Πως να κάνετε το ψυγείο σας να δουλεύει αποτελεσματικά | το Χρήσιμο

Πως να κάνετε το ψυγείο σας να δουλεύει αποτελεσματικά

γεμάτο ψυγείοΧρήσιμα tips για αποτελεσματικότερο ψυγείο...


ΡΥΘΜΙΖΩ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ
 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου σε θερμοκρασία 2-4oC.  Καλό θα ήταν να έχουμε ένα θερμόμετρο ψυγείου, ώστε να ελέγχουμε την θερμοκρασία. Στον θάλαμο κατάψυξης, η ιδανική θερμοκρασία για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων είναι -18oC και κάτω. Σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες απλά το ψυγείο καταναλώνει ενέργεια.
Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε την βέλτιστη αποθήκευση.
  • Μην γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας, ειδικά το πάνω ράφι που βρίσκεται ο κυκλοφορητής αέρα. Αν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας.
  • Τοποθετείτε τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη, τυλίγετε ή σκεπάζετε το φαγητό ώστε να αποφεύγετε τη μεταφορά υγρών και την απώλεια υγρασίας και γεύσης με αποτέλεσμα να εργάζεται ο συμπιεστής εντατικότερα!
  • Μην ξεχνάτε το καλοκαίρι να ρυθμίζετε πιο χαμηλά την θερμοκρασία του ψυγείου σε σχέση με τον χειμώνα.
  • Μην αφήνετε να συσσωρευτεί πάγος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το ψυγείο δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επίσης, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος του. Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας (nofrost) ώστε να ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη, μπορείτε να κάνετε απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξίδι για να απομακρύνει τις οσμές.
  • Δεν τοποθετούμε ποτέ ζεστό φαγητό μέσα  στο ψυγείο, γιατί μπορεί να προκαλέσει άνοδο στη θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης. Καλό θα ήταν να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του φαγητού να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτή τη πόρτα του ψυγείου και μην το ανοιγοκλείνετε άσκοπα.
  • Συμβουλεύεστε πάντα και τηρείτε πάντα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων για τη σωστή ψύξη και διατήρησή τους πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
  • Να εφαρμόζετε τον κανόνα της κατά προτεραιότητας κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Ο κανόνας FIFO (first in,first out) αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό κανόνα διατήρησης τροφίμων και σημαίνει πως αυτό που μπήκε πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να καταναλωθεί πρώτο. Όταν αποθηκεύετε ένα τρόφιμο, είναι καλύτερο να τοποθετείτε αυτό που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο.
  • Με μια βούρτσα ή σκούπα καθαρίστε το πίσω μέρος του ψυγείου από τη σκόνη. Με τη συσσώρευση σκόνης το ψυγείο "ζορίζεται". Μία φορά το χρόνο αρκεί.
  • Ελέγξτε την απόσταση του ψυγείου από το τοίχο, πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5 εκατοστά.


ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
 ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
 Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή τρόφιμα. Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και τους 10oC, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν.
Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς σακούλα, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το είδος:
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι) χρειάζονται υγρασία και κρύο. Για το λόγο αυτό πρέπει να τοποθετούνται αεροστεγώς σε κλεισμένες σακούλες για να διατηρούν την υγρασία τους χωρίς να πιέζονται ασφυκτικά.
Τα βολβώδη λαχανικά πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες έτσι ώστε να «αναπνέουν».
Τέλος, μην πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πρίν τα βάλετε στο ψυγείο και να κόβετε τις σαλάτες λίγο πριν τη κατανάλωση τους.
 ΝΩΠΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ
 Το πιο ψυχρό σημείο στο ψυγείο είναι το χαμηλότερο ράφι, πάνω απο τα συρτάρια των λαχανικών. Εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι, λόγω του ότι τα προϊόντα αυτά είναι τα πιο ευπαθή και πολύ επικίνδυνα στο να μολύνουν άλλα τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύετε να τρέξουν ζωμοί απο αυτά τα φαγητά σε άλλα.
  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
 Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι να τοποθετούμε το γάλα στη πόρτα του ψυγείου. Η πόρτα του ψυγείου είναι η περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία (10 oC) και προορίζεται για προϊόντα που απαιτούν ελαφριά ψύξη όπως ποτά, μουστάρδα, βούτυρο κ.α. Το γάλα, το τυρί, τα αλλαντικά πρέπει να διατηρούνατι στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία 4-5oC.
 Στο μεσαίο (4-5 βαθμοί Κελσίου) και το ψηλότερο ράφι με θερμοκρασία (8 βαθμών Κελσίου) τοποθετούνται αυγά, αλλαντικά, περισσεύματα τροφών, κέικ και προϊόντα με την επισήμανση «διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα».
ΑΠΟΨΥΞΗ-ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 Βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε κατεψυγμένα τρόφιμα κατά την απόψυξη γι΄αυτό να διατητείτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα εκτός της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας.
Το σταδιακό ξεπάγωμα, μέσα στο ψυγείο, όλη τη νύχτα αποτελεί τον πιο σωστό τρόπο απόψυξης
Επίσης, είναι ασφαλές να αποψύχετε σε κρύο νερό μέσα σε αεροστεγή πλαστική ερμητικά κλειστή σακούλα, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί η απόψυξη.
Όταν ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε φούρνο μικροκυμάτων, καλό θα ήταν  να ακολουθείτε τις οδηγίες συσκευασίας. Αφήνουμε ένα περιθώριο 5 εκ. μεταξύ τροφίμου και εσωτερικών τοιχωμάτων του φούρνου, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία του θερμαινόμενου αέρα.
 Μην ξαναπαγώνετε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει!
Κατά το ξεπάγωμα έχουμε πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αν το ίδιο τρόφιμο καταψυχθεί ξανά, τα βακτήρια δεν θα θανατωθούν αλλά θα «πέσουν σε λήθαργο». Στο επόμενο ξεπάγωμα θα ξυπνήσουν περισσότερα βακτήρια και θα πολλαπλασιαστούν ακόμα περισσότερο!

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!