Φυσικές θεραπείες για τη καούρα | το Χρήσιμο

Φυσικές θεραπείες για τη καούρα

natural remedies for heartburn

Πως να αντιμετωπίσεις τη καούρα με φυσικό τρόπο...
Τρώγοντας ένα πικάντικο πιάτο είναι σχεδόν εγγυημένο να σου προκαλέσει δυσφορία.



Άλλα τρόφιμα που μπορούν να οδηγήσουν σε καούρα είναι: οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, η σοκολάτα, ο καφές, το αλκοόλ και η καφεΐνη.
Επίσης, πιάτα πλούσια σε λίπη και έλαια και ορισμένα φάρμακα κάνουν το ίδιο.

Τι μπορείς να κάνεις; Δοκίμασε κάποια από τις παρακάτω φυσικές θεραπείες για τη καούρα πριν πάρεις κάποιο χάπι από το φαρμακείο.

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πολύ καλά για τη πέψη διότι η υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου. Με μια χούφτα αμύγδαλα σε μισή ώρα η καούρα θα έχει περάσει.

Μήλα
Ακόμη και μια φέτα μήλου μπορεί να μειώσει την παραγωγή οξέος και να μειώσει το  αίσθημα της καούρας. Τα μήλα εξουδετερώνουν τα οξέα στο στομάχι σε περίπου 5 λεπτά.

Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι φυσικό αντιόξινο. Αν διαλύσεις ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 220 gr νερού, μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ και προσωρινά να ανακουφίσει το αίσθημα της καούρας που  προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέος.
Ανακάτεψε 1/2 με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Αν έχεις καούρα τακτικά, απόφυγε να χρησιμοποιείς αυτό το φάρμακο. Είναι πλούσιο σε αλάτι και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία και πρήξιμο.


Μπανάνες

Οι μπανάνες δρουν ως φυσικό αντιόξινο στο σώμα. Μπορείς να τις φας νωπές ή αποξηραμένες.

Βασιλικός
Ο βασιλικός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της καούρας, καθώς και την καταπολέμηση της ναυτίας και του φυσικού αερίου. Μασώντας φύλλα βασιλικού ελαχιστοποιείται το οξύ του στομάχου. Φάε 2 ή 3 φύλλα βασιλικού για να ανακουφιστείς άμεσα.

Χαμομήλι
Το τσάι χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Επίσης, χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους ως αγχολυτικό.

Τσίχλες
Οι τσίχλες ενεργοποιούν τη ροή σιέλου, έτσι κάθε οξύ που συσσωρεύεται στο στομάχι σας "πλένεται μακριά" και εκκαθαρίζεται πιο γρήγορα.

Κανέλα
Πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε ένα ποτήρι κρύο νερό, στη συνέχεια, ανέμειξε καλά. Πιες αυτό το μείγμα 1 ώρα αφού έχεις φάει για την πρόληψη ή την ανακούφιση από δυσπεψία, καθώς και από το φούσκωμα.

Τσάι από μάραθο
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, τσάι που γίνεται από σπόρους γλυκάνισου, κύμινου, μάραθου μπορεί να ανακουφίσει το κάψιμο της καούρας. Πρόσθεσε 2 κουταλάκια του γλυκού οποιοδήποτε από αυτά σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, άφησέ τα για 10 λεπτά, σουρώνεις και πίνεις.
Το τσάι από μάραθο είναι καλό και για τα μωρά με κολικούς,τα ηρεμεί και ανακουφίζει το πόνο.

Σκόρδο

Ακόμα κι αν πολλοί άνθρωποι κατηγορούν το σκόρδο για την καούρα τους, μια σκελίδα σκόρδο ή δύο μπορεί να εξαλείψει το κάψιμο τόσο γρήγορα όσο ήρθε. Μάσησε μια σκελίδα σκόρδο, όταν εμφανίζεται η καούρα , ή αποθήκευσε μερικές σκελίδες σκόρδο σε ξύδι μήλου, μηλίτη και πιες μια γουλιά από το υγρό όταν έχεις καούρα.

Το ωμό σκόρδο είναι δυνατό αντιβιοτικό, και είναι γνωστό πως σκοτώνει τον παθογόνο μικροοργανισμό που συναντάται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από γαστρίτιδα.

Τζίντζερ
Η φρέσκια πιπερόριζα είναι μια από τα παλαιότερες θεραπείες για την καούρα. Επίσης, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας. Τη πιπερόριζα μπορείς να τη βάλεις στα τρόφιμα όταν είναι μαγειρεμένα, τρώγονται ωμά, ή και να τη καταναλώσεις σαν τσάι.

Σταφύλια

Φάε 10 έως 20 σταφύλια κάθε φορά που θα αντιμετωπίσεις κάθε είδους θέμα με τη πέψη σου. Τα σταφύλια είναι πολύ καλά στην ανακούφιση της δυσπεψίας, καθώς και για τις στομαχικές διαταραχές.


Γλυκόριζα
Μια μορφή γλυκόριζας που ονομάζεται DGL (deglycyrrhizinated licoriceπαρέχει επίσης καταπραϋντική δράση για τη καούρα. Παρέχει προστασία από τα οξέα προωθώντας την απελευθέρωση βλέννας στο στομάχι.

Μουστάρδα
Η μουστάρδα είναι λίγο γνωστή για την θεραπεία της καούρας. Την επόμενη φορά που θα έχεις μια επίθεση από παλινδρόμηση οξέος, δοκίμασε 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα με περίπου ½ ποτήρι του νερού. Προφανώς το κίτρινο χρώμα (κουρκούμη), έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τις πεπτικές διαταραχές.

Μέντα
Πρόσθεσε δύο σταγόνες ελαίου μέντας σε 1 ποτήρι κρύο νερό και πιες κάθε φορά που έχεις δυσπεψία. Αν δεν είσαι σε θέση να πιεις αυτό το μείγμα, πιπίλισε ένα κομμάτι καραμέλα μέντας για την ανακούφιση της δυσπεψίας και ερεθισμού του στομάχου. Το έλαιο μέντας είναι ένα συστατικό σε πολλά φάρμακα για τη καούρα!


Χυμός ανανά
Πίνοντας λίγο χυμό ανανά μετά από τα γεύματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση της οξύτητας και της καούρας. Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, το οποίο είναι ένα ένζυμο που βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Η βρωμελίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προτιμήστε φρέσκο ανανά και όχι έτοιμο χυμό.

Κουρκούμη
Ο κουρκουμάς βοηθά στην τόνωση της πέψης και την πρόληψη της συσσώρευσης των οξέων. ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σαν συστατικό του κάρυ στα τρόφιμα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κουρκούμη στη μαγειρική σας, είναι διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας και μπορεί να ληφθεί πριν από τα γεύματα.

Χυμός λαχανικών
Οι χυμοί λαχανικών, όπως ωμή πατάτα, το σέλινο και το λάχανο είναι πολύ αλκαλικοί και είναι χρήσιμοι για να διορθώσουν ένα όξινο στομάχι. Ο χυμός παπάγια  περιέχει το πεπτικό ένζυμο παπαΐνη, η οποία έχει μια κατευναστική δράση στο στομάχι και βοηθά στην διάσπαση των
πρωτεϊνών.

Νερό
Μερικές φορές το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πιεις νερό. Μπορεί να βοηθήσει να "ξεπλύνει" τη περίσσεια του οξέως στον οισοφάγο. Βεβαιώσου να μη το παρακάνεις πίνοντας πολύ νερό καθώς μπορεί να κάνει το πρόβλημα χειρότερο.


Σουσάμι
Μασήστε ένα κουταλάκι του γλυκού σουσάμι όταν έχετε καούρα και το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει.


Υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου αν έχεις πρόβλημα καούρας:



  • Απέφυγε συγκεκριμένα τρόφιμα που προκαλούν καούρα. 
  • Φάε περισσότερες φυτικές ίνες για να διατηρηθεί η πεπτική οδός σου σε κίνηση και υγιής. Επίσης, μείωσε το μέγεθος των μερίδων.
  • Φάε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ή τρεις ώρες πριν τον ύπνο, ώστε το στομάχι σου να έχει την ευκαιρία να αδειάσει πριν ξαπλώσεις.
  • Τρώγε αργά, λαμβάνοντας μικρότερες μπουκιές.
  • Το επιπλέον κοιλιακό λίπος μπορεί να πιέσει το στομάχι, αναγκάζοντας τα οξέα να ανέβουν στον οισοφάγο. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για να ρίξεις τα επιπλέον κιλά.
  • Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του μυός που κρατά τα οξέα στο στομάχι. Για το λόγο αυτό, και για τόσους πολλούς άλλους λόγους για την υγεία, είναι η τέλεια στιγμή για να σταματήσεις το κάπνισμα.
  • Απαλλάξου από τα στενά τζιν. Τα σφιχτά ρούχα προσθέτουν πίεση στην κοιλιακή χώρα.
  • Βάλε ξύλινα μπλοκ κάτω από το κρεβάτι σου (στα πόδια του κρεβατιού στο πάνω μέρος) για να σηκωθεί περίπου 15 εκατοστά. Μην αυξήσεις τα μαξιλάρια σου, δεν είναι αποτελεσματικό κάτι τέτοιο για την καούρα.
  • Η άσκηση μπορεί να προστατεύσει από την παλινδρόμηση οξέος που οδηγεί σε καούρα. 
  • Αν έχεις συχνά προβλήματα καούρας, απευθύνσου σε έναν ιατρό, καθώς μπορεί να είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση.
  • Προτείνω το ηλεκτρονικό βιβλίο"Heartburn No More" μας βοηθά να βελτιώσουμε ριζικά την υγεία μας, αποκαλύπτει μοναδικές ολιστικές στρατηγικές για τη καταπολέμηση της καούρας, να διώξουμε το περιττό βάρος και να ενίσχυσουμε φυσική μας ομορφιά!

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!