Αντιμετώπιση φόλας στα ζώα | το Χρήσιμο

Αντιμετώπιση φόλας στα ζώα

μικρός σκύλος
Τι πρέπει να ξέρουμε για τη σωστή αντιμετώπιση κρουσμάτων φόλας στα ζώα...






Αντιμετώπιση φόλας στα ζώα,φόλα σε σκύλο ποια είναι τα συμπτώματα

1) Τι είναι η φόλα;


Η φόλα είναι το δηλητήριο. Οποιαδήποτε ουσία η οποία σε συγκεκριμένες δόσεις μπορεί να σκοτώσει κάποιον οργανισμό μπορεί να χαρακτηριστεί ως φόλα.

Η φόλα δεν έχει κάποια συγκεκριμένη μορφή. Είναι απλώς δηλητήριο ανακατεμένο με μία λιχουδιά που αρέσει στα ζώα. Κιμά, μπριζόλες, κροκέτες, οτιδήποτε μπορεί να φάει με ευχαρίστηση ένα ζώο.

Στην Ελλάδα οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για δηλητηριασμό ζώων είναι κυρίως τα οργανοφωσφορικά δηλητήρια, η βαρφαρίνη, τα αντιψυκτικά και ακόμα και τα τριμμένα γυαλιά.


2) Τύποι Φόλας, Συμπτώματα, θεραπεία


Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συχνοί τύποι φόλας και η αντιμετώπισή της. Επειδή οποιαδήποτε ουσία που αποτελεί δηλητήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φόλα, φροντίζουμε να παίρνουμε δείγμα από αυτό που έφαγε το ζώο για να το δείξουμε στον κτηνίατρο.

Αν το ζώο μας φάει κάτι ύποπτο δεν περιμένουμε να εμφανιστούν συμπτώματα, παίρνουμε δείγμα από την τροφή και τρέχουμε στον κτηνίατρο. Κάποιες φορές μπορεί να καθυστερήσουν τόσο πολύ τα συμπτώματα και η ζημιά στο ζώο να έχει ήδη προχωρήσει σε ανεπανόρθωτο σημείο.

Επίσης, πάντα με τις υποδείξεις του κτηνιάτρου, φροντίζουμε στα ταξίδια να κουβαλάμε το φαρμακευτικό κιτ του ζώου μας το οποίο πέρα από γάζες, μπεταντίν κλπ θα πρέπει να περιέχει και αντίδοτα, επιβραδυντικά απορρόφησης δηλητηρίου και ένεση πρόκλησης εμετού.


Teach Ring Stackers 336 x 280 - Animated

Οργανοφωσφορικά δηλητήρια


 Τι είναι: Πρόκειται εντομοκτόνα σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Λόγω της εύκολης πρόσβασης που υπάρχει σε αυτά τα προϊόντα είναι και η συνηθέστερη φόλα στη χώρα.


Συμπτώματα: μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα μπορεί να παρουσιάσει κάποια ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα. Πολλά σάλια, δάκρυα, οι κόρες των ματιών του μικραίνουν, μέρη του σώματος του τινάζονται ανεξέλεγκτα, έχει σπασμούς, δυσκολεύεται στην αναπνοή ή ακούγεται να "σφυρίζει" όταν αναπνέει, τρέμει, έχει διάρροια, έχει εμετό και τέλος πέφτει σε κώμα.


Θεραπεία: το ζώο πρέπει να πάει σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Στο μεταξύ εσύ μπορείς να του χορηγήσεις πρώτες βοήθειες. 

Αν το ζώο έχει τις αισθήσεις του, δεν έχει σπασμούς, δεν τρέμει και γενικά είναι ικανό να καταπιεί μπορείς να του προκαλέσεις εμετό διαλύοντας αλάτι η μαγειρική σόδα σε λίγο χλιαρό νερό (30-60 cc) . Συνήθως ακολουθούμε αυτό τον τρόπο πρόκλησης εμετού αμέσως μόλις το ζώο φάει τη φόλα μιας και μέσα σε λίγα λεπτά δεν θα είναι ικανό πλέον να καταπιεί και θα κινδυνέψει να πνιγεί.

Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούμε να έχουμε μαζί μας και χορηγούνται στο ζώο ώστε να προκληθεί αμέσως εμετός και για να καθυστερήσουν την απορρόφηση του δηλητηρίου μέχρι το ζώο να φτάσει στον κτηνίατρο. Τέτοια σκευάσματα είναι η ένεση ατροπίνης η οποία πωλείται στα φαρμακεία, η δόση της οποία ποικίλει ανάλογα με το ζώο και τα κιλά του και προκαλεί αμέσως εμετό. Καλύτερα να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου για την ορθή χρήση της. Ένα σκέυασμα που είναι δυσεύρετο αλλά καθυστερεί την απορρόφηση του δηλητηρίου είναι τα χάπια ενεργού άνθρακα, όπως για παράδειγμα τα χάπια Norrit.


  • Βαρφαρίνη (Ποντικοφάρμακο)

Τι είναι: Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας Ποντικοφάρμακο. Η ουσία αυτή  καταστρέφει τη βιταμίνη Κ στον οργανισμό και προκαλεί αιμορραγίες και συγκέντρωση αίματος στις κοιλότητες του σώματος όπως στο θώρακα, στην κοιλιά, στον εγκέφαλο. 

Συμπτώματα: Μπορεί να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα στο ζώο, ακόμα και μέρες. Εμφανίζονται σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας δηλαδή κηλίδες στα ούλα ή στο σώμα του ζώου χρώματος κόκκινου, μοβ ή σκούρου μπλε. Μπορεί να εμφανιστεί αίμα στη μύτη, στο πέος, στον πρωκτό, στο στόμα.

Θεραπεία: το αντίδοτο είναι το Κονάκιο, δηλαδή η βιταμίνη Κ1, και δίνεται μετά από αναλυτικές οδηγίες του κτηνιάτρου.


  • Τριμμένα γυαλιά

Συμπτώματα: Εξαιρετικά θανατηφόρα φόλα. Μιας και πρόκειται και πάλι για μία μέθοδος που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του ποντικοφάρμακου.

Θεραπεία: δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο για αυτό το δηλητήριο. Πήγαινε αμέσως το ζώο στον κτηνίατρο ώστε να προσπαθήσει να το σώσει. Μην προσπαθήσεις να προκαλέσεις εμετό.


  • Αιθυλενική Αλκοόλη (Αντιψυκτικά)

Τι είναι: Τα γνωστά αντιψυκτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα αυτοκίνητα.

Συμπτώματα: Και σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως. Εμετός, γρήγορη αναπνοή, σπασμοί, υποθερμία, έντονη δίψα και πολυουρία. Προκαλεί πολύ γρήγορα νεφρική ανεπάρκεια.

Θεραπεία: Αμέσως στον κτηνίατρο. Και πάλι χρησιμοποιούμε πρώτες βοήθειες ώστε να επιβιώσει το ζώο μέχρι να φτάσει στο ιατρείο  Χορήγηση (ΜΟΝΟ σε σκύλο) φομεπιζόλης και καθαρής αιθανόλης. Και σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τις υποδείξεις του κτηνιάτρου.


Chess Dog 300 x 600
3) Νομική (και μη) αντιμετώπιση φόλας

Από τη στιγμή που έγινες μάρτυρας σε περιστατικό φόλας μπορείς να κινηθείς νομικά εναντίον του ατόμου που την έριξε ακόμα και αν το ζώο δεν κατάφερε να επιζήσει. Θα ήταν καλό να έχεις δείγμα από τη φόλα το οποίο θα πρέπει να στείλεις για τοξικολογική ανάλυση ή ακόμα και μάρτυρες που είδαν τον ένοχο να ρίχνει την ίδια τη φόλα. Το δείγμα αποτελεί και αποδεικτικό στοιχείο του εγκλήματος. Αν δε έχεις δει εσύ ο/η ίδιος/α τον ένοχο τότε μη διαστάσεις να μάθεις, με όποιο τρόπο κρίνεις καλύτερο, τη διεύθυνσή του η αν καταφέρεις ακόμα και το όνομά του. 

Μπορείς, λοιπόν, να πας αμέσως στην αστυνομία με όλες τις παραπάνω πληροφορίες ή ακόμα και στο Δήμο και να αναφέρεις το γεγονός.

Ακόμα και αν δεν έχεις δει ποιος έκανε το έγκλημα μπορείς να κάνεις μήνυση κατ' αγνώστων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να επιμένεις να καταγραφεί το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.

 Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σου που σίγουρα έρχονται αντιμέτωποι με φόλες και ίσως να ξέρουν μέσα από τις εμπειρίες τους άτομα που να μπορούν να σε βοηθήσουν, αν δεν μπορούν οι ίδιοι.

Αν ακούσεις κάποιον να απειλεί να ρίξει φόλα στην περιοχή ανέφερε αμέσως το περιστατικό στην Αστυνομία, το Δήμο και στα κοντινότερα φιλοζωικά σωματεία. Αν μπορείς μάθε το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που απειλεί να δηλητηριάσει τα ζώα.

Αν παρ' όλες τις προσπάθειές σου δεν καταφέρεις να πετύχεις κάτι νομικά τότε προσπάθησε τουλάχιστο να προειδοποιήσεις την περιοχή σου με απλά φυλλάδια, μέσω facebook ή με προφορικό λόγο για τις φόλες που έπεσαν. Έτσι και θα βρεις περισσότερα άτομα να σε βοηθήσουν, και πιθανότατα θα προστατέψεις περισσότερα ζώα, ιδιόκτητα και μη, από τη δηλητηρίαση και μπορεί ακόμα και να βρεθεί και ο ένοχος αφού πλέον οι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής θα δείχνουν προσοχή σε ύποπτες κινήσεις.

Να θυμάσαι πως όσοι ρίχνουν φαγητό στα ζώα δεν είναι απαραίτητα και οι ένοχοι αλλά πολλές φορές φιλόζωοι που απλώς νοιάζονται για τα ζώα της γειτονιάς. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε αγενείς σε οποιονδήποτε δούμε να ταΐζει αδέσποτα, γίνεται να τους πλησιάσουμε και με ευγένεια.


4) Πρόληψη φόλας

Οι συγκεκριμένες τακτικές πρόληψης αφορούν τους ιδιόκτητους σκύλους.

α) Μάθετε στον σκύλο σας να τρώει μόνο από το δικό του μπολ. Αυτό σημαίνει ότι δεν του πετάτε κάτι στο πάτωμα για να φάει, ούτε τον αφήνετε να τρώει κάτι που έπεσε από το τραπέζι στο πάτωμα. Επίσης δεν του δίνετε ποτέ νερό ή φαγητό σε κεσεδάκια ή αλουμινόχαρτο γιατί είναι υλικά που βρίσκονται συχνά στα σκουπίδια και δεν θέλετε ο σκύλος να τα συνδυάσει με φαγητό γιατί έτσι θα ψάχνει στα σκουπίδια!
β) Μάθετε στον σκύλο σας να μην τρώει από άλλα χέρια παρά μόνο από το δικό σας ή έστω των μελών της οικογένεια σας. Εάν πρέπει (λόγω ταξιδιού κτλ) να τον ταΐσει κάποιος άλλος, ζητήστε να του κατεβάζουν το μπολ γεμισμένο με τροφή και να μην τον ταΐζουν από το χέρι τους ανεξάρτητα με το εάν είναι φίλοι ή συγγενείς σας. Η ουσία είναι να μην συνηθίσει ο σκύλος να τρώει ότι του δίνουν παρά μόνο αυτό που του δίνετε εσείς ή αυτά που σερβίρονται στο δικό του μπολ.
γ) Εάν επιβραβεύετε τον σκύλο σας με λιχουδιές στην βόλτα ή και στο σπίτι φροντίστε οι λιχουδιές να μην σας πέφτουν στο πάτωμα και εάν σας πέφτουν πατήστε τες με το πόδι σας και μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να τις φάει.
Όσων αφορά τις 3 παραπάνω πρακτικές μπορείτε πάντα να ζητήσετε την βοήθεια ενός εκπαιδευτή ώστε να σας βοηθήσει να εξειδικεύσετε την συγκεκριμένη εκπαίδευση.  (Προσοχή: βία και κολάρα με ηλεκτροσόκ, είναι διεθνώς απορριπτέα ως μέθοδος εκπαίδευσης τροφικής αποστροφής, οπότε προσέξτε καλά ποιόν θα διαλέξετε.)
δ) Στην βόλτα έχετε τον σκύλο με λουρί και κοντά σας και φροντίστε καθώς περπατάτε να βλέπετε τριγύρω ώστε να αποφεύγετε τυχόν πεταμένα φαγητά και χωρίς φυσικά να τον αφήνετε να τα μυρίζει. Όταν φτάνετε στο μέρος που τον αφήνετε ελεύθερο ή του δίνετε λάσκα με το λουρί, βεβαιωθείτε πρώτα κάνοντας μια  γύρα ότι δεν υπάρχου αποφάγια. Δεν χρειάζεται κάτι να δείχνει ύποπτο ή δηλητηριασμένο για να θορυβηθείτε, οτιδήποτε βρίσκετε σε αποφάγια, είτε τα πετάτε στα σκουπίδια είτε αλλάζετε τοποθεσία.
ε) Συμβουλευτείτε τους κτηνιάτρους σας για το πώς μπορείτε να προσφέρετε άμεσο αντίδοτο και ποιο είναι αυτό,  σε περίπτωση που δηλητηριαστεί ο σκύλος σας, ώστε να προλάβετε να τον πάτε στον κτηνίατρο. Στις εκδρομές στην εξοχή, αλλά και σε περιόδους έξαρσης φόλας και στην βόλτα, κουβαλάτε πάντα μαζί σας σύριγγες και αρκετές δόσεις αντίδοτου.
ζ) Όταν βλέπετε φιλόζωους να ταΐζουν τα αδέσποτα, ζητήστε τους ευγενικά να παραμένουν παρόντες καθώς τα αδέσποτα τρώνε και να μην αφήνουν απλά  φαγητά στις γωνίες. Έτσι μπορούμε όλοι μαζί να ελέγξουμε και την σίτιση των αδέσποτων της κάθε γειτονιάς, αλλά και να μειώσουμε τους πειρασμούς του δρόμου για τους οικόσιτους σκύλους.

Οι περισσότεροι από εμάς που μάλλον έχουμε καλομάθει το σκύλο μας και δεν είχαμε ακολουθήσει ως τώρα την παραπάνω διαδικασία καλό θα ήταν να την ξεκινήσουμε αμέσως μαθαίνοντας ταυτόχρονα κάποιες εντολές στο σκύλο μας όπως το "Άστο".
Η διαδικασία (θετικής πάντα) εκπαίδευσης ενός σκύλου και η ψυχολογία του απαιτεί πολλές πληροφορίες στις οποίες θα αναλυθώ σε διαφορετική δημοσίευση. Προς το παρόν μπορείς να ψάξεις στο google και στο youtube οδηγίες για το πως να διδάξεις εντολές όπως το "Άστο" (Leave it). Μπορείς επίσης να του μάθεις να τρώει μόνο μόλις δώσεις εσύ την εντολή.
Η εκπαίδευση ενός σκύλου απαιτεί χρόνο και υπομονή. Είτε, λοιπόν, ξεκινήσεις την εκπαίδευση είτε όχι και ειδικά αν ζεις σε περιοχή όπου έχουν πέσει φόλες στο παρελθόν μπορείς να αγοράσεις ένα φίμωτρο για το σκύλο σου ώστε να μην μπορέσει να φάει κάτι από το έδαφος. Εγώ προσωπικά έχω προμηθευτεί και χρησιμοποιώ το φίμωτρο κάθε φορά που διαβάζω αναφορές για φόλα στο facebook για την περιοχή μου. Είναι η χειρότερη μέθοδος αντιμετώπισης φόλας γιατί ο σκύλος παιδεύεται, δεν μπορεί να παίξει και να μυρίσει άνετα και άλλοι ιδιοκτήτες αλλά και περαστικοί θα σε αποφεύγουν αλλά τουλάχιστο θα είναι ασφαλής όσο επικρατεί κίνδυνος στην περιοχή.

Έμμεσες λύσεις για την αποφυγή φόλας σε όλα τα ζώα συνήθως αναλαμβάνουν οι τοπικοί φιλοζωικοί όμιλοι. Στειρώνουν αδέσποτα αποφεύγοντας έτσι εκατοντάδες μελλοντικές δηλητηριάσεις, μοιράζουν φυλλάδια ευαισθητοποίησης του κοινού, επισκέπτονται σχολεία κλπ. Μπορείς φυσικά να γίνεις εθελοντής/εθελόντρια ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είσαι η τι εκπαίδευση και ενασχόληση έχεις και να βοηθήσεις στη δράση τους.


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook, Sub στο YouTube μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!