Wednesday, April 29, 2015

Ποια είναι τα επικίνδυνα Ε στα τρόφιμα

e numbers
Χρήσιμες πληροφορίες για τα Ε στα τρόφιμα και η επικινδυνότητά τους...






Οι αριθμοί E είναι οι κωδικοί για τις ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα τροφίμων για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελβετία. Το "Ε" σημαίνει «Ευρώπη».  Συνήθως βρίσκονται στις ετικέτες των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιολόγηση της ασφάλειας και της έγκρισης είναι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Ας δούμε τις ουσίες Ε που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα:


Ε102 (ταρτραζίνη) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα.
Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα. Η (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται. Συγχυτικές καταστάσεις, αϋπνίες σε παιδιά, επέμβαση στα πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία και Φινλανδία. Περιορισμένη ρήση σε Σουηδία και Γερμανία.

* Ε120 (κοχενίλη) Δυσανεξία στα τρόφιμα.
Η ΗΑCSG συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπερκινητικά, ασθματικά και από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Εχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

* Ε124 (ερυθρό κοχενίληςΑ) Καρκινογένεση σε ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρίνη.
Ερύθημα, υπερκινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά, ΗΠΑ και Νορβηγία. Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία.

* Ε122 (αζορουμπίνι), Ε132 (καρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανούν – FCF)
Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.

* Ε150 (καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Καταστροφή της VitB6. Πιθανές βλάβες στα γονίδια. Υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Η ΗΑGS συνιστά να αποφεύγεται.

E6* Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορπιξίνη) Στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί υπερκινητικότητα, ερύθημα, κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα και σχετίζεται με την πρόκληση άσθματος.

* Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικότητα.

* Ε212 (βενζοϊκό κάλιο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, νευρολογικές διαταραχές.

* Ε262 (οξικό νάτριο) Συσχέτιση με καρκινογένεση.

* Ε296 (μηλικό οξύ) Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του από βρέφη και μικρά παιδιά.

* Ε320 (βουτυροϋδροξυανισόλη) Υπερκινητικότητα, ερύθημα, δυσανεξία, όγκοι στα πειραματόζωα, επίδραση στα οιστρογόνα. Απαγορεύεται στη διατροφή των νηπίων. Απαγορευμένο στην Ιαπωνία.

* Ε407 (καραγενάνη) Ελκη εντερικού σωλήνα. Βλάβες εμβρύου στα πειραματόζωα. Σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες. Πρόσφατα συσχετίστηκε με καρκινογένεση.

* E430(στεατικό πολυοξυαιθυλένιο) Πιθανή επαγωγή καρκίνου.Πρέπει να αποφεύγεται.

* Ε503 (όξινο αθρακικό αμμώνιο) Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου

* Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία.
Κίνδυνος για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλτσχάιμερ.

E4* Ε414 (αραβικό κόμμι) Πιθανό αλλεργιογόνο – μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Καταπραΰνει ερεθισμούς των βλεννογόνων.

* Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης») Καθαρτικές δράσεις, πιθανές γαστρικές διαταραχές.
Οχι σε τροφές νηπίων και παιδιών. Δεν συνιστάται σε διαβητικούς.

* Ε422 (γλυκερόλη) Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει από βλάβες στοDΝΑ που επάγονται από ραδιενέργεια και UV.

* Ε440 (πηκτίνη) Μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό μετεωρισμό ή δυσπεψία.

* Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινι-κό νάτριο) Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για τον καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων.

* Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

* Ε951 (ασπαρτάμη) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και βλάβες στον εγκέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

* Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί S) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, υπερευαισθησία, όγκοι νεφρού, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπο-γάστριος πόνος, ναυτία και εμετός, δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα. Απαγορευμένο στη Νορβηγία.

* Ε1500 (εναμμώνιο καραμελόχρωμα)Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της Vit Β6, πιθανές βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία του εντέρου και των νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.

E3* Ε1600 (εκχύλισμα πάπρικας) Να αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.

* Ε300 (ασκορβικό οξύ) Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10 γραμμ.).

* Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο -Μsg) Πάρα πολύ τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες όπως Xάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Υψηλός κίνδυνος νια εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

* Ε627 (γουανυλικό δινάτριο) κα Ε631 (ινοσινικό δινάτριο) Ποδάγρα. Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά.

* Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Ύποπτο για νευροτοξικές βλάβες.

* Ε375 (νιασίνη VitΒ3) Ημερήσια δόση μεγαλύτερη του 1 mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

* Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

E6* Ε952 (κυκλαμικό οξύ). Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυα τους. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

* Καφεΐνη Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό.

* Υδροχλωρική κινίνη Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση. Το FDA (Food and Drug Administration) συνιστά περιορισμό των δόσεων.

* Ταυρίνη Διάρροιες και πεπτικά έλκη λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν κάτω από ιατρική επιτήρηση καθώς έχει βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.



Οι κατηγορίες
Χρωστικές ουσίεςΕ100-180
Συντηρητικές ουσίεςΕ200-297
Αντιοξειδωτικές ουσίεςΕ300-321
Ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικές ουσίεςΕ322-495
Βοηθητικές ουσίες επεξεργασίαςΕ500-585
Ουσίες ενισχυτικές της γεύσηςΕ620-640
Παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψηΕ900-948
Αέρια συσκευασίαςΕ941-948
Γλυκαντικές ουσίεςΕ950-967
Διάφορες άλλες προσθετικές ουσίεςΕ999-1518


Πηγή

0 σχόλια:

Post a Comment

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.
Αν δεν βλέπετε το σχόλιό σας μετά την καταχώρησή του, είναι επειδή περιμένει προέγκριση, μην το γράφετε δύο φορές.

       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blog - Widget
loading...