Saturday, July 21, 2012

Η απόλαυση του Ελληνικού καφέ και τα μυστικά του (video)

Αυτός που συνηθίζουμε να λέμε Ελληνικός...
οι άλλοι λαοί τον ονομάζουν αντίστοιχα με τον τόπο τους: στα Βαλκάνια θα δούμε τον Αλβανικό καφέ, τον Σέρβικο, τον Bουλγάρικο κοκ. Ο τρόπος που τον φτιάχνουμε είναι ο Αραβικός, δηλαδή το βράσιμο του καφέ πάνω από ανοιχτή φωτιά. Τώρα όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των διάφορων λαών είναι το χαρμάνι και το καβούρδισμα. Για παράδειγμα ο Τούρκος καβουρδίζει πιο πολύ και ο Άραβας ακόμη περισσότερο. Ύστερα είναι και οι ποικιλίες που διαλέγει ο καθένας. Άλλοι βάζουν ότι έχουν, οι Άραβες βάζουν ότι παράγουν και οι υπόλοιποι βάζουν ότι εμπορεύονται.


Ο Ελληνικός καφές, που η ένωση καφεκοπτών δεν έχει βγάλει ακόμη τον ορισμό του, φτιάχνεται στην πλειοψηφία του από ποικιλίες Arabica Santos και Rio με την προσθήκη μιας Robusta τις περισσότερες φορές από την Ινδία. Το παραδοσιακό καβούρντισμα του γίνεται σε μηχανήματα χωρίς αέρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά ο κόκκος από έξω και μέσα να μείνει λίγο άψητος. Αυτό του προσδίδει μια γλυκύτητα που δεν έχουν οι άλλοι λαοί.
Ο τρόπος παρασκευής του είναι πολύ απλός αν προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες. Είτε τον κάνουμε στην χόβολη, είτε στο καμινέτο, είτε στο μάτι της κουζίνας, ένα από τα μυστικά του είναι η χαμηλή φωτιά. 
Βάζουμε στο μπρίκι το νερό που χρειαζόμαστε για ένα ή δύο φλιτζάνια, το βάζουμε στην φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ πρώτα και την ζάχαρη μετά. Αφού ζεσταθεί λίγο, ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη και να μουσκέψει καλά ο καφές μας. Μετά αφήνουμε να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει τον τραβάμε από την φωτιά και τον σερβίρουμε.
Η ζάχαρη που θα βάλουμε θα πρέπει να είναι περίπου στην μισή ποσότητα από ότι του καφέ. Δηλαδή για μέτριο καφέ θα βάλουμε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ και μια κοφτή ζάχαρη για κάθε φλιτζάνι. Για γλυκό μια γεμάτη του γλυκού καφέ και δύο κοφτές ζάχαρη.


Διάφορα χρήσιμα tips για καλό καφέ:

  • Είναι πολύ σημαντικό ο καφές να είναι φρεσκοαλεσμένος και λεπτοαλεσμένος, σαν πούδρα.
  • Ο καφές απορροφά πολύ εύκολα άλλες μυρωδιές, γι’ αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
  • Ο αλεσμένος καφές καλό είναι να μην αποθηκεύεται πάνω από 10 μέρες, γιατί χάνει το άρωμα του.
  • Αφήστε την βρύση να τρέξει αρκετά πριν χρησιμοποιήσετε το νερό - ο ελληνικός καφές θέλει φρέσκο νερό!
  • Ο καλύτερος ελληνικός καφές ψήνεται ιδανικά στη χόβολη. Στο σπίτι ψήστε τον στο γκαζάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αποφύγετε το μάτι της κουζίνας.
  • Για να πετύχετε καλύτερα το καϊμάκι, χρησιμοποιήστε μπρίκι μπρούτζινο και με στενό άνοιγμα.


Για έναν σωστό καφέ, ακολουθήστε την διαδικασία:
  • Μετρήστε με φλιτζάνι, το νερό που θα χρειαστείτε.
  • Το μπρίκι πρέπει να είναι με στενό λαιμό για να ανακυκλώνει την θερμοκρασία και όχι ανοιχτό για να τη χάνει προς τα πάνω.
  • Πρώτα βάζουμε τον καφέ και μετά την ζάχαρη για να μην καραμελώσει και μας πικρίσει τον καφέ.
  • Ανακατεύουμε μία φορά και όχι ξανά. Αυτό θα μας σπάσει το καϊμάκι που επιθυμούμε να σερβίρουμε.
  • Προσέξτε τη φωτιά! Ο Ελληνικός καφές θέλει πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Κατεβάστε το μπρίκι απ’τη φωτιά πριν φουσκώσει το καϊμάκι και ξαναβάλτε το, πολύ σύντομα, άλλη μια φορά.
  • Αν θέλετε παχύ καϊμάκι, μην αφήστε τον καφέ να κοχλάσει.
  • Για να το σερβίρετε, κρατάτε το μπρίκι ψηλά και μην το ακουμπάτε στο φλιτζάνι, γιατί δεν θα πετύχει το καϊμάκι.
  • Για να διατηρήσετε το τέλειο καϊμάκι, σερβίρετε αμέσως, μοιράζοντας πρώτα το καϊμάκι στα φλιτζάνια και συμπληρώνοντας μετά, με τον υπόλοιπο καφέ!
  • Ο Ελληνικός καφές συνοδεύεται πάντα με ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Επίσης του ταιριάζει πολύ σαν συνοδευτικό, ένα κουλουράκι, ένα λουκούμι μαστίχας ή ένα γλυκό του κουταλιού!
Αυτός είναι ο… συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του: 
Βαρύς                 2-3 κουταλιές καφέ.
Ελαφρύς             ½ - 1 κουταλιά καφέ.
Γλυκός               2-4 κουταλιές ζάχαρη.
Μέτριος              1 κουταλιά ζάχαρη.
Ναι και Όχι         ½ κουταλιά ζάχαρη.
Σκέτος                Καθόλου ζάχαρη.
Βραστός             Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο.
Μερακλίδικος    Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει, ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
Βαρύγλυκος       3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη.
Γλυκηβραστός   2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.

Extra tip:
Για να ελέγξετε αν οι κόκκοι του καφέ σας είναι φρέσκοι τοποθετήστε τους σε μια σακούλα που κλείνει (με zip -lock) και αφήστε τους μέσα για ένα βράδυ, αν η σακούλα φουσκώσει σημαίνει πως οι κόκκοι είναι φρέσκοι (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται), αν δεν φουσκώσει τότε οι κόκκοι είναι ξεθυμασμένοι και μπορείτε να τους ρίξετε στο κομπόστ σας!
Για άλλες χρήσεις του καφέ κοιτάξτε εδώ


2 σχόλια:

Vivian said...

Λατρεύω τον ελληνικό και θα μοιραστώ μαζί σας το tip του μπαμπά μου...μέσα στο μπρίκι βάζω κανέλα την ζεσταίνω μαζί με τον καφέ και στην συνέχεια προσθέτω νερό...κάθε πρωί η κανέλα με τον καφέ λέει καλημέρα μπαμπά!!!

Vangelis said...

@Vivian Πολύ ενδιαφέρον tip, θα το δοκιμάσω!!!

Post a Comment

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.
Αν δεν βλέπετε το σχόλιό σας μετά την καταχώρησή του, είναι επειδή περιμένει προέγκριση, μην το γράφετε δύο φορές.

       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blog - Widget
loading...