Χρήσιμες συντομεύσεις στον υπολογιστή σας | το Χρήσιμο

Χρήσιμες συντομεύσεις στον υπολογιστή σας

Κάντε την online ζωή σας ευκολότερη...
με αυτά τα χρήσιμα tips για τη πλοήγηση σας στους υπολογιστές και στο διαδίκτυο!

Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση σε οποιονδήποτε browser δεν χρειάζεται να γράψετε http:// ή www. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το όνομα της ιστοσελίδας (π.χ. toxrisimo.gr) και να πατήσετε enter. Επίσης, αν θέλετε να επισκεφτείτε μια διεύθυνση που τελειώνει σε .com υπάρχει ακόμα πιο γρήγορος τρόπος. Πληκτρολογείτε το όνομα του site και πατάτε Ctrl + Enter

 Όταν συμπληρώνετε μια φόρμα σε μια ιστοσελίδα ή κάποιο e-mail μπορείτε να μεταβείτε γρήγορα στο επόμενο πεδίο πατώντας το πλήκτρο Tab (βρίσκεται πάνω από το caps lock). Για να επανέλθετε στο πρώτο πεδίο μπορείτε να πατήσετε Shift + Tab. Το ίδιο ισχύει και με τα «κουμπιά» αρκετών ιστοσελίδων (π.χ. μενού, λίστες κτλ). 

Χρήσιμες συντομεύσεις:


  • Πατώντας Alt + D μετακινείτε τον κέρσορα στην γραμμή διευθύνσεων. 
  • Κρατώντας πατημένο το Ctrl και πατώντας το + ή το  αυξάνετε ή μειώνετε αντίστοιχα το μέγεθος του κειμένου στην ιστοσελίδα. Το ίδιο γίνεται με πατημένο το Ctrl και scroll up ή down στο mouse.  Με Ctrl + 0 (μηδέν) επανέρχεται στα κανονικό προεπιλεγμένο επίπεδο.
  • Πατώντας το πλήκτρο Backspace (το βελάκι που σβήνουμε δηλαδή) ή κρατώντας πατημένα τα Alt + αριστερό βελάκι μεταφέρεστε στην προηγούμενη ιστοσελίδα. 
  • Με το F5 ανανεώνετε την ιστοσελίδα (refresh). 
  • Πατώντας F11 εισέρχεστε σε λειτουργία πλήρους οθόνης. 
  • Πατώντας Ctrl Shift B ανοίγετε / κλείνετε τα bookmarks (σελιδοδείκτες). 
  • Πατώντας Ctrl + F  (find) ανοίγετε την αναζήτηση για κάποια λέξη μέσα στην ιστοσελίδα. 
  • Πατώντας Ctrl + D προσθέτουμε την ιστοσελίδα στις αγαπημένες μας ιστοσελίδες.
  • Πατώντας Ctrl επιλέγουμε όλα τα αρχεία μέσα σε ένα φάκελο.


Τα Tabs (καρτέλες) στους browsers επιτρέπουν στον χρήστη να ανοίγει όσες διευθύνσεις αυτός θέλει στο ίδιο παράθυρο. Αν λοιπόν δεν τα έχετε ανακαλύψει ακόμα, δοκιμάστε να κλικάρετε πάνω σε ένα link που σας ενδιαφέρει κρατώντας πατημένο το Ctrl, αυτόματα θα ανοίξει νέο tab με το link που πατήσατε. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και αν κλικάρετε πάνω στο link με το μεσαίο κουμπί του mouse. Αν τώρα θέλετε απλά να ανοίξετε ένα «κενό» tab, τότε πατήστε Ctrl + T

* Αν θέλετε να «μαυρίσετε» μια λέξη κάντε διπλό κλικ πάνω της. Αν θέλετε να κάνετε το ίδιο σε μια παράγραφο κάντε τρία κλικ σε οποιαδήποτε λέξη της. 

* Τα shortcuts του πληκτρολογίου, μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα, ιδιαίτερα αν παράλληλα «τρέχετε» και άλλα προγράμματα μαζί (word, excel κτλ.). Μερικά από τα πιο χρήσιμα: 

Ctrl + C ή Ctrl + Insert: Αντιγράφει (copy) το κείμενο ή αντικείμενο που έχετε «μαυρίσει» 

Ctrl + V ή Shift + Insert: Επικόλληση (paste) κείμενου ή αντικειμένου 

Ctrl + Z: Αναίρεση οποιασδήποτε αλλαγής κάνατε (πατώντας Ctrl + Y αναιρείτε την αναίρεση) 

Alt + Tab ή Alt + Esc: Επιλέγετε ποιο από τα προγράμματα που έχετε ανοικτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Με Ctrl + Tab περιηγηθείτε στα tabs που έχετε ανοίξει στον browser. 

Ctrl + Backspace: Σβήνετε ολόκληρη λέξη αντί για έναν χαρακτήρα. 

Ctrl + δεξί ή αριστερό βέλος: Μετακινείτε τον κέρσορα ανά λέξη αντί ανά χαρακτήρα. 

Ctrl + S: Αποθηκεύετε οποιοδήποτε αρχείο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για ιστοσελίδες. 

Ctrl + P: Εκτυπώνετε την σελίδα που έχετε μπροστά σας.

Με το Windows key + D μας δείχνει την επιφάνεια εργασίας (desktop)
και με Windows key + E ανοίγει ο windows explorer.


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.