειροποίητου χαλιού από μαλλί ή μετάξι, με ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά υλικά που δεν αφήνουν καθαριστικά υπολείμματα, ιδανικές τροφές για μύκητες, αλλεργιογόνα που να μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα σε φυσικές συνθήκες, ζωντανεύοντας τα χρώματα, χωρίς ξεβάμματα, λεκέδες από νερό, κιτρινίλες.
Όταν καθαρίζετε κάποιο λεκέ, πάντα αρχίστε να καθαρίζετε από τις άκρες προς το κέντρο του λεκέ ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να απλώσει σε μεγαλύτερη επιφάνεια του χαλιού σας. Ποτέ να μην ψεκάσετε και τρίψτε τον λεκέ επάνω στον τάπητα γιατί θα διαλύσετε το λεκέ και θα εισχωρήσει μέσα στις ίνες του χαλιού σας.
Προσέχετε τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείται για τα χαλιά σας. Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν χαλιών. Μην χρησιμοποιείται ποτέ χλωρίνη στα κρόσια. o Μεγάλη προσοχή στην υγρασία (π.χ. όχι γλάστρες που πιθανόν ακουμπάνε στο χαλί). Αποτελεί σημαντικό παράγοντα φθοράς του πέλους.
Τις πολύ φωτεινές μέρες, έχετε τις κουρτίνες σας κλειστές για να προστατέψετε το χρώμα των χαλιών σας από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Φροντίζετε να αλλάζετε θέση στα χαλιά σας περιστρέφοντας τα (τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο) έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το χρώμα τους από το πατίκωμα των επίπλων στα ίδια σημεία.
Τα μεταξωτά χαλιά χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης στον καθαρισμό τους αλλά και γενικότερα στην περιποίησή τους.
Προτιμάτε να απλώνεται τα χαλιά σας σε οριζόντια θέση. Μην τα κρεμάτε σε σκοινί ή στα κάγκελα της βεράντας για να στεγνώσουν και ποτέ στις UV ακτίνες του ήλιο.
Τοποθετείτε τα χαλιά σας σε συσκευασία micro-per fore ή σε υφασμάτινες θήκες για τη φύλαξή τους.
Η φύλαξή τους να είναι «ξαπλωτά» και όχι όρθια.
Η φύλαξή τους δεν πρέπει να γίνεται σε μέρος με υγρασία.

Χρήσιμες συμβουλές για τον καθαρισμό λεκέδων στο χαλί σας.

Για απλούς λεκέδες όπως καφές, κρασί, αναψυκτικά, γάλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καταρχήν λευκό πανί με σκέτο νερό για να διαλυθεί ο λεκές. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Soflan (που είναι κατάλληλο για μάλλινα ρούχα) ή κάποιο από τα ειδικά σαμπουάν χαλιών ή σαπούνι για τα πιάτα με λίγο νερό.

  • Αίμα, αλκοόλ: ξεκινήστε με την πιο πάνω διαδικασία, για απλούς λεκέδες. Εάν ο λεκές είναι επίμονος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο διάλυμα οξυζενέ με μεγάλη προσοχή.
  • Σοκολάτα: ξεκινήστε με την πιο πάνω διαδικασία, για απλούς λεκέδες. Εάν ο λεκές είναι επίμονος, τότε καθαρή βενζίνη με μεγάλη προσοχή.
  • Βερνίκι νυχιών: Λίγο ασετόν με μεγάλη προσοχή.
  • Κερί: Τοποθετήστε ένα πανί πάνω στο σημείο και σιδερώστε σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια και εφόσον χρειαστεί τότε καθαρή βενζίνη με μεγάλη προσοχή.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, προσέχουμε να τρίβουμε ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΛΟΥΣ.

Επίσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα μεταξωτά χαλιά γιατί είναι πιο ευαίσθητα.


Χρήσιμες συμβουλές για την περιποίηση και αναζωογόνηση των χαλιών σας.

Μπορείτε να φρεσκάρετε το χαλί σας, καθαρίζοντάς το με λευκό ξίδι και νερό σε αναλογία 1 προς 3. 
Το λευκό ξίδι βοηθάει στους λεκέδες και αναζωογονεί τα χρώματα.
Μπορείτε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το χαλί σας χρησιμοποιώντας σόδα. Βάλτε λίγο μαγειρική σόδα επάνω στο χαλί, αφήστε τη για μισή περίπου ώρα και μετά τραβήξτε τη με την ηλεκτρική σας σκούπα.



Πηγή

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!