Ποιες τροφές να αποφύγετε κατά την εγκυμοσύνη...
Έχουμε γράψει για τη καλύτερες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ας δούμε ποιες τροφές να αποφύγετε.

Πηγές,1,2,3,4,5
Έχουμε γράψει για τη καλύτερες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ας δούμε ποιες τροφές να αποφύγετε.
Κρέας, Πουλερικά & Θαλασσινά | ||
Τρόφιμα | Τύπος | Καταλληλότητα |
Επεξεργασμένο Κρέας | Ζαμπόν, σαλάμι, κρέας κοτόπουλου κλπ | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ , εκτός αν μαγειρευτεί καλά τουλάχιστον στους 75 ° C και καταναλωθεί αμέσως μετά. |
Ωμό Κρέας | Κάθε ωμό κρέας, ωμό κοτόπουλο ή άλλα πουλερικά κτλ | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
Πουλερικά
| Κρύο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, π.χ. σάντουιτς | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
Ζεστό κοτόπουλο take-away | Προτιμήστε φρεσκομαγειρεμένα και φάτε τα ζεστά. Αποθηκεύστε τα περισσεύματα στο ψυγείο και ζεστάνετε τουλάχιστον στους 60oC καταναλώστε εντός μιας ημέρας μετά το μαγείρεμα. | |
Σπιτικό | Βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο είναι μαγειρεμένο καλά τουλάχιστον στους 74oC ,καταναλώστε ενώ είναι ζεστό. Ζεστάνετε σε τουλάχιστον 60oC καταναλώστε εντός μιας ημέρας μετά το μαγείρεμα. | |
Paté | Κατεψυγμένο paté ή κρέμα κρέατος | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
Θαλασσινά
| Ωμά θαλασσινά | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
Έτοιμα για κατανάλωση με απλή ψύξη αποφλοιωμένες γαρίδες | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ | |
Μαγειρεμένο ψάρι και θαλασσινά | Μαγειρέψτε καλά τουλάχιστον στους 63oC και καταναλώστε ενώ είναι ζεστό. Αποθηκεύστε τα περισσεύματα στο ψυγείο και ζεστάνετε τουλάχιστον στους 60oC, καταναλώστε εντός μιας ημέρας μετά το μαγείρεμα. | |
Sushi
| Αγορασμένο από κατάστημα | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
Σπιτικό | Μην χρησιμοποιείτε ωμό κρέας ή θαλασσινά, καταναλώστε το αμέσως. | |
Μαγειρεμένο Κρέας | Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κιμά | Μαγειρέψτε καλά στους 71oC (μέτρια) καταναλώστε το ενώ είναι ζεστό. |
Γαλακτοκομικά & Αυγά | ||
Τρόφιμα | Τύπος | Καταλληλότητα |
Τυριά
| Μαλακό και ημίσκληρο τυρί, π.χ.μπρι, καμαμπέρ, ρικότα, φέτα, bleu κλπ. | ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ, εκτός αν μαγειρευτεί καλά σε τουλάχιστον 75 ° C και καταναλωθεί αμέσως μετά. |
Επεξεργασμένα τυριά,spreads, cottage, τυρί κρέμα κλπ | Αποθηκεύστε στο ψυγείο, να καταναλωθεί μέσα σε δύο ημέρες από το άνοιγμα της συσκευασίας. | |
Σκληρό τυρί, π.χ. τσένταρ | Φυλάσσεται στο ψυγείο. | |
Παγωτό
| Soft serve | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
Τηγανητό παγωτό | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ | |
Συσκευασμένο κατεψυγμένα παγωτό | Διατηρήστε το και καταναλώστε το παγωμένο. | |
Γαλακτοκομικά
| Μη παστεριωμένο (ακατέργαστο) | Μη το πιείτε ή το χρησιμοποιήσετε. |
Παστεριωμένα, πχ, γάλα, κρέμες, γιαούρτι | Ελέγξτε «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» ή «χρήση-ημερομηνία λήξης. Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης. | |
Κρέμες
| Αγορασμένες | Μπορεί να καταναλωθεί κρύο, αν ανοίχτηκε πρόσφατα. Φυλάσσεται σε ψυγείο για να ζεστάνετε σε τουλάχιστον 60oC και χρησιμοποιήσετε μέσα σε μια ημέρα από το άνοιγμα. Ελέγξτε «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» ή «χρήση-ημερομηνία λήξης. |
Σπιτικές | Μπορεί να καταναλωθούν κρύες, αν ανοίχτηκαν πρόσφατα. Φυλάσσονται στο ψυγείο, για ζέσταμα στους 60oC τουλάχιστον, χρησιμοποιήστε τις μέσα σε μια ημέρα από το άνοιγμα. Ελέγξτε την «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» ή «χρήση-ημερομηνία λήξης. | |
Αυγά
| Μαγειρεμένα πιάτα με αυγά, τηγανητά αυγά, ομελέτα, πίτα,quiche | Μαγειρέψτε καλά τουλάχιστον στους 71oC. Μην χρησιμοποιείτε ραγισμένα ή βρώμικα αυγά. |
Ωμά αυγά στο φαγητό, πχ. σπιτική μαγιονέζα, μους σοκολάτας, κέικ, pancake | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ | |
Σε μη-κατεψυγμένα εμπορικά προϊόντα, πχ: μαγιονέζα | Ελέγξτε «καλύτερα πριν» ή «χρήση-ημερομηνία λήξης. Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης. |
Φρούτα & λαχανικά | ||
Τρόφιμα | Τύπος |
Καταλληλότητα
|
Σαλάτες
| Προ-παρασκευασμένες ή προσυσκευασμένες σαλάτες, συμπεριλαμβανομένων φρουτοσαλάτα, π.χ από salad bar | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
Σπιτικές | Πλύνετε τα συστατικά της σαλάτας λίγο πριν την κατανάλωση της, αποθηκεύστε ότι έχει απομείνει στο ψυγείο και καταναλώστε μέσα σε μια μέρα. | |
Φρούτα | Ολόκληρα νωπά φρούτα | Πλύνετε καλά πριν τη κατανάλωση. |
Λαχανικά και βότανα
| Φρέσκα λαχανικά και βότανα | Πλύνετε καλά πριν τη κατανάλωση ωμού ή πλύνετε καλά πριν το μαγειρέψετε. |
Κατεψυγμένα λαχανικά | Μαγειρέψτε τα ,να μην καταναλωθούν ωμά. | |
Φύτρες | Mπρόκολο, κρεμμύδι, αλφαλαφα, τριφύλλι, ραπανάκι, μπιζέλι, φασόλια, σόγια κ.α | Μην καταναλώσετε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα. |
Άλλα τρόφιμα | ||
Τρόφιμα | Τύπος |
Καταλληλότητα
|
Περισσεύματα | Μαγειρεμένο φαγητό | Αποθηκεύστε τα περισσεύματα καλυμένα στο ψυγείο, καταναλώστε μέσα σε μια μέρα και πάντα ξαναζεστάνετε τουλάχιστον στους 60oC. |
Κονσερβοποιημμένες τροφές | Κονσέρβες: φρούτα, λαχανικά, ψάρια κτλ. | Αποθηκεύστε τα περισσεύματα σε καθαρά δοχεία στο ψυγείο, καταναλώστε μέσα σε μια μέρα. |
Γέμιση | Γέμιση από κοτόπουλο ή πουλερικά | Μην καταναλώσετε, εκτός αν μαγειρευτεί χωριστά και καταναλωθεί ζεστή. |
Χούμους | Αγορασμένο ή σπιτικό | Αποθηκεύσετε στο ψυγείο, να καταναλωθεί μέσα σε δύο ημέρες από το άνοιγμα ή το μαγείρεμα. |
Σόγια | Όλα τα προϊόντα σόγιας, πχ: τόφου, γάλα σόγιας, γιαούρτι σόγιας κτλ. | Ελέγξτε «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» ή «χρήση-ημερομηνία λήξης. Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης. |

Πηγές,1,2,3,4,5