Friday, July 12, 2013

Ξέρεις ποιες είναι οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές;

best antioxidant foodsΜάθε τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές...








Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να καταστρέφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, και να προστατεύουν το οργανισμό από την οξείδωση.

Οι παράγοντες που συντελούν στο οξειδωτικό στρες στη καθημερινή μας ζωή είναι πολλές:

  • Έκθεση σε χημικές και τοξικές ουσίες π.χ. καθαριστικά, καλλυντικά, εντομοκτόνα, σπρέι, βαρέα μέταλλα όπως αλουμίνιο, μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κλπ.
  • Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος.
  • Τα κορεσμένα (ζωικά) λιπαρά τα οποία βρίσκονται στο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Τα τρανς λιπαρά που προέρχονται από την επεξεργασία (θέρμανση, τηγάνισμα) και την οξείδωση των λιπαρών οξέων.
  • Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.
  • Το κάπνισμα.
  • Τα βαρέα μέταλλα, όπως αλουμίνιο, υδράργυρος, αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, κάδμιο, κοβάλτιο, παλλάδιο, τα οποία εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των τροφίμων ή των συσκευασιών τους.

Η διατροφή σε ένα φυσιολογικό άτομο, βάση της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας πρέπει να περιέχει 3.000-5.000 μονάδες Orac*.

Ακολουθεί πίνακας με τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές:


ΤρόφιμαΜονάδες Orac
Γαρύφαλλο, τριμμένο290.283
Ρίγανη, ξερή175.295
Δενδρολίβανο, ξερό165.280
Θυμάρι αποξηραμένο157.380
Κανέλα σκόνη131.420
Κουρκούμι127.068
Βανίλια, σπόροι ξεραμένοι122.400
Φασκόμηλο, ξερό119.929
Τριαντάφυλλο (σπόρια)96.150
Μοσχοκάρυδο, τριμένο69.640
Βασιλικός, ξεραμένος61.063
Κύμινο50.372
Κάρυ48.504
Σινάπι, κίτρινοι σπόροι29.257
Μαντουράνα, φρέσκια27.297
Τσίλι σκόνη23.636
Τζίντζερ, ρίζα ωμή14.840
Σαμπούκος, ωμά μούρα14.697
Μέντα, φρέσκια13.978
Καρύδια13.541
Καρύδι13.541
Φασόλια κόκκινα, ωμά8.606
Φιστίκια Αιγίνης7.675
Φακές, ωμές7.282
Αγκινάρες, ωμές6.552
Δαμάσκηνα, φρέσκα6.100
Βατόμουρα, μαύρα ωμά5.905
Σκόρδο, ωμό5.708
Κόλιανδρος, φρέσκα φύλλα ωμά5.141
Ρόδι4.479
Αμύγδαλα, ωμά4.454
Άνηθος, φρέσκος4.392
Φράουλες, ωμές4.302
Μήλα, κόκκινα ωμά με φλούδα4.275
Κεράσι φρέσκο3.747
Κρασί κόκκινο3.607
Σύκα, ωμά3.383
Goji berries, ωμά3.290
Κάρδαμο2.764
Σπαράγγια, ωμά2.252
Αχλάδια πράσινα, ωμά2.201
Γλυκοπατάτες ψητές2.115
Πορτοκάλι2.103
Ροδάκινο, ωμό1.922
Ρόκα1.904
Σταφύλια κόκκινα, ωμά1.837
Παντζάρι, ωμό1.776
Ραπανάκι, ωμό1.750
Ποπ κορν1.743
Μαρούλι, πράσινα φύλλα ωμά1.532
Κρεμμύδια κόκκινα, ωμα1.521
Σπανάκι, ωμό1.513
Μπρόκολο, ωμό1.510
Τριφύλλι, ήμερο1.510
Μαϊντανός1.301
Τσάι πράσινο, αφέψημα1.253
Γκρειπ φρουτ λευκά1.238
Λεμόνι χυμός, ωμός1.225
Πατάτες, ψητές1.138
Βερίκοκα, ωμά1.110
Πιπεριές πράσινες, ωμές935
Μελιτζάνα, ωμή932
Κουνουπίδι, ωμό870
Ρεβίθι, ωμό847
Μπανάνες, ωμές795
Καλαμπόκι, ωμό728
Καρότο, ωμό697
Μανιτάρια λευκά691
Πράσο, ωμό569
Ξύδι από μήλα564
Σέλινο, ωμό552
Ντομάτες, ωμές546
Λάχανο, ωμό529
Μπιζέλια, ωμά524
Κακάο σκόνη485
Ξύδι από κόκκινο κρασί410
Ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο372
Πεπόνια319
Μάραθος, βολβός ωμός307
Αγγούρι, με τι φλούδα ωμό232
Κολοκυθάκι, ωμό180
Καρπούζι142


*Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) εκφράζει τη δύναμη που διαθέτει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών του.


Πηγή
       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blog - Widget
loading...