Πως να ανακουφίσεις το αυτί σου από τα καλοκαιρινά μπάνια (αυτί του κολυμβητή) | το Χρήσιμο

Πως να ανακουφίσεις το αυτί σου από τα καλοκαιρινά μπάνια (αυτί του κολυμβητή)

καλοκαιρινή ωτίτιδα ή αυτί του κολυμβητήΑντιμετώπιση καλοκαιρινής ωτίτιδας ή αυτί του κολυμβητή...


Το «αυτί του κολυμβητή» είναι ένα από τα πολλά ονόματα πού δίνουμε για να περιγράψουμε τις καλοκαιρινές εξωτερικές ωτίτιδες ή αλλιώς τις λοιμώξεις του καναλιού του έξω ακουστικού  πόρου που συνδέει το πτερύγιο με το τύμπανο.

Ορισμένες φορές προκαλείται από κάποιο μύκητα αλλά πιο συχνά, ιδίως όταν πονάει πολύ προκαλείται από κοινά παθογόνα βακτήρια (σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα).

Τι συμβαίνει:


Όταν το νερό μπαίνει μέσα στο αυτί μπορεί να παρασύρει βακτήρια  ή μύκητες μέσα σε αυτό. Συνήθως το νερό βγαίνει έξω, το αυτί στεγνώνει και τα μικρόβια δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Αλλά ορισμένες φορές το νερό παραμένει παγιδευμένο μέσα στον έξω ακουστικό πόρο (ΕΑΠ) με συνέπεια το δέρμα του να γίνεται υδαρές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, πού επιμολύνουν την περιοχή.


Τρόποι αντιμετώπισης, πρόληψη:


Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενστάλαξη λευκού οινοπνεύματος μόλις νοιώσουμε ότι έχει «παγιδευτεί» νερό μέσα στο αυτί. Επίσης έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ οι ειδικές σταγόνες που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές (dry ear) και πωλούνται στα φαρμακεία, καθώς έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθούν στην αφαίρεση του παγιδευμένου νερού από το αυτί. Τέλος άτομα που έχουν την τάση να μαζεύουν πολύ κερί στα αυτιά καλό είναι να προσέρχονται στον ΩΡΛ για καθαρισμό πριν αρχίσει η κολυμβητική περίοδος.

Συνδυασμός λευκό ξύδι με οινόπνευμα:
Η λύση που ακολουθεί είναι πλήρως φυσική και περιέχει μόνο λευκό ξύδι και οινόπνευμα.

Το απλό λευκό ξύδι έχει αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ο συνδυασμός του με το αλκοόλ (οινόπνευμα) θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις, θα σας ανακουφίσει από τον πόνο, θα στεγνώσει το αυτί και θα διασπάσει το “κερί” του αυτιού.
Ανακατέψτε 1 μέρος οινόπνευμα και 1 μέρος λευκό ξύδι. Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το διάλυμα και ρίξτε το στα αυτιά σας, καθώς γέρνετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, αφήστε το μείγμα να τρέξει έξω από τα αυτιά, καθώς επανέρχεστε σε όρθια θέση.

Εκτελέστε αυτή την απλή εργασία 2 φορές την ημέρα για να απομακρύνετε τυχόν παγιδευμένο νερό, από την κυψελίδα και για να θεραπεύσετε την μόλυνση στο αυτί.

Αν μετά από περίπου 3 ημέρες, δεν δείτε βελτίωση, φροντίστε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.



μπατονέτες,καλοκαιρινή ωτίτιδα ή αυτί του κολυμβητή

Επιπλέον tips: 

  • κάνε σαν βεντούζα το χέρι στο αυτί σου και πίεσε προς τα μέσα,
  • πήδηξε στο ένα πόδι και γύρε το κεφάλι σου προς τη πλευρά του αυτιού με το πρόβλημα,
  • ή απλά μάσησε τσίχλες.
Οι ενέργειες αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μια αλλαγή στη πίεση και να "τραβήξουν" το νερό έξω. Ένα πιστολάκι σε χαμηλή ρύθμιση επίσης θα στεγνώσει το νερό.

Αν αυτές οι γρήγορες λύσεις δεν λειτουργήσουν, θα χρειαστεί να επισκεφτείς ένα γιατρό για να μη μολυνθεί το αυτί. Έτσι, εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται από μόνα τους, να προγραμματίσεις μια επίσκεψη στο γιατρό. 


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!