Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πλυσίματος για τα φρούτα και τα λαχανικά | το Χρήσιμο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πλυσίματος για τα φρούτα και τα λαχανικά

what is the best way to wash fruit and vegetables Πως μπορείς να μειώσεις τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων από τα φρούτα και τα λαχανικά...










Πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά;


Αγοράζοντας βιολογικά φρούτα μειώνεται δραματικά η έκθεση σε φυτοφάρμακα μέσω της διατροφής, αλλά δεν εξαλείφει τον πιθανό κίνδυνο. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ανιχνεύσιμα σε περίπου ένα στα δέκα δείγματα βιολογικών καλλιεργειών, λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης από γειτονικά χωράφια, της συνεχιζόμενης παρουσίας πολύ ανθεκτικών φυτοφαρμάκων όπως το DDT στο έδαφος και τυχαίας ή δόλιας χρήσης.

Υπάρχει, ωστόσο, μια πληθώρα προϊόντων όπου οι εταιρείες διαφημίζουν ότι μειώνουν το ποσοστό και τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα φρούτα πιο αποτελεσματικά από το νερό και προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Για παράδειγμα κάποιες εταιρείες εισήγαγαν προιόντα (στις ΗΠΑ) για καλύτερο πλύσιμο στα φρούτα και λαχανικά. Ιχυρίστηκαν ότι είναι κατά 98% πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το νερό για την αφαίρεση των φυτοφαρμάκων.

Έτσι οι ερευνητές έλεγξαν αυτούς τους ισχυρισμούς και τελικά τα προιόντα αυτά δεν έκαναν τίποτα καλύτερο από το απλό νερό της βρύσης.

Όλα αυτά τα καθαριστικά φρούτων απλά φαινόταν σαν σπατάλη χρημάτων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο η δράση της τριβής των προϊόντων κάτω από το νερό της βρύσης φάνηκε να λειτουργεί και ότι η χρήση απορρυπαντικών ή πλυσίματος φρούτων και λαχανικών δεν ενισχύει την απομάκρυνση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων καλύτερα απο το απλό νερό της βρύσης.

 Το Captan φαίνεται όμως να είναι η εξαίρεση.(Το Captan είναι ένα μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα καλλωπιστικά φυτά).  Όταν δοκιμάστηκε με καθαρό νερό έναντι μισής ντουζίνας άλλων φυτοφαρμάκων, απομακρύνθηκαν λιγότερα από τα μισά υπολείμματα.

Χρειαζόμαστε μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή μέθοδο για την καλύτερη αφαίρεση φυτοφαρμάκων. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό για να ενισχύσουμε τις ικανότητές του για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων;

Αν βουτήξουμε πατάτες στο νερό, απομακρύνονται περίπου 2% έως 13% των φυτοφαρμάκων, αλλά ένα διάλυμα 5% οξικού οξέος απομακρύνει έως και 100%. Τι είναι αυτό? Απλό λευκό ξύδι. Αλλά το 5% είναι δυνατό.

Τι γίνεται με το αραιωμένο ξύδι; Το αραιωμένο ξίδι έμοιαζε οριακά καλύτερα από το νερό της βρύσης για την αφαίρεση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιώντας ξύδι θα κοστίζει ακριβά όμως. Ευτυχώς υπάρχει κάτι φθηνότερο που λειτουργεί ακόμα καλύτερα: αλμυρό νερό.

Ένα διάλυμα αλατιού 10% φαίνεται ότι λειτουργεί καλά ή καλύτερα από το ξύδι (5%). Για να φτιάξετε ένα διάλυμα 10% αλάτι, απλά πρέπει να ανακατεύετε περίπου ένα μέρος αλάτι σε εννέα μέρη νερό (φροντίστε να ξεπλύνετε όλο το αλάτι πριν το φάτε!).

Δεν υπάρχουν όμως πολλά που μπορείτε να κάνετε για τα φυτοφάρμακα σε ζωικά προϊόντα. Οι κορυφαίες πηγές ορισμένων φυτοφαρμάκων είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. αλλά για άλλα φυτοφάρμακα, είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κρέας επειδή τα χημικά συσσωρεύονται στο λίπος. Τι κάνετε σχετικά με τα φυτοφάρμακα στα ζωικά προϊόντα; 
Τα αυγά μέσω του βρασμού φαίνεται να καταστρέφουν περισσότερα φυτοφάρμακα από ό,τι στα scrambled eggs, αλλά για τα φυτοφάρμακα που συσσωρεύονται στο λίπος των ψαριών και των κοτόπουλων, το μαγείρεμα μπορεί μερικές φορές να αυξήσει τα επίπεδα φυτοφαρμάκων που προφανώς δεν μπορούν απλώς να ξεπλύνουν. Στην πραγματικότητα, το πλύσιμο κρέατος, πουλερικών ή αυγών θεωρείται ένα από τα δέκα πρώτα επικίνδυνα λάθη για την ασφάλεια των τροφίμων.











Πηγή

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!