Πως να διακρίνεις τα οργανικά από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα | το Χρήσιμο

Πως να διακρίνεις τα οργανικά από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

3 Ways to Tell GMO From Organic Foods3 τρόποι να ξεχωρίσεις τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ)...











Γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ), είναι ένας ζωντανός οργανισμός, φυτικός ή ζωικός που έχει υποστεί τροποποίηση των αρχικών γενετικών του χαρακτηριστικών με προσθήκη, αφαίρεση ή αντικατάσταση τουλάχιστον ενός γονιδίου.
Με την γενετική τροποποίηση, εισάγουμε άμεσα τα επιθυμητά γνωρίσματα σε έναν οργανισμό χωρίς τη διαδικασία της εγγενούς αναπαραγωγής, επιτρέπει δηλαδή τη μεταφορά γονιδίων μεταξύ οργανισμών ακόμα και αυτών που δεν είναι εξελικτικά συγγενείς.
Οι ΓΤΟ κατασκευάζονται στα εργαστήρια με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής.
Είναι δηλαδή η εξαγωγή επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια, ιούς) και η τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (όπως είναι τα καλλιεργούμενα φυτά)
Οι εφαρμογές των σύγχρονων τεχνικών της γενετικής τροποποίησης οδήγησαν και στη δημιουργία νέων τροφίμων, των «καινοφανών ή πρωτότυπων τροφίμων».
Παράλληλα όμως υπάρχουν και πιθανοί κίνδυνοι, όπως:

  • Πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών
  • Αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας με μη προβλέψιμες συνέπειες
  • Μείωση της βιοποικιλότητας
  • Πιθανή επανεμφάνιση ασθενειών


Ας δούμε 3 απλούς τρόπους που μπορούμε να διακρίνουμε τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς από τα οργανικά τρόφιμα.

1. Διάβασε την ετικέτα

Τα βιολογικά προϊόντα φέρουν την ένδειξη '100% βιολογική', 'οργανική' ή 'κατασκευασμένο με βιολογικά συστατικά'. Προσέξτε τις ετικέτες που φέρουν την ένδειξη "χωρίς ΓΤΟ", "μη ΓΤΟ" ή "παρασκευαζόμενα χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά". Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν ΓΤΟ αλλά όχι περισσότερο από 0,9%. 
Εάν η ταμπέλα-ετικέτα του φρούτου σας έχει 4 ψηφία και ξεκινάνε με τον αριθμό 3 ή 4, τότε αυτό δείχνει ότι το φρούτο έχει παραχθεί μέσω της εντατικής καλλιέργεια από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι σίγουρα θα έχουν προστεθεί τεχνητά λιπάσματα.
Επιπρόσθετα, αν το προϊόν που σκοπεύετε να αγοράσετε έχει 5 ψηφία, που ξεκινάνε με τον αριθμό 8, αυτό υποδεικνύει ότι έχει τροποποιηθεί γενετικά.
Αν έχει 5 ψηφία και ξενινάει με τον αριθμό 9 τότε σημαίνει ότι έχει καλλιεργηθεί βιολογικά με λίπασμα κοπριάς και καθόλου χημικές ουσίες.


2. Δώσε προσοχή στην εμφάνιση

Τα ΓΤΟ φαίνονται τέλεια. Έχουν ωραίο σχήμα και είναι όλα στο ίδιο μέγεθος. Έχουν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, επειδή τα γονίδιά τους τους επιτρέπουν να αντιστέκονται στους αρνητικούς παράγοντες. Επίσης παρατήρησε εάν τα λαχανικά και φρούτα έχουν έντομα, αυτό δείχνει ότι είναι οργανικά!


3. Αν θες να αποφύγεις τα ΓΤΟ να θυμάσαι τα παρακάτω:

Το 78% των σπόρων σόγιας, το 33% από το καλαμπόκι, το 64% από το βαμβάκι και το 24% από το κραμβέλαιο στον κόσμο είναι διαγονιδιακά. ΓΤΟ μπορούν να είναι επίσης τα:

Λουκάνικα
Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα
Ημικατεργασμένα προϊόντα και μείγματα αλεύρων
Δημητριακά του πρωινού και στιγμιαίοι χυλοί
Ψωμί και είδη ζαχαροπλαστικής
Γλυκά ποτά
Βαμβάκι και φυστικοβούτυρο
Μαγιονέζα
Σιρόπι σοκολάτας


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!