Εκδρομή με τον οδοντωτό στα Καλάβρυτα | το Χρήσιμο

Εκδρομή με τον οδοντωτό στα Καλάβρυτα


Από το 1889, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων...
ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της. 

Οδοντωτός δεν είναι απλώς το "τραινάκι".
Το φαράγγι του Βουραϊκού και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι μια μοναδική ατραξιόν της Ελλάδος.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο Οδοντωτός ταξιδεύει καθημερινά, όλες τις εποχές του χρόνου, ότι καιρό κι αν κάνει. 

Εύρος γραμμής: 0,75 μέτρα, η ιδιαιτερότητα αυτή είναι που κάνει τον Οδοντωτό να είναι ο στενότερος στον κόσμο.
Μήκος δικτύου: 22.350 μέτρα.
Σύνολο οδοντωτών τμημάτων: 3.400 μέτρα.
Μέγιστη κλίση στα τμήματα με απλή πρόσφυση:33 ο/οο.

Μέγιστη κλίση στα τμήματα με οδόντωση: 175 ο/οο.

Ότι τύπος επισκέπτη και εάν είστε τα αξιοθέατα στα Καλάβρυτα θα σας ενθουσιάσουν!


Είστε λάτρης της ιστορίας; 

Επισκεφθείτε το Κάστρο των Καλαβρύτων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ και διαθέτει μαγευτική θεά προς την πόλη των Καλαβρύτων. Επισκεφτείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και ύστερα κάντε μια βόλτα από το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Μη ξεχάσετε ανεβαίνοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο να κάνετε μια στάση στον Τόπο Θυσίας στο λόφο του Καπή, για να δείτε ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης που έχει κτιστεί προς τιμήν των Καλαβρυτινών ανδρών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.


Είστε λάτρης της αρχαιολογίας;
Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Άνω Λουσών μια από τις γνωστότερες αρκαδικές πόλεις που βρίσκεται 15χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων στο χωριό Λουσοί. Επίσης ο αρχαιολογικός χώρος τουΑρχαίου Κλείτορα που βρίσκεται στο Δήμο Λευκασίου στην Άνω Κλειτορία πρόκεται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αζανιάδος Κατά την παράδοση η πόλη πήρε το όνομα της από τον Κλειτορα , γιο του Αζάνα. Μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις τους αρχαιολογίας αποτελεί μια επίσκεψη στοΚλίμα Παυσανία ηλικίας χιλιάδων ετών. Το Κλίμα Παυσανία αναφέρεται από τον Παυσανία από τον οποίο πήρε το όνομα του και βρίσκεται στην θέση Παγκρατέικα καλύβια.
Είστε λάτρης του θρησκευτικού τουρισμού;
Αξιόλογοι προορισμοί στην περιοχή των Καλαβρύτων είναι τα δύο ιστορικά μοναστήρια, τηςΑγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως επίσης και ο Ιερός Ναός Παναγιάς Πλατανιώτισσας και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελαρριάς.

Είστε φυσιολάτρης;
Μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις τους φύσης αποτελεί μια επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών Καστρίων όπου συντελείται ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Η κατάβαση στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που πηγάζει στο Χελμό και χύνεται κοντά στο Διακοπτό αποτελεί μια εμπειρία ζωής. Αν δεν το τολμήσετε το χειμώνα, προτιμήστε να κάνετε τη διαδρομή με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο. Πλούσιες είναι οι αναφορές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας για τον ποταμό Λάδωνα, τον κυριότερο παραπόταμο του Αλφειού ο οποίος προσφέρεται για κατάβαση με canoe-kayak και rafting. Φυσικά για τους λάτρεις της φύσης αξιοθαύμαστη εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη, τους καλοκαιρινούς μήνες στα Ύδατα της Στυγός.
Tip!
Φυσικά με την επίσκεψη σας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων μη παραλείψετε μια βόλτα από τον «Αρίσταρχο», το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο στον Χελμό που βλέπει σε απόσταση 7 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη!Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε ύψος 2.340 μέτρων. Η απόσταση παρατήρησής του, είναι περίπου το μέσο του Σύμπαντος.H περιοχή αυτή είναι μια από τις πιο σκοτεινές της Ευρώπης. Σε τόσο μεγάλο ύψος, το τηλεσκόπιο δεν επηρεάζεται, από τα φώτα των πόλεων που βρίσκονται στα πεδινά. 
Αξίζει να επισκεφτείτε το Δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος για να μάθετε για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943 από τους γερμανούς στα Καλάβρυτα καθώς και όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το Ολοκαύτωμα στον ευρύτερο χώρο της επαρχίας Καλαβρύτων.

Για φαγητό σας προτείνω τη ταβέρνα-ψησταριά Η αυλή για καλό ψητό κρέας, βρίσκεται απέναντι από το σταθμό. 

















Ο καιρός στα Καλάβρυτα:

YoWindow.com Forecast by yr.no

Booking.com

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!