Tuesday, January 31, 2012

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μέλι


all about honey

Διαβάστε για τη συντήρηση και το τρόπο κατανάλωσης του μελιού...

Το μέλι, το πιο εκτιμημένο απ’ όλα τα προϊόντα της κυψέλης από τους περισσότερους ανθρώπους, είναι όπως ήδη ξέρετε όχι μόνο μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, αλλά επίσης κι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο. Σαν τροφή πρέπει να φτάσει σ’ όλα τα κύτταρα, είτε αυτά είναι άρρωστα είτε είναι υγιή. Σαν φάρμακο πρέπει να φτάσει σ’ όλους τους «στόχους»: τα άρρωστα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματα. Εδώ θα αναφερθούμε στο μέλι σαν τροφή και σε κάποιους γενικούς κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε για την σωστή αποθήκευση και χορήγηση του μελιού.

  • Μην φυλάτε το μέλι στο φως του ήλιου. Το φως του ήλιου καταστρέφει πολλά από τα ένζυμα του μελιού. 
  • Διατηρείτε καλά κλειστά τα δοχεία που φυλάσσετε το μέλι. Το μέλι απορροφά εύκολα τις εξωτερικές κακές οσμές, έτσι το άρωμα του θα καταστραφεί. Το μέλι εύκολα επίσης απορροφά το νερό, ακόμα κι όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Υπερβολικό νερό στο μέλι (πάνω από 20 - 23%), θα επιτρέψει την ανάπτυξη της μαγιάς με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει να ζυμώνεται. 
  • Διατηρείτε το μέλι στο ψυγείο: Παρ’ όλο που πολλά είδη μελιού μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για τρία χρόνια και περισσότερο, καμιά φορά χωρίς μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι το μέλι γερνάει μέρα με τη μέρα. Το φρέσκο θα ‘ναι πάντα φρέσκο. 
  • Μη ζεσταίνετε το μέλι πριν τη κατάποση με το να το ανακατεύετε με οποιαδήποτε άλλη τροφή, υγρή ή στερεά (π.χ. καυτό τσάι, καυτό γάλα κ.τ.λ.). Το ζέσταμα όπως ίσως ξέρουμε ήδη, καταστρέφει τα περισσότερα ένζυμα του μελιού. 
  • Αν το καταναλώσετε σκέτο, δηλαδή όχι συνδυασμένο με άλλες τροφές, κρατήστε το όσο περισσότερο γίνεται κάτω από τη γλώσσα πριν το καταπιείτε, έτσι θα επιτρέψετε στις πιο φίνες ουσίες του μελιού (αιθέρια έλαια, ορυκτά, γλυκόζη κ.τ.λ.) να περάσουν κατευθείαν στο αίμα. Αυτή η δόση θα θρέψει τα κύτταρα του στόματος απευθείας, θα ταΐσει πολύ γρήγορα όσα κύτταρα το χρειάζονται, θα δώσει αρκετό χρόνο στη γλώσσα και στις άλλες δομές του στόματος, ν’ απορροφήσουν ενέργεια από το μέλι. 
  • Πριν την κατάποση προσπαθήστε να νιώσετε περισσότερο το άρωμα του μελιού. 
  • Το να τρώτε μικρές ποσότητες μελιού αρκετές φορές την ημέρα, είναι καλύτερο απ’ το να τρώτε μεγάλες ποσότητες σπάνια. 
  • Μη βάζετε το κουταλάκι που έχετε ήδη βάλει στο στόμα σας μέσα στο βάζο με το μέλι διότι η υγρασία του σάλιου μαζί με τα ένζυμα οδηγούν στην σταδιακή αποσύνθεση του μελιού και στο ξίνισμα του. Μόνο καθαρό και στεγνό κουτάλι!

Είδη μελιού

  • Μέλι θυμαριού και ανθέων: καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης.
  • Μέλι θυμαριού: καταπολεμά τις φλεγμονές και τον βήχα, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων και παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού.
  • Μέλι ανθέων: βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, δίνει ενέργεια και αντοχή, ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού.
  • Μέλι πορτοκαλιάς: μειώνει το άγχος, επουλώνει τις γαστρίτιδες και βοηθά στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.
  • Μέλι καστανιάς: ενισχύει την πνευματική διαύγεια, βοηθά στην εγκυμοσύνη και στη φλεβική ανεπάρκεια και έχει αντιμικροβιακή δράση για το έντερο.
  • Μέλι ελάτης: έχει αντισηπτική δράση σε επίπεδο αναπνευστικού συστήματος, ενώ επίσης δρα κατά της κακοσμίας του στόματος και ως εντερογαστρικός ισορροποιητής.
  • Μέλι πεύκου: έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα.
  • Μέλι ερεικής: απολυμαίνει το ουροποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως αντιρρευματικό.


2 σχόλια:

Vivian said...

Και άν πέσει μέλι στα ρούχα μας?? ή στο τραπεζομάντιλο?? σας έχω λύση!!! βάζουμε στον λεκέ αφρό ξυρίσματος και θαύμα ο λεκές εξαφανίζεται!! μετά το πλύσιμο εννοείται!!

Vangelis said...

@Vivian Πολύ ενδιαφέρον, δεn το ήξερα :)

Post a Comment

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.
Αν δεν βλέπετε το σχόλιό σας μετά την καταχώρησή του, είναι επειδή περιμένει προέγκριση, μην το γράφετε δύο φορές.

       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blog - Widget
loading...