Τα είδη του τσαγιού και οι ιδιότητές του | το Χρήσιμο

Τα είδη του τσαγιού και οι ιδιότητές του

φλυτζανι τσαιΠοια είναι τα είδη του τσαγιού και οι ιδιότητές του...

Τα πιο διαδεδομένα είδη, τα οποία μπορείτε εύκολα να βρείτε και στην Ελλάδα, είναι το λευκό, το πράσινο, το μαύρο τσάι, το τσάι oolong και το τσάι βοτάνων. Όλα τα είδη (εκτός αυτού των βοτάνων) προκύπτουν από την επεξεργασία των φύλλων του φυτού Camellia sinensis, και ο διαχωρισμός τους οφείλεται κυρίως στο διαφορετικό ποσοστό οξείδωσης στο οποίο υποβάλλονται τα φύλλα – για παράδειγμα το μαύρο τσάι είναι το περισσότερο οξειδωμένο από όλα. Το τσάι βοτάνων προκύπτει από την έγχυση βοτάνων ή φρούτων, χωρίς την παρουσία του φυτού του τσαγιού, και επομένως μόνο… κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται έτσι. Φυσικά, κάθε είδος έχει τις δικές του υποποικιλίες, ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας, την επεξεργασία, τον χρόνο της συγκομιδής κλπ.

Τα SOS του τσαγιού
Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση τσαγιού θεωρείται ευεργετική για την υγεία και την μακροζωία, χάρη στα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονειδή, τις πολυφαινόλες και τις κατεχίνες που περιέχει, όλα τους στοιχεία με ευεργετική συμβολή στον οργανισμό μας, που θα γνωρίσουμε παρακάτω… γουλιά προς γουλιά. Να σημειώσουμε επίσης πως πρόκειται για ένα από τα πιο οικονομικά ροφήματα στον κόσμο, καθώς ελάχιστη ποσότητα φύλλων τσαγιού αποδίδουν πολλές δεκάδες φλιτζάνια τσάι – ανάλογα πάντα με την ποικιλία.

Πράσινο τσάι
Το βαρύ πυροβολικό του τσαγιού έχει γίνει αντικείμενο χιλιάδων ερευνών, που διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα οφέλη τα οποία σχετίζονται με την κατανάλωσή του. Προκύπτει από ελαφριά επεξεργασία των φύλλων και διαθέτει πλούσια γεύση και σχετικά μικρό ποσοστό καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ και το μαύρο τσάι.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες υποδεικνύουν τα εξής:
-Η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.
-Συγκεκριμένα, οι ουσίες που περιέχουν, λέει ιαπωνική έρευνα, ενδεχομένως καταπολεμούν τα βακτήρια που σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου.
-Τα φλαβονοειδή που περιέχει μια κούπα τσάι είναι περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη υγιεινή τροφή (όπως τα φρούτα και τα λαχανικά) – πρόκειται για ουσίες με αντιοξειδωτική και αντικαρκινική λειτουργία.
-Χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, βοηθά σε προγράμματα ελέγχου ή απώλειας βάρους.
-Συμβάλλει στην αύξηση της πυκνότητας των οστών, κάτι που το καθιστά σύμμαχο ενάντια στην οστεοπόρωση.
-Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις για την δράση του πράσινου τσαγιού ενάντια στην φθορά των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι που επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών και της νόσου του Alzheimer.

Λευκό τσάι
Πρόκειται για το λιγότερο επεξεργασμένο, και γι’ αυτό πιο ελαφρύ και απαλό στην γεύση τσάι. Ακριβώς εξαιτίας της ελάχιστης επεξεργασίας (μαζεύονται απευθείας τα «μπουμπούκια» του φυτού), διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, γεγονός που το καθιστά «όπλο» ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν το γενετικό υλικό. Επιπλέον, γερμανική έρευνα έδειξε πως το εκχύλισμα λευκού τσαγιού παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της συσσώρευσης λιποκυττάρων στον λιπώδη ιστό – με άλλα λόγια στην λιποδιάλυση. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι, και η μείωση της χοληστερόλης χάρη στις κατεχίνες είναι μερικές ακόμη από τις ευεργετικές του δράσεις.

Το λευκό τσάι είναι επίσης αντιβακτηριακός και αντιϊκός παράγοντας που προστατεύει από διάφορους μολυσμαντικούς οργανισμούς, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ίσως να μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα φορείς του ιού HIV. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι το τσάι περιέχει μικρές ποσότητες φθορίου συμβάλλει στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών, ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του iatronet.gr, το λευκό τσάι είναι βασικό συστατικό της διατροφής αντιγήρανσης, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά αναστέλλει την καταστροφή και την εκφύλιση του ανθρώπινου DNA και συμβάλλει στην υγεία του δερματικού και άλλων ιστών.

Να σημειωθεί πως το λευκό τσάι διαθέτει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης, ενώ έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, χάρη σε ουσίες που εισέρχονται στον εγκέφαλο και μειώνουν το πνευματικό και σωματικό στρες.

Κόκκινο τσάι
Το Rooibos (redbush, κόκκινος θάμνος, αναφέρεται μερικές φορές ως κόκκινο τσάι) έχει καταγωγή από την Νότιο Αφρική και είναι ξεχωριστό λόγω της γλυκιάς γεύσης του χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη ζάχαρης. Δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, πίνετε ζεστό ή κρύο, και το χρώμα του αφεψήματος είναι κόκκινο καφέ. Η προετοιμασία του είναι σχεδόν ίδια με αυτή του μαύρου τσαγιού και όσο παραμένει στο νερό η γεύση του βελτιώνεται.

Τα οφέλη του Rooibos teα για τον οργανισμό
Δεν περιέχει καφεΐνη, γι αυτό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από παιδιά και ενήλικες σε μεγάλες ποσότητες, έως 5-6 ποτήρια την ημέρα.Είναι κατάλληλο ρόφημα για εγκύους.Δεν προκαλεί αϋπνία, ευερεθιστικότητα, στομαχικές διαταραχές.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές.Είναι δε ιδιαίτερα ευεργετικό για βρέφη και παιδιά που πάσχουν από κολικούς ή στομαχικό πόνο.
Προλαμβάνει την εμφάνιση και εμποδίζει σημαντικά την εξάπλωση ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα, προάγει την υγεία των οστών.

Μαύρο τσάι
Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο διαδεδομένα είδη τσαγιού στον κόσμο και έχει υποστεί την μεγαλύτερη επεξεργασία από όλα τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και διαθέτει επιβλητική, πλούσια γεύση, που μάλιστα διατηρείται για ολόκληρα χρόνια αποθηκευμένο στο ντουλάπι μας. Μαύρο αποκαλείται στην Δύση εξαιτίας του μαύρου χρώματος των φύλλων του μετά την επεξεργασία, ενώ στην Κίνα αποκαλείται «κόκκινο τσάι», εξαιτίας του χρώματος που χαρίζει στο ρόφημα.

Παρά την επεξεργασία που υπόκειται, το μαύρο τσάι διατηρεί επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλης), ενώ έχει μελετηθεί και η θετική του επίδραση σε όσους πάσχουν από Parkinson, καθώς και σε όσους θέλουν να την προλάβουν. Συμπληρώστε, τέλος, και τις μελέτες που του αποδίδουν θετικές επιδράσεις ενάντια στον καρκίνο, την χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, την κακή στοματική υγιεινή και την παχυσαρκία. Σημειώστε, ωστόσο, πως ενώ όσο περισσότερο μαύρο τσάι πίνετε, τόσο αυξάνονται τα οφέλη του, περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό καφεΐνης από όλες τις ποικιλίες τσαγιού – αλλά ακόμη κι έτσι, έχει μόλις τη μισή ποσότητα σε σύγκριση με τον καφέ.

Oolong
Είναι το παραδοσιακό κινεζικό τσάι που βρίσκεται «κάπου ανάμεσα» στο πράσινο και το μαύρο, αφού οξειδώνεται λίγο περισσότερο από το πρώτο και ελαφρώς λιγότερο από το δεύτερο. Διαθέτει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη από το μαύρο τσάι, ενώ μερικές από τις ευεργετικές του δράσεις είναι οι εξής:
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού, δράση ενάντια σε ιούς και βακτήρια, ανακούφιση σε περιπτώσεις διαβήτη, εκζεμάτων και αλλεργιών, βοήθεια στην απώλεια βάρους (πιο πολύ και από το πράσινο τσάι), και σε μικρότερο βαθμό, όλα τα οφέλη των προηγούμενων ποικιλιών τσαγιού.

Μερικά tips για… το φλιτζάνι σας
-Μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία του νερού στο οποίο θα φτιάξετε το τσάι σας – κάθε είδος και ποικιλία έχει την δική του ιδανική θερμοκρασία, αναζητήστε τις οδηγίες στην συσκευασία του- ενώ σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγετε να βράζετε το νερό, γιατί έτσι χάνεται το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζεται το τσάι.
-Το λευκό και το πράσινο τσάι θα πρέπει να καταναλώνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το μαύρο τσάι, το οποίο χάρη στο υψηλό ποσοστό επεξεργασίας μπορεί να διατηρηθεί φυλαγμένο πάνω από ένα έτος.
-Τα φύλλα τσαγιού είναι πιο ποιοτικά από την «σκόνη» τσαγιού που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.

Εγώ προτιμώ το φασκόμηλο:
 Το φασκόμηλο είναι πολυετές θαμνώδες φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.
Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «Eλληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν – όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι – τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «Eλληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Και μη ξεχάσετε, όταν τελειώσετε με τα φύλλα από το τσάι σας να τα προσθέσετε στο κομπόστ σας!

Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%BFhttp://www.in2life.gr/wellbeing/nutrition/articles/252519/article.aspx




Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.


Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!