Monday, December 31, 2012

Χρήσιμα tips για το ψήσιμο της γαλοπούλας

ψησιμο γαλοπούλαςTop tips για τη προετοιμασία της γαλοπούλας...








  • Η απόψυξη της παγωμένης γαλοπούλας απαιτεί υπομονή. Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι να ξεπαγώσει η γαλοπούλα στο ψυγείο. Να προγραμματίσετε γι αυτό. Διαρκεί περίπου 4-5 ημέρες για μια γαλοπούλα 10 κιλών για την πλήρη απόψυξη.

Ξεπάγωμα στο ψυγείο:


Βάρος γαλοπούλας

Χρόνος ξεπαγώματος
4 με 6 κιλάμε 2 μέρες
6 με 8 κιλάμε 3 μέρες
8 με  10 κιλάμε 4 μέρες
10 με 12 κιλάμε 5 μέρες

Ξεπάγωμα γαλοπούλας σε κρύο νερό : Περίπου 1 ώρα ανά κιλό. Αλλάζουμε το νερό ανά μισή ώρα.

Βάρος γαλοπούλαςΧρόνος ξεπαγώματος
4 με 6 κιλά4 με 6 ώρες
6 με 8 κιλά6 με 8 ώρες
8  με 10 κιλά8 με 10 ώρες
10 με 12 κιλά10 με 12 ώρες

  • Για πιο τραγανό δέρμα , ξεδιπλώστε τη γαλοπούλα την ημέρα πριν από το ψήσιμο και αφήστε την στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  • Ο χρόνος μαγειρέματος ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας, παρατίθεται πινάκας με χρόνους ψησίματος στους 170 βαθμους C κατά προσέγγιση  :

Βάρος
(κιλά)
4 με 66 με 77 με 99 με 1010 με 1212 με 14
Χωρίς γέμιση
(ώρες)
2¾ με 33 με 3¾3¾ με 4¼4¼ με 4½4½ με 55 με 5¼
Με γέμιση
(ώρες)
3 με 3½3½ με 44 με 4¼4¼ με 4¾4¾ με 5¼5¼ με 6¼


  • Μια γαλοπούλα θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα αν δεν δεν έχουμε βάλει πολύ γέμιση . Εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης με αρωματικά λαχανικά: τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι ή το σκόρδο δίνουν ωραίο αποτέλεσμα. Για τους λάτρεις της γέμισης, μαγειρέψτε τη γέμιση σε μια κατσαρόλα ξεχωριστά.
  • Φτιάξτε μια "σχάρα" με καρότα και σέλινο και τοποθετήστε πάνω τους τη γαλοπούλα, έτσι μόλις τελειώσει το ψήσιμο θα ξεκολλήσει εύκολα και θα έχει ενισχυθεί η σάλτσα από τα λαχανικά!
  • Πριν το ψήσιμο αλείψτε τη γαλοπούλα με λάδι, αλάτι και πιπέρι και σκεπάστε καλά το στήθος με αλουμινόχαρτο.
  • Μην ανοίγετε το φούρνο για να κοιτάξετε τη γαλοπούλα, μόλις τη βάλετε αποφύγετε το πειρασμό του να ανοίξετε το φούρνο να την δείτε και να έχει ως αποτέλεσμα μια "στεγνή" γαλοπούλα. 
  • Περίπου 45 λεπτά πριν τη βγάλετε από το φούρνο αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από το στήθος για να ροδίσει.
  • Αφαιρέστε την από το φούρνο και δείτε τη θερμοκρασία της με ένα ειδικό θερμόμετρο στο μπούτι χωρίς να ακουμπήσετε το κόκκαλο, θα πρέπει να είναι στους 75 βαθμούς Κελσίου.
  • Σκεπάστε ελαφρά τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να "ξεκουραστεί" για 25 λεπτά πριν τη κόψετε.
  • Θυμηθείτε να τη κόψετε με ένα καλά κοφτερό μαχαίρι!
Δείτε και άλλα tips για επιτυχημένο ψήσιμο γαλοπούλας εδώ http://www.toxrisimo.gr/2011/12/tips.html



       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blog - Widget
loading...