Thursday, December 22, 2011

Συνταγή και χρήσιμα tips για μια επιτυχημένη γαλοπούλα

Φτιάξτε τη πιο νόστιμη και ζουμερή γαλοπούλα...


Επιλογές γαλοπούλας:
Κατεψυγμένη κάτω από τους -16 βαθμούς Κελσίου.


Παγωμένη (-16 εώς -1 βαθμούς Κελσίου) ξεπαγώνει γρηγορότερα


Φρέσκια πάνω από τους 0. Πιο ακριβή αλλά συνήθως πιο νόστιμη.
Πόσο μεγάλη γαλοπούλα να πάρεις; ½ κιλό ανά άτομο είναι συνήθως οκ.


Καλύτερη επιλογή είναι η Α ποιότητας που δεν έχει σπασμένα κόκαλα, μελανιές, τρίχες και κοψίματα


Ξεπάγωμα: Περίπου 8 ώρες για κάθε κιλό (Θέλει υπομονή). (2-3 μέρες για γαλοπούλα 7 κιλών).


Αν δε χωράει στο ψυγείο τη βάζουμε σε ψυγειάκι εκδρομής με παγοκύστες


Για γρήγορο ξεπάγωμα (8-10 ώρες) τη βάζουμε σε λεκάνη ή στη μπανιέρα


Προσοχή γιατί μεταξύ 0-60 βαθμών Κελσίου υπάρχει Κίνδυνος μόλυνσης.


Γιατί η γέμιση είναι κακή ιδέα:
Η γέμιση «βρωμάει» και αλλάζει τη γεύση της γαλοπούλας.
Προσθέτει μάζα κάτι που σημαίνει ότι θέλει περισσότερο μαγείρεμα και έτσι στεγνώνει το κρέας.
Η γέμιση προσελκύει βακτηρίδια και μικρόβια
Μαρινάρισμα:
Φτιάχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας 5 λίτρα ζωμό λαχανικών, 1 κούπα αλάτι, ½ κούπα μαύρη ζάχαρη και 1 κουταλιά μπιλάκια πολύχρωμα πιπέρια και μερικά αποξηραμένα φρούτα. Το βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.


Νωρίς την ημέρα του μαγειρέματος ή από το προηγούμενο βράδυ, Βάζουμε για 6-8 ώρες τη γαλοπούλα και το μείγμα σε μεγάλο κουβά μαζί με 5 λίτρα κρύο νερό (με πάγο). Στη μέση της διαδικασίας (3-4 ώρες) τουμπάρουμε τη γαλοπούλα μέσα στον κουβά. Δε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης επειδή το νερό είναι παγωμένο και περιέχει πολύ αλάτι που είναι φυσικό συντηρητικό.


Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε πλατύ ταψί χωρίς τοιχώματα.
Γεμίζουμε την γαλοπούλα με μυρωδικά κλπ (μπορούμε και κάτω από φτερό)
Η κοιλιά της γαλοπούλας δε χρειάζεται να μείνει άδεια! Αυτή η σπηλιά αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο για να προσθέσουμε γεύση στη γαλοπούλα.


Τι βάζουμε μέσα:


- 1 ξυλαράκι κανέλας, δεντρολίβανο, φρέσκια δάφνη, ένα αστέρι γλυκάνισου, 2
σκελίδες σκόρδο και ένα καρότο.


- Μισό κρεμμύδι και 1 μήλο (σε φέτες) που έχουμε βάλει για 3 λεπτά στο
μικροκυμάτων σε σκεύος μαζί με νερό.


 Φορμάρουμε το τρίγωνο από αλουμινόχαρτο στην κοιλιά της γαλοπούλας και το αφήνουμε στην άκρη (θα χρειαστεί αργότερα αλλά καλύτερα να κάνουμε το τώρα που η γαλοπούλα είναι κρύα). Με το τρίγωνο πετυχαίνουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Διαφορετικά έχουμε ψημένα μπούτια και υπερ-ψημένο, στεγνό στήθος ή καλοψημένο ζουμερό στήθος και άψητα μπούτια, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Θα μπορούσαμε να την κόψουμε και να τα ψήσουμε χωριστά αλλά ποιος θέλει να σερβίρει γαλοπούλα-παζλ στο τραπέζι των Χριστουγέννων; Όχι εμείς!


Τοποθετούμε θερμόμετρο στη γαλοπούλα. Στο στήθος. Προσοχή να μην ακουμπάει κόκαλο.
Βάζουμε γαλοπούλα στο φούρνο με τα πόδια μέσα επειδή θέλουν περισσότερο ψήσιμο και το κρέας δε στεγνώνει εύκολα.


Πλένουμε καλά τα χέρια μας  επειδή έχουν ακουμπήσει ωμή γαλοπούλα.


Ψήσιμο αρχικά για 30 λεπτά στους 250 για να έχουμε μία υπέροχη καφέ τραγανή κρούστα.
Μετά βάζουμε το τρίγωνο αλουμινόχαρτου για να μην καεί η επιφάνεια.


 Κατεβάζουμε θερμοκρασία στους 175 και ψήνουμε μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 82 βαθμούς. Δε μας νοιάζει η ώρα αλλά η θερμοκρασία. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες.


Αποφεύγουμε δια ροπάλου τον πειρασμό ανοίγματος του φούρνου για να χαζέψουμε το δημιούργημά μας όσο μαγειρεύεται.


Όταν πιάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά (επειδή συνεχίζει να μαγειρεύεται. Σερβίρουμε και κόβουμε τη γαλοπούλα στο τραπέζι.


Πηγή:http://bletsas.gr/galopoula/


 επιπλέον tips :
1 Να είστε προετοιμασμένοι !
Πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο για το καλό ξεπάγωμα της γαλοπούλας


2 Πάντα προθερμαίνετε ! 
Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος προθερμαίνεται πριν η γαλοπούλα πλησιάσει οπουδήποτε κοντά στο φούρνο! Αυτό είναι περίπου 170 ° C για ένα συμβατικό φούρνο.


3 Η ώρα του θερμόμετρου !
Να είστε σίγουροι ότι το ειδικό θερμόμετρο δεν ακουμπάει το κόκαλο της γαλοπούλας.


4 Αρχίστε το ψήσιμο !
Αφήστε τη γαλοπούλα να ψηθεί. Το θερμόμετρο πρέπει να φτάσει 82-85 °C μέχρι να είναι έτοιμη. Όσο για τη γέμιση,θα πρέπει να φτάσει τους 70 °C πριν την αφαιρέσετε από το φούρνο


Για το κόψιμο της γαλοπούλας δείτε το παρακάτω video 

0 σχόλια:

Post a Comment

Παρακαλώ σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.
Αν δεν βλέπετε το σχόλιό σας μετά την καταχώρησή του, είναι επειδή περιμένει προέγκριση, μην το γράφετε δύο φορές.

       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blog - Widget
loading...