
- Η απόψυξη της παγωμένης γαλοπούλας απαιτεί υπομονή. Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι να ξεπαγώσει η γαλοπούλα στο ψυγείο. Να προγραμματίσετε γι αυτό. Διαρκεί περίπου 4-5 ημέρες για μια γαλοπούλα 10 κιλών για την πλήρη απόψυξη.
Ξεπάγωμα στο ψυγείο:
Βάρος γαλοπούλας
Χρόνος ξεπαγώματος | |
4 με 6 κιλά | 1 με 2 μέρες |
6 με 8 κιλά | 2 με 3 μέρες |
8 με 10 κιλά | 3 με 4 μέρες |
10 με 12 κιλά | 4 με 5 μέρες |
Ξεπάγωμα γαλοπούλας σε κρύο νερό : Περίπου 1 ώρα ανά κιλό. Αλλάζουμε το νερό ανά μισή ώρα.
Βάρος γαλοπούλας | Χρόνος ξεπαγώματος |
4 με 6 κιλά | 4 με 6 ώρες |
6 με 8 κιλά | 6 με 8 ώρες |
8 με 10 κιλά | 8 με 10 ώρες |
10 με 12 κιλά | 10 με 12 ώρες |
- Για πιο τραγανό δέρμα , ξεδιπλώστε τη γαλοπούλα την ημέρα πριν από το ψήσιμο και αφήστε την στο ψυγείο όλο το βράδυ.
- Ο χρόνος μαγειρέματος ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας, παρατίθεται πινάκας με χρόνους ψησίματος στους 170 βαθμους C κατά προσέγγιση :
Βάρος (κιλά) | 4 με 6 | 6 με 7 | 7 με 9 | 9 με 10 | 10 με 12 | 12 με 14 |
---|---|---|---|---|---|---|
Χωρίς γέμιση (ώρες) | 2¾ με 3 | 3 με 3¾ | 3¾ με 4¼ | 4¼ με 4½ | 4½ με 5 | 5 με 5¼ |
Με γέμιση (ώρες) | 3 με 3½ | 3½ με 4 | 4 με 4¼ | 4¼ με 4¾ | 4¾ με 5¼ | 5¼ με 6¼ |
- Μια γαλοπούλα θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα αν δεν δεν έχουμε βάλει πολύ γέμιση . Εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης με αρωματικά λαχανικά: τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι ή το σκόρδο δίνουν ωραίο αποτέλεσμα. Για τους λάτρεις της γέμισης, μαγειρέψτε τη γέμιση σε μια κατσαρόλα ξεχωριστά.
- Φτιάξτε μια "σχάρα" με καρότα και σέλινο και τοποθετήστε πάνω τους τη γαλοπούλα, έτσι μόλις τελειώσει το ψήσιμο θα ξεκολλήσει εύκολα και θα έχει ενισχυθεί η σάλτσα από τα λαχανικά!
- Πριν το ψήσιμο αλείψτε τη γαλοπούλα με λάδι, αλάτι και πιπέρι και σκεπάστε καλά το στήθος με αλουμινόχαρτο.
- Μην ανοίγετε το φούρνο για να κοιτάξετε τη γαλοπούλα, μόλις τη βάλετε αποφύγετε το πειρασμό του να ανοίξετε το φούρνο να την δείτε και να έχει ως αποτέλεσμα μια "στεγνή" γαλοπούλα.
- Περίπου 45 λεπτά πριν τη βγάλετε από το φούρνο αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από το στήθος για να ροδίσει.
- Αφαιρέστε την από το φούρνο και δείτε τη θερμοκρασία της με ένα ειδικό θερμόμετρο στο μπούτι χωρίς να ακουμπήσετε το κόκκαλο, θα πρέπει να είναι στους 75 βαθμούς Κελσίου.
- Σκεπάστε ελαφρά τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να "ξεκουραστεί" για 25 λεπτά πριν τη κόψετε.
- Θυμηθείτε να τη κόψετε με ένα καλά κοφτερό μαχαίρι!
Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!
Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public
Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.
Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.