Τι πρέπει να ξέρετε για ένα πετυχημένο ψήσιμο! | το Χρήσιμο

Τι πρέπει να ξέρετε για ένα πετυχημένο ψήσιμο!

Δείτε 10 Χρήσιμα tips για ένα πετυχημένο ψήσιμο στα κάρβουνα...

1) Χρησιμοποιείστε για προσάναμμα κληματόβεργες ή άλλα μικρά ξερά κλαδάκια κάτω από τα κάρβουνα. Αποφύγετε οινόπνευμα ή πετρέλαιο που θα καταστρέψει το άρωμα του κάρβουνου αλλά θα καταστρέψει και με ανθυγιεινές αναθυμιάσεις το ψητό σας.

2) Προετοιμάστε το ψητό σας με τις κατάλληλες μαρινάτες. Καθαρίστε τις σχάρες με χοντρή συρματόβουρτσα, αλείψτε τις με ελαιόλαδο ή τρίψτε τις με λεμονόκουπες και αφήστε τις λίγο μέχρι να καούν στη φωτιά που μόλις ανάψατε. Χρησιμοποιείστε ένα πινελάκι για να αλείψετε τα κρέατα, τα πουλερικά ή τα ψαρικά σας με ελαιόλαδο.

3) Το αλάτι καλό θα είναι να προστεθεί στο τέλος του ψησίματος, γιατί άν προστεθεί νωρίς τραβάει όλους τους χυμούς και σκληραίνει τα ψητά.

4) Μην χαράσσετε τα ψητά κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί χάνουν όλα τα υγρά που τα νοστιμίζουν. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ειδική λαβίδα (κι όχι πιρούνι) για τις αλλαγές στη φωτιά και αν τα κομμάτια του κρέατος είναι μεγάλα, προτιμήστε να τα κόψετε πριν το ψήσιμο και όχι κατά τη διάρκεια.

5) Το μέγεθος των κομματιών πρέπει να είναι ομοιόμορφο για να ψηθούν ταυτόχρονα. Αν παρόλαυτά υπάρχει ανομοιομορφία προτιμήστε να ψήσετε τα μεγάλα κομμάτια σε πιο χαμηλή φωτιά ούτως ώστε να ψηθούν σταδιακά και να μην ξεροψηθούν εξωτερικά ενώ δεν θα έχουν ετοιμαστεί εσωτερικά.

6) Καλοψημένο θεωρείται το κρέας που έχει κρατήσει τους χυμούς του, είναι αφράτο και ζουμερό ενώ ταυτόχρονα έχει ψηθεί ικανοποιητικά εξωτερικά. Το ξεροψημένο ψητό που έχει αλλοιωθεί εξωτερικά, κρίνεται ακατάλληλο και για λόγους γευστικούς και κυρίως για λόγους υγιεινής.

7) Η φωτιά πρέπει αρχικά να είναι δυνατή ούτως ώστε να δημιουργείται μια κρούστα στα ψητά που θα εγκλωβίσει τους χυμούς τους. Εν συνεχεία χαμηλώνουμε την ένταση και εάν τα κομμάτια μας είναι μεγάλα τα αφήνουμε να σιγοψηθούν αλλιώς τα μικρά τα ψήνουμε σε μεγαλύτερης ένταση φωτιά.

8) Στο ψήσιμο με κάρβουνα μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση των κάρβουνων. Για να ρίξουμε την ένταση είτε σκορπάμε τον πυρήνα της, είτε σκεπάζουμε με στάχτη κάποια κάρβουνα-σημεία που δείχνουν να είναι πιο έντονα. Αν θέλουμε να αυξήσουμε την ένταση χρησιμοποιούμε τη φυσούνα ή κάποια άλλου τύπου βεντάλια για να αναζωπυρώσουμε τη φωτιά.

9) Το λεμόνι στο τέλος του ψησίματος αποδεικνύεται θαυματουργά φαρμακευτικό. Ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου ενώ η βιταμίνη c αναστέλλει τη δράση των καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται από τη καύση του άνθρακα.

10) Και τέλος φροντίστε για την καλή κατάσταση του ψήστη. Ένα καλό κρασί και καλή παρέα είναι τα απαραίτητα συστατικά που θα κάνουν το BBQ σας αξέχαστο. Όσο για τον μεζέ, θα τον βρει μόνος του!


Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!