Ποια είναι τα 9 πιο βρώμικα σημεία στη κουζίνα | το Χρήσιμο

Ποια είναι τα 9 πιο βρώμικα σημεία στη κουζίνα

9 of the most dirtiest things in the kitchen

Η κουζίνα μπορεί να είναι η καρδιά ενός σπιτιού, αλλά συνήθως είναι και ένα από τα πιο βρώμικα μέρη σε ένα σπίτι...

Υπάρχουν τα προφανή σημεία, όπως χρησιμοποιημένα πιάτα, ένα κολλώδες δάπεδο ή ένας ταλαιπωρημένος φούρνος.
Αλλά μήπως υπάρχουν και άλλα μέρη που ξεχνάτε να καθαρίσετε; 

Σκεφτείτε τι βάζουμε σε πάγκους κουζίνας και στα ράφια: -άψητα, άπλυτα και ωμά τρόφιμα, σακίδια και πορτοφόλια που κάθονται παντού σε πατώματα - και πόσο συχνά αγγίζουμε τις λαβές του ψυγείου και τα κουμπιά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα και πώς μπορείτε να τα κρατήσετε καθαρά.

Πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές και κουμπιά αφής

Κάθε συσκευή στην κουζίνα σας έχει κάποιο είδος πίνακα ελέγχου με κουμπιά ή λαβές που αγγίζουμε κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Όλα αυτά τα κουμπιά ή τα κουμπιά αφής χρησιμοποιούνται μετά την προετοιμασία των ωμών φαγητών ή πριν να πλύνουμε τα χέρια, αφήνοντας το χώμα και τα βακτηρίδια όπως Salmonella, Listeria, E. coli ή και μούχλα πάνω τους. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες σε εμάς και την οικογένειά μας.

Το τραπέζι της κουζιας, οι χειρολαβές των συσκευών και των ντουλαπιών και οι πίνακες ελέγχου στις ηλεκτρικές κουζίνες πρέπει να καθαρίζονται μετά την προετοιμασία φαγητού ή καθημερινά, χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό σφουγγάρι ή καθαριστικό απολυμαντικό με σπρέι και καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας.

Νεροχύτης

Παρόλο που υπάρχει αρκετό νερό που τρέχει στο νεροχύτη της κουζίνας, πιθανόν να υπάρχουν μικρόβια που κρύβονται στην επιφάνεια, ειδικά στις ρωγμές όπου ο νεροχύτης ενώνεται με τον πάγκο και γύρω από το σιφώνι.

Σύμφωνα με τον National Sanitation Foundation International (NSF), στο 45% των νεροχύτων που πραγματοποιήθηκε έρευνα, βρέθηκε να έχουν Ε. Coli ή κάποιο είδος κολοβακτηριδίων.

Ο νεροχύτης της κουζίνας θα πρέπει να απολυμαίνεται μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα χωρίς να ξεχνάμε τις χειρολαβές τη βρύση και τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον νεροχύτη.

Σφουγγάρια και πετσέτες

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η χρήση χαρτοπετσέτας για την επίδρασή τους στο περιβάλλον, πολλά σπίτια χρησιμοποιούν σφουγγάρια κυτταρίνης, βούρτσες καθαρισμού νεροχύτη και υφασμάτινες πετσέτες. Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτη του NSF, τουλάχιστον το 75% αυτών των ειδών φέρει κολοβακτηρίδια (Salmonella ή E.coli).

Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος ή καθαρισμού. Βούρτσες καθαρισμού νεροχύτη και λαχανικών μπορούν να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων για αποτελεσματικό καθαρισμό μετά από κάθε χρήση.

Ψυγείο


Έχουμε ήδη συζητήσει τι μπορεί να κρύβεται στις λαβές του ψυγείου και τα κουμπιά αφής, αλλά ακόμη και με τις χαμηλές θερμοκρασίες, κάποια πολύ επιβλαβή βακτήρια μπορούν πραγματικά να αναπτυχθούν μέσα στο ψυγείο σας.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα παραμείνουν φρέσκα περισσότερο εάν δεν πλυθούν πριν από την αποθήκευση. Έτσι, στο συρτάρι λαχανικών μπαίνουν, ακόμα καλυμμένα με βακτήρια και φυτοφάρμακα. Φυσικά, τα πλένετε πριν τα προετοιμάσετε και τα σερβίρετε στην οικογένειά σας, αλλά τα βακτηρίδια και τα μικρόβια παραμένουν πίσω στο συρτάρι.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ωμό κρέας που φυλάσσεται στο ψυγείο. Οι διαρροές στη συσκευασία και τα υγρά συσσωρεύονται στα συρτάρια και κατά μήκος στις άκρες των ραφιών. Ακόμη και συσκευασμένα προϊόντα όπως το γάλα ή τα πακέτα του βουτύρου έχουν υποστεί επεξεργασία και αποθηκεύονται πολλές φορές πριν φτάσουν στο ψυγείο σας.

Για να απαλλαγείτε από τα κολοβακτηρίδια, καθώς και από τους μύκητες και τη μούχλα που μπορούν να αναπτυχθούν εκεί, αφαιρέστε τα συρτάρια ή τα ράφια των ψυγείων -αν είναι δυνατόν- μηνιαίως και πλύνετε τις επιφάνειες με ένα ήπιο απορρυπαντικό και ζεστό ή καυτό νερό. Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας.

Μεταξύ των διεξοδικών καθαρισμών, σκουπίστε τυχόν διαρροές και ρίξτε στις εσωτερικές επιφάνειες ένα γρήγορο σκούπισμα με ένα σφουγγάρι.

Και όταν κάνετε τον μηνιαίο καθαρισμό μέσα στο ψυγείο, καλό είναι να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να ξεσκονήσετε την κορυφή της συσκευής και να σκουπίσετε από πίσω και από κάτω από το ψυγείο. Αφαιρέστε το κάλυμμα εξαερισμού για να σκουπίσετε τα πηνία. Η σκόνη στα πηνία κάνει το ψυγείο να εργάζεται σκληρότερα για να παραμείνει δροσερό, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια, ενώ τα σωματίδια τροφίμων που κρύβονται από κάτω είναι μαγνήτες εντόμων.

Επιφάνειες - Δίσκοι κοπής

Οι επιφάνειες κοπής, ειδικά οι ξύλινες, μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια στις μικροσκοπικές σχισμές τους που μπορούν να εμφανιστούν μετά από τη πρώτη χρήση. Είναι σημαντικό να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ξεχωριστές επιφάνειες κοπής: μία για φρούτα και λαχανικά και μία για τα κρέατα. Αυτό θα μειώσει τη διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία του γεύματος.

Πλύνετε κάθε δίσκο μετά από κάθε χρήση με ζεστό σαπουνόνερο και ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε εντελώς με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα πιάτων. Μην αφήνετε τους δίσκους να στεγνώσουν, επειδή τα βακτήρια αγαπούν το ζεστό, υγρό περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε επιφάνειες κοπής που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα πλυντήριο πιάτων για καλύτερο καθαρισμό.

Καφετιέρα, μπλέντερ, μικρές συσκευές

Ακόμη και το καθαρό νερό που παραμένει σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, όπως σε μια καφετιέρα, μπορεί να δημιουργήσει ένα τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα. Ορισμένες μικρές συσκευές πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Τουλάχιστον εβδομαδιαίως, αποσυναρμολογήστε και καθαρίστε προσεκτικά τις μικρές συσκευές. Ορισμένα εξαρτήματα είναι ασφαλή για τοποθέτηση στο πλυντήριο πιάτων και άλλα πρέπει να πλένονται με ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια να ξεπλένονται με ζεστό νερό και να στεγνώνουν εντελώς.

Η ίδια ρουτίνα καθαρισμού θα πρέπει να εφαρμόζεται σε σκεύη όπως ανοιχτήρια και δοσομετρητές.


Επαναχρησιμοποιούμενα κουτιά φαγητού, πλαστικές τσάντες αγορών και φιάλες νερού



Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα επανασφραγιζόμενο δοχείο ή ένα κουτί για το μεσημεριανό γεύμα, μια τσάντα για ψώνια ή μια φιάλη νερού, υπάρχει πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης από βακτήρια, εκτός εάν έχει καθαριστεί σωστά.

Τα δοχεία θα πρέπει να αποσυναρμολογούνται πλήρως και να τοποθετούνται στο πλυντήριο πιάτων ή να πλένονται σε ζεστό σαπουνόνερο, να ξεπλένονται με ζεστό νερό και να στεγνώνουν εντελώς. Τα περισσότερα κουτιά για μεσημεριανό γεύμα και οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών μπορούν να πεταχτούν στο πλυντήριο ρούχων για αποτελεσματικό καθαρισμό.

Μια πρόσθετη συμβουλή για τις τσάντες αγορών είναι να τις χρησιμοποιείτε ξεχωριστά αναλόγως των προιόντων που θα βάζετε μέσα, ορίστε μία ή περισσότερες για προιόντα καθαρισμού, μία για τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά, μία για το ωμό κρέας και μία για τα συσκευασμένα προϊόντα.

Πάγκοι


Τι ακριβώς κάθεται στο πάγκο της κουζίνας σας αυτή τη στιγμή; Όταν ακουμπάτε το πορτοφόλι ή την τσάντα για ψώνια, θα προετοιμάζετε φαγητό στο ίδιο σημείο;

Πιάστε ένα καθαριστικό μαντηλάκι ή καθαρό πανί και απολυμαντικό σπρέι και καθαρίστε πριν από την προετοιμασία του φαγητού ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αφήστε το σφουγγάρι ή το χρησιμοποιημένο απορρυπαντικό επειδή μπορεί να φιλοξενεί βακτηρίδια και μικρόβια.

Τουλάχιστον εβδομαδιαίως, πάρτε χρόνο για να μπείτε σε γωνίες, κάτω από μικρές συσκευές και κατά μήκος των άκρων ανάμεσα στη σόμπα ή το ψυγείο και τον πάγκο. Δεν θέλετε να φανταστείτε τι είναι κρυμμένο σε αυτούς τους υγρούς, σκοτεινές θέσεις.

Μύλοι αλατιού και πιπεριού


Ένα τελευταίο βρώμικο σημείο είναι οι μύλοι αλατιού και πιπεριού. Χρησιμοποιήσατε τους μύλους κατά την προετοιμασία των τροφίμων; Πλύνατε τα χέρια σας πριν τους αγγίξετε ή απλά τους πιάσατε και αλατοπιπερίσατε;

Σκουπίστε τους μύλους με καθαριστικά μαντηλάκια μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος και καθαρίστε τους ενδελεχώς 1 φορά τη βδομάδα.

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.

Πηγή
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!