Χρήσιμες συμβουλές για την κατανόηση των διατροφικών πληροφοριών στις ετικέτες τροφίμων...
Πως διαβάζουμε τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων
1 - Πληροφορίες σερβιρίσματος
Εδώ αναγράφεται το μέγεθος μιας μερίδας και ο συνολικός αριθμός μερίδων στη συσκευασία.
2 - Έλεγξε τις συνολικές θερμίδες ανά μερίδα.
Δώσε προσοχή στις θερμίδες ανά μερίδα και στις θερμίδες αν καταναλώσεις όλο το πακέτο.
3 - Περιόρισε αυτές τις θρεπτικές ουσίες.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά περιορισμό αυτών των ουσιών. Βασισμένη σε μια διατροφή 2000 θερμίδων προτείνει: όχι παραπάνω από 11-13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, όσο το δυνατόν λιγότερα τρανς λιπαρά, και όχι παραπάνω από 1,500 mg νατρίου.
4 - Ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.
Βεβαιώσου ότι λαμβάνεις αρκετά από τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά όπως :φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι κάθε μέρα.
5 - Σύντομος οδηγός προσλαμβανόμενης ποσότητας για ένα μέσο ενήλικα.
Η ημερήσια ποσότητα % ανά ημέρα μας δείχνει τη συνιστωμένη ποσότητα για κάθε θρεπτικό συστατικό σε μια μερίδα. Γενικά αν θέλεις να καταναλώνεις λιγότερο από μια θρεπτική ουσία (όπως τα κορεσμένα λιπαρά ή το νάτριο), επέλεξε τρόφιμα με χαμηλό %ΠΠΑ -5% ή λιγότερο. Αν θέλεις να καταναλώνεις περισσότερο απο κάποιο θρεπτικό συστατικό (όπως οι φυτικές ίνες), αναζήτησε τρόφιμα με υψηλό ποσοστό % (20% ή περισσότερο).
Χρήσιμες πληροφορίες:
Χρήσιμες πληροφορίες:
- Οι παραπάνω πληροφορίες βασίζονται σε 2000 θερμίδες ανά ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσεις περισσότερες ή λιγότερες από 2000 θερμίδες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας σου και αν προσπαθείς να χάσεις, πάρεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου.
- Αν η ετικέτα λέει ένα τρόφιμο περιέχει 0 τρανς λιπαρά αλλά περιλαμβάνει "μερικώς υδρογονωμένο" στη λίστα των συστατικών, σημαίνει πως το τρόφιμο περιέχει τρανσ λιπαρά απλά είναι λιγότερα από 0,5! Έτσι αν τρως περισσότερες μερίδες μπορείς να φτάσεις το ημερήσιο όριο των τρανσ λιπαρών.