Πως να φορτίσεις τη μπαταρία από το κινητό | το Χρήσιμο

Πως να φορτίσεις τη μπαταρία από το κινητό

Ότι πρέπει να ξέρεις για τη φόρτιση της μπαταρίας στα κινητά και τις φορητές συσκευές σου...








  • Κρατήστε μια μέτρια θερμοκρασία. Όπως τα τρόφιμα μένουν φρέσκα ​​όταν ψύχονται, έτσι και οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την καταστροφή των μπαταριών, κρατήστε τις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  • Ελέγξτε τις εκφορτίσεις. Κάθε κύκλος φθείρει τη μπαταρία και από λίγο. Η μερική εκφόρτιση πριν τη φόρτιση είναι καλύτερη από μια πλήρη εκφόρτιση. Εφαρμόστε μια πλήρης εκφόρτιση  μόνο για τη βαθμονόμηση (calibration) μιας έξυπνης μπαταρίας και να αποτρέψετε το φαινόμενο μνήμης στις νικελίου (NiCd , NiMH) μπαταρίες.
  • Αποφύγετε την κατάχρηση. Όπως μια μηχανή που εκτίθεται σε επίπονη εργασία, μια μπαταρία φθείρεται πιο γρήγορα, εάν εκφορτιστεί γρήγορα και αν φορτιστεί με γρήγορα με υψηλά "ρεύματα". Οι επίπονες απαιτήσεις δεν μπορούν πάντα να προληφθούν, αλλά ο χρήστης έχει την επιλογή να επιλέξετε το σωστό μέγεθος της μπαταρίας, διατηρώντας τη θερμοκρασία μέτρια ώστε να παρατείνει τη ζωή της μπαταρίας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.
Simple Trick Brings Any Battery Back To Life

Δες το κόλπο να γεμίσεις τις άδειες μπαταρίες!
Ο παρακάτω πίνακας θα λύσει τις όποιες απορίες έχετε.

Συχνές ερωτήσεις/ FAQLead acid (Sealed, flooded) / ΜολύβδουNickel-based (NiCd and NiMH) / ΝικελίουLithium-ion (Li-ion, polymer) / Ιόντων Λιθίου,Πολυμερών
Πώς να προετοιμάσω τη νέα μπαταρίαΗ μπαταρία έρχεται πλήρως φορτισμένη. Εφαρμόστε συμπληρωματική φόρτιση.φόρτιση 14–16Ω. Πλήρωση μπορεί να χρειαστεί.Εφαρμόστε συμπληρωματική φόρτιση. Δε χρειάζεται πλήρωση.
Μπορεί να καταστρέψω τη μπαταρία με λάθος χρήση;Ναι, μην την αποθηκεύσετε μερικώς φορτισμένη, κρατήστε την πλήρως φορτισμένη.Η μπαταρία είναι ανθεκτική και η απόδοση θα βελτιωθεί με τη χρήση.Κρατήστε κάποια φόρτιση. Η χαμηλή φόρτιση μπορεί να απενεργοποιήσει το κύκλωμα προστασίας.
Χρειάζεται πλήρη φόρτιση;Ναι, η μερική φόρτιση προκαλεί θείωση.Η μερική φόρτιση είναι μια χαρά.Η μερική φόρτιση είναι καλύτερη από τη πλήρη φόρτιση
Μπορώ να διακόψω ένα κύκλο φόρτισηςΝαι, η μερική φόρτιση δεν προκαλεί καμία βλάβη.Οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν αύξηση θερμότητας.Η μερική φόρτιση
δεν προκαλεί καμία βλάβη.
Χρειάζεται  να αδειάσει πριν ξαναφορτίσω;Όχι, η αποφόρτιση φθείρει τη μπαταρία. Φορτίστε πιο συχνά.Εφαρμόστε προγραμματισμένες εκφορτίσεις μόνο για την αποφυγή του φαινομένου μνήμης.Η πλήρης εκφόρτιση φθείρει την μπαταρία.
Πρέπει να ανησυχώ για το φαινόμενο "μνήμης";Όχι, δεν υπάρχει μνήμη.Αποφόρτιση NiCd κάθε 1–3 μήνες.Δεν υπάρχει το φαινόμενο μνήμης.
Πως μπορώ να "ρυθμίσω" μια έξυπνη μπαταρία;Δεν εφαρμόζεται.Εφαρμόστε φόρτιση /αποφόρτιση όταν ο δείκτης της μπαταρίας γίνεται ανακριβής. Επαναλάβετε κάθε 1-3 μήνες.
Μπορώ να φορτίσω ενώ η συσκευή είναι σε λειτουργία;Μερικά συστήματα UPS φορτίζουν  ταυτόχρονα και παρέχουν ρεύμα.Είναι καλύτερα να απενεργοποιήσετε τη συσκευή κατά τη διάρκεια της φόρτισης, παρασιτικό φορτίο μπορεί να αλλάξει την ανίχνευση πλήρης φόρτισης και να την υπερφορτίσει ή να προκαλέσει μίνι κύκλους.
Πρέπει να μπορώ να αφαιρέσω την μπαταρία όταν είναι πλήρης;Εξαρτάται από το φορτιστή.Αφαιρέστε μετά από λίγες ημέρες στο φορτιστή.Δεν είναι απαραίτητο, ο φορτιστής απενεργοποιείται.
Πώς μπορώ να αποθηκεύσω τη
μπαταρία μου;
Κρατήστε τις μπαταρίες πάνω από 2.10V, φορτίστε
κάθε 6 μήνες.
Φυλάσσετε σε δροσερό μέρος
μια πλήρης εκφόρτιση δεν προκαλεί καμία βλάβη.
Φυλάσσετε σε δροσερό μέρος μερικώς φορτισμένη, να μην είναι εντελώς άδεια.
Επιτρέπεται η μπαταρία  να ζεσταθεί κατά τη φόρτιση;Η μπαταρία μπορεί να ζεσταθεί  προς το τέλος της φόρτισης.Η μπαταρία ζεσταίνεται αλλά πρέπει να κρυώσει για να είναι έτοιμη.Η μπαταρία μπορεί να ζεσταθεί  προς το τέλος της φόρτισης.
Πώς να φορτίσω όταν   κάνει κρύο;Αργή φόρτιση  (0.1): 0–45°C (32–113°F)                                         Γρήγορη φόρτιση (0.5–1C): 5–45°C (41–113°F)Μην φορτίζετε κάτω από το μηδέν.
Μπορώ να φορτίσω σε μεγάλες θερμοκρασίες;Πάνω από 25 ° C, κάτω από το όριο 3mV / ° C.Η μπαταριά δε θα φορτίσει πλήρως όταν έχει μεγάλες θερμοκρασίες.Μην φορτίζετε άνω των 50°C (122°F).
Τι πρέπει να ξέρω για τους φορτιστές;Ο φορτιστής θα πρέπει να έχει 2.25–2.30V/μπαταρία όταν είναι έτοιμος.Η μπαταρία δεν πρέπει να παραμείνει πολύ ζεστή, θα πρέπει να περιλαμβάνει αισθητήρα θερμοκρασίας.Η μπαταρία πρέπει να παραμένει δροσερή, καμιά βραδεία (trickle)* φόρτιση όταν είναι έτοιμη.


*Η αργή φόρτιση (trickle charge) σημαίνει φόρτιση μια πλήρως φορτισμένης μπαταρίας χωρίς φορτίο σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό αυτo-εκφόρτισης της, επιτρέποντας έτσι τη μπαταρία να παραμείνει σε πλήρως φορτισμένo επίπεδο.


Πηγή

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!