Χρήσιμα για πράσινο δακτύλιο, πράσινο σήμα | το Χρήσιμο

Χρήσιμα για πράσινο δακτύλιο, πράσινο σήμα


Από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας...
(ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ), ενώ καθιερώνονται νέα μέτρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής (ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ), που επεκτείνονται μέχρι και τον ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ.

Αναλυτικά, τα βασικά μέτρα που υλοποιούνται είναι τα ακόλουθα :

· Ισχύει κανονικά χωρίς καμία αλλαγή η εκ περιτροπής είσοδος των ΙΧ οχημάτων στο μικρό δακτύλιο (με το σύστημα «μονών – ζυγών»).

· Επί πλέον επιτρέπεται η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο χωρίς περιορισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης –είτε είναι απλά είτε υβριδικά- και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Ειδικά για τα υβριδικά και για τα οχήματα αερίου καυσίμου εκ κατασκευής, επιτρέπεται η κυκλοφορία και αυτών που είναι τεχνολογίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.

· Απαγορεύεται η κυκλοφορία στο μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990. Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους (από 1.1.12.-1.1.13) η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, από την Λεωφόρο Κηφισού και δυτικότερα.



Η ημερομηνία της 1 Ιανουαρίου 1990 προσαυξάνεται αυτόματα κατά ένα έτος, κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι παλαιότερα των 22 ετών.
Τα οχήματα που, επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στον «Πράσινο Δακτύλιο» θα ελέγχονται από τα όργανα της τροχαίας αποκλειστικά βάσει της άδειας κυκλοφορίας στην οποία αναγράφονται τα όρια εκπομπών ρύπων, η παραβίαση των οποίων θα επιφέρει τις ποινές παράβασης.
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΚΑ λαμβάνεται με πνεύμα σεβασμού και εμπιστοσύνης στην υπευθυνότητα των πολιτών, τους οποίους καλεί να εφαρμόσουν και περιφρουρήσουν τον «Πράσινο Δακτύλιο». Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να γίνεται η έκδοση του «πράσινου σήματος» ηλεκτρονικά. Η έκδοση του βοηθητικού αυτού σήματος θα γίνεται έτσι ώστε να αποφεύγονται χρονοβόρες διαδικασίες και οι πολίτες όλης της χώρας να μπορούν να το προμηθεύονται άμεσα και εύκολα. Οι διαδικασίες της δωρεάν έκδοσης του ειδικού σήματος θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Σε κάθε περίπτωση η πιστοποίηση της παράβασης παραβίασης του «πράσινου δακτυλίου» θα γίνεται βάσει της άδειας κυκλοφορίας του «πράσινου οχήματος», το οποίο παραμένει το νόμινο κριτήριο ελέγχου των οργάνων της Τροχαίας.
Σημειώνεται πάντως ότι από 3 Σεπτεμβρίου που θα εφαρμόζεται ο «πράσινος δακτύλιος» οι κυρώσεις για την παραβίαση του θα είναι οι ίδιες με τις κυρώσεις της παραβίασης του υφιστάμενου δακτυλίου.


Τα όρια του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:
Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας.
Στις οριακές Λεωφόρους και Οδούς του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ το μέτρο δεν ισχύει.


 Οι ημέρες και ώρες του δακτυλίου είναι οι εξής:
Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00, Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00. Ο δακτύλιος δεν ισχύει τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται  24ωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Για τα τέλη κυκλοφορίας 2013 δείτε εδώ
Πηγή:www.ypeka.gr/www.astynomia.gr/



Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!