Βρείτε το κλεμμένο σας ποδήλατο (videos) | το Χρήσιμο

Βρείτε το κλεμμένο σας ποδήλατο (videos)

bicycle signΔείτε πως να βρείτε το κλεμμένο σας ποδήλατο εδώ...
















"Έχετε χάσει το ποδήλατό σας; Εάν είναι ένα από αυτά ελάτε να το παραλάβετε"
Έτσι μας προτρέπει το Τμήμα Ελέγχου Εμπορίου της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας στο οποίο φυλάσσονται κατασχεμένα και εγκαταλειμμένα ποδήλατα.




Απαραίτητα δικαιολογητικά:
  1. δήλωση κλοπής,
  2. τιμολόγιο αγοράς,
  3. φωτογραφία
 Όλα τα παραπάνω με πλήρη περιγραφή του ποδηλάτου, δηλαδή μάρκα, τύπο (mountain, trekking κλπ.), αριθμό πλαισίου, χρώμα και οτιδήποτε άλλο πρόσφορο προς αναγνώριση του ποδηλάτου.


Βέβαια υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε το ποδήλατο μας από τους επίδοξους κλέφτες και να μη χρειαστούμε τις υπηρεσίες της δημοτικής αστυνομίας,ας δούμε μερικά χρήσιμα tips.




Μερικά πράγματα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε...
    1
  • Να γράψω τον αριθμό πλαισίου κάπου
Ο αριθμός πλαισίου βρίσκεται σε κάποιο από τα σημεία που είναι αριθμημένα στην εικόνα 1


  • Να το τραβήξω μια φωτογραφία


Τραβήξτε το ποδήλατο σας μερικές φωτογραφίες, εννοείται ότι το ποδήλατο δεν πρέπει να είναι κλειδωμένο (ώστε να φαίνεται ότι είστε ο ιδιοκτήτης του και δεν το είδατε απλώς κάπου κλειδωμένο και το τραβήξατε).Τραβήξτε μερικές γενικές φωτογραφίες, καλό είναι να είναι σε σχετικά καθαρό και ουδέτερο φόντο ώστε να ξεχωρίζει το ποδήλατο και να μην μπλέκεται με το υπόβαθρο...


Τώρα τραβήξτε μερικές λεπτομέρειες: Οπωσδήποτε τον αριθμό σκελετού εφόσον υπάρχει, οτιδήποτε έχετε αλλάξει και άρα κάνει το δικό σας ποδήλατο διαφορετικό από κάποιο που έχει αγοράσει οποιοσδήποτε άλλος από ένα ποδηλατάδικο (πχ παγουροθήκες, βάσεις για φώτα, λάστιχα, χερούλια κλπ). Επίσης αν έχετε προσθέσει κάποιο αυτοκόλλητο ή οτιδήποτε αντίστοιχο. Αν το ποδήλατο το έχετε αρκετό καιρό, σίγουρα θα έχετε και πιο μόνιμες αλλοιώσεις για να τραβήξετε πχ. κάποια χαρακτηριστική γρατζουνιά ή γδάρσιμο, αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα...


Τοποθετήστε τις φωτογραφίες σε ένα ασφαλές σημείο που μπορεί να τις βρείτε και μετά από μερικά χρόνια. Μην τις αφήσετε μόνο στο κινητό σας ή μόνο στον υπολογιστήν σας, μπορεί με μια απώλεια κινητού ή μια βλάβη στο σκληρό να τις χάσετε και οι πιθανότητες να θυμηθείτε να ξανατραβήξετε φωτογραφίες είναι μικρές...


Αν το ποδήλατό μας κλαπεί θα πρέπει να μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι δικό μας, και να μπορούμε επίσης να δείξουμε σε άλλους ότι "να αυτό μου έκλεψαν" μήπως και βοηθήσει κανείς να βρεθεί...
Κάποιοι ποδηλάτες που βρήκαν τα ποδήλατά τους, είχαν πρόβλημα να αποδείξουν στην αστυνομία ότι τα ποδήλατα ήταν πράγματι δικά τους. Σκεφτείτε ότι αν εσείς πείτε είναι δικό μου, το ίδιο μπορεί να πει και ο κλέφτης ή ο κλεπταποδόχος, ή ο αγοραστής.


  • Να βάλω μέσα ετικέτες 
Γιατί να βάλω ταυτότητες μέσα στο ποδήλατό μου; 
Για να μπορέσω να αποδείξω πιο εύκολα ότι είναι δικό μου.
Οι κλέφτες δεν τις βλέπουνε και έτσι θα παραμείνουν όπου τις βάλω.


Πως να φτιάξω τις ταυτότητες; 
Πάρτε μερικά λεπτά κομμάτια χαρτόνι περίπου 5x8 εκατοστά και γράψτε πάνω το όνομα σας, τη διεύθυνσή σας και το τηλέφωνο σας. Γράψτε από την άλλη πλευρά «Αν βρείτε αυτή την κάρτα αυτό το ποδήλατο κλάπηκε από μένα». Βάλτε τις καρτέλες σε μικρά πλαστικά σακουλάκια και κολλήστε τα με σελοτέιπ για να γίνουν αδιάβροχα.


Που να τις τοποθετήσω;
Αφαιρέστε το καπάκι ή το χερούλι από το τιμόνι σας, κάντε μια ταυτότητα ρολό και σπρώχτε την μέσα, επανατοποθετήστε πίσω το καπάκι ή το χερούλι.
Αφαιρέστε το παλουκόσελο από τον σωλήνα, κάντε μια ακόμα ταυτότητα ρολό και σπρώξτε την μέσα στο σωλήνα με ένα μολύβι ή ένα κλειδί άλλεν. Ξανατοποθετήστε τη σέλα στη θέση της.


Προσοχή: Αν ποτέ πουλήσετε ή χαρίσετε το ποδήλατό σας μην ξεχάσετε να βγάλετε τις ταυτότητες από μέσα.
Κόλπο: Βάλτε και ακόμα μία ή δύο ανάμεσα στο λάστιχο και τη σαμπρέλα. Όταν ο νέος ιδιοκτήτης του κλεμμένου ποδηλάτου επισκευάσει το πρώτο του σκασμένο λάστιχο (η πιο συχνή επισκευή) θα βρει την ταυτότητα, ποιος ξέρει ίσως σας τηλεφωνήσει....


Πως και που να κλειδώσετε το ποδήλατό σας
  • Κλειδώνουμε πάντα
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό ποδηλάτων που κλέβονται (σε χώρες που έχουν τέτοιες στατιστικές) είναι ξεκλείδωτα.(σύμφωνα με στατιστική του site μας 36 στα 213 ποδήλατα που κλάπηκαν ήταν ξεκλείδωτα.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το ποδήλατο σας ανεξάρτητα από το τι είδος είναι, πόσο παλιό είναι, σε τι κατάσταση είναι, έχει μια αξία και μπορεί να πουληθεί από έναν κλέφτη ποδηλάτων. Μπορεί να σας το κλέψουν ανά πάσα στιγμή.
Ποτέ μην αφήνετε το ποδήλατό σας ξεκλείδωτο ακόμα κι αν είναι για μισό λεπτό, ακόμα κι αν έχετε οπτική επαφή. Ένας κλέφτης μπορεί να το πάρει σε δευτερόλεπτα και αν το καβαλήσει μέχρι να ανοίξετε την πόρτα από το μαγαζί που είστε και να τρέξετε να τον προλάβετε θα έχει φύγει...
Επίσης αν αφήσετε το ποδήλατό σας να το προσέχει κάποιος φύλακας ή θυρωρός, κλειδώστε το έστω το σκελετό με μια ρόδα. Αν κάποιος το πάρει και αρχίσει να τρέχει, ο θυρωρός δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του.
  • Κλειδώνουμε παντού
Ένα άλλο ποσοστό ποδηλάτων κλέβεται από μέσα από γκαράζ, πυλωτές, πίσω αυλές κλπ. δηλαδή χώρους που θεωρούμε σχετικά ασφαλείς, οπότε και δεν κλειδώνουμε τα ποδήλατά μας. Το πιο σωστό μέρος για να αφήσετε την κλειδαριά του ποδηλάτου σας είναι πάνω στο ποδήλατο κλειδωμένη. Αυτό έχει και τα εξής πλεονεκτήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από το σπίτι χωρίς την κλειδαριά σας ή χωρίς τα κλειδιά σας.


Αν μπορείτε να το κλειδώσετε μέσα, ίσως είναι καλή ιδέα να το κάνετε
Στα μέρη που πηγαίνετε συχνά, κοιτάξτε αν μπορείτε να το βάλετε κάπου μέσα. Πχ στην είσοδο ή τον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας, στο πάρκινγκ μιας πολυκατοικίας ή μιας επιχείρησης. Αν δεν είστε σίγουρος δοκιμάστε, αν υπάρχει θυρωρός πχ μπορείτε να ρωτήσετε. Αν δεν σας επιτρέψει ίσως είναι καλή ιδέα να το ζορίσετε λίγο το ζήτημα. Επιμείνετε απλά αλλά ευγενικά, πολλές φορές δεν υπάρχουν σαφής οδηγίες για ποδήλατα οπότε μπορεί να βγείτε κερδισμένος


Κλειδώστε το ποδήλατο σας σε ένα ακίνητο αντικείμενο
Αντικείμενα που μπορούν να μετακιθούν όπως ένα άλλο ποδήλατο, μια καρέκλα, ένα τραπέζι δεν είναι καλές επιλογές. Ψάξτε για κάτι που να είναι θαμένο σε τσιμέντο όπως ένα Π, μια κολόνα, ένα κάγκελο κλπ.
Σε περίπτωση κολώνας ελέγξτε ότι δεν μπορεί κάποιος να βγάλει απλά το ποδήλατό σας από πάνω χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξει την κλειδαριά, ειδικά αν η κλειδαριά σας είναι πολύ μεγάλη. Κάντε επίσης έναν έλεγχο δοκιμάζοντας να κουνήσετε την κολώνα "(ή ότι άλλο), κάποιες είναι απλά ξεχαρβαλωμένες και έτοιμες να βγούνε.


Μικρά δέντρα, ξύλινοι ή αλουμινένιοι στύλοι, συρματόπλεγμα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί εύκολα να σπάσει ή να κοπεί δεν είναι καλές επιλογές, κάποιος μπορεί να κόψει αυτά και να μεταφέρει μετά κλειδωμένο το ποδήλατό σας.


Αποφύγετε να αφήνετε την κλειδαριά σας να σέρνεται στο έδαφος, κάνετε πιο εύκολη τη δουλειά κάποιου που θέλει να χρησιμοποιήσει εργαλεία για να την σπάσει ή να την κόψει.
  • Τι να κλειδώσω;
Δεν κλειδώνουμε ποτέ μόνο τη ρόδα, ακόμα κι αν δεν έχουμε μπλοκάζ, κάποιος με ένα κλειδί μπορεί να πάρει το ποδήλατό μας σε δευτερόλεπτα.


Αναλόγως το μέγεθος της κλειδαριάς σας θα πρέπει όταν τελειώσετε να περιέχει μέσα τουλάχιστον ένα ακίνητο αντικείμενο και ένα κομμάτι του σκελετού σας (αλλιώς η λέξη κλείδωμα είναι ευφημισμός). Αν η κλειδαριά σας είναι λίγο μεγαλύτερη καλό είναι να περιλαμβάνει και έναν τροχό για τους εξής λόγους:


Για κάποιον μπορεί να είναι εύκολο να ξεριζώσει ή να σπάσει το αντικείμενο που έχετε κλειδώσει πάνω του το ποδήλατό σας. αν δεν έχετε κλειδώσει και τη ρόδα μαζί απλώς θα το καβαλήσει και θα φύγει.
Αφήνει μικρότερα περιθώρια σε κάποιον να προσπαθήσει να κάνει κάτι στην κλειδαριά σας όσο λιγότερο μπορεί να την μετακινήσει και όσο λιγότερο ελεύθερο χώρο έχει μέσα.
Είναι ένας καλός τρόπος να εξασφαλίσετε ότι δεν θα βρείτε το ποδήλατό σας ξαπλωμένο κάτω όταν επιστρέψετε.
  • Που να το κλειδώσετε
Κλειδώστε το σε ένα φωτεινό και πολυσύχναστο σημείο, αν υπάρχει κόσμος που δεν περνάει απλά αλλά στέκεται ακόμα καλύτερα, πρώτον κάποιος επίδοξος κλέφτης δεν ξέρει πχ αν ο ιδιοκτήτης κάθεται ή όχι στην καφετέρια, αλλά και αν κάποιος θα αντιδράσει από την γειτονική στάση. (Αυτό δεν πρέπει να είναι η μόνη σας προστασία όμως, αν θέλει 5 δευτερόλεπτα μπορεί να το κάνει πριν καν προλάβει κάποιος να το αντιληφθεί, αν θέλει 5 λεπτά μάλλον θα αγνοήσει το ποδήλατο σας)


Δεν παρκάρουμε οπουδήποτε μπορεί να εμποδίσουμε πεζούς ή ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες), να μπλοκάρουμε σκάλες, εισόδους, ράμπες κλπ
  • Αφαιρούμε ότι αφαιρείται
Δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας τρόμπες, φώτα, παγούρια, κοντέρ και γενικά ότι αφαιρείται. Αν δεν το αφαιρέσετε εσείς, μπορεί να το αφαιρέσει κανένας άλλος.
Αν η σέλα σας είναι με μπλοκάζ και δεν θέλετε να τη βγάζετε κάθε φορά που κλειδώνετε κάπου έχετε δύο επιλογές:


Aντικαταστήστε το μπλοκάζ με ένα άλλο που χρησιμοποιεί ειδικό κλειδί για να ασφαλίζει.
Βάλτε μόνιμα ένα λεπτό συρματόσχοινο στη σέλα και στη σχάρα ή στο σκελετό σας. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι από παλιά αλυσίδα ποδηλάτου (κόψτε το κομμάτι που χρειαζόσαστε και ενώστε την πάλι, καλύψτε την με μονωτική ταινία για να μην κοπανάει και γρατζουνάει το ποδήλατό σας)
  • Προχωρημένες τεχνικές κλειδώματος
Για τους περισσότερους από εμάς αυτό είναι υπερβολή (τουλάχιστον προς το παρόν). Παρόλα αυτά για λόγους πληρότητας τοποθετούμε και αυτές τις πληροφορίες εδώ.
Αφαίρεση ζάντας
Οι περισσότεροι κλέφτες βασίζονται στο ότι μόλις κόψουν την κλειδαριά θα το καβαλήσουν και θα φύγουν. Αν μπορείτε πάρτε τη μια ζάντα μαζί σας. Μέχρι να αρχίσουν οι κλέφτες να κυκλοφορούν με ανταλλακτικές ρόδες, θα είναι αποτρεπτικό.
  • Διπλοκλείδωμα
Το διπλοκλείδωμα είναι μια τεχνική που βασίζεται σε δύο διαφορετικά είδη κλειδαριάς. Κλειδώνουμε λοιπόν το ποδήλατό μας με δύο διαφορετικές μεταξύ τους κλειδαριές ώστε ο κλέφτης να χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να ανοίξει και τις δύο (και συνήθως δύο διαφορετικά εργαλεία).
  • Οι καλύτεροι συνδυασμοί είναι:
Ένα πέταλο και μια αλυσίδα μηχανής
Ένα πέταλο και μια κουλούρα
Μια αλυσίδα μηχανής και μια κουλούρα
Πάντως και ένας συνδυασμός: χοντρό συρματόσχοινο με μια καλή κλειδαριά (Πέταλο, αλυσίδα μηχανής ή κουλούρα) είναι καλύτερος από σκέτη την καλή κλειδαριά.


Δείτε σχετικά βίντεο:
https://youtu.be/ryY-qMFLcfo
http://youtu.be/aTA3JsZWiec     part1
http://youtu.be/_8UpUj_8tWI     part2
http://youtu.be/FCbU83_G6nA  part3




περισσότερα εδώ

Θες να συνεισφέρεις στη λειτουργία της πιο χρήσιμης ιστοσελίδας;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις την ιστοσελίδα μου!

Από ένα απλό Like στην σελίδα στο Facebook μέχρι να επιλέξεις τις φιλικές μας ιστοσελίδες για τις ηλεκτρονικές σου αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
Amazon, Booking, Ebay, Eshop
Electroholic, Lenovo, Media Markt, Public

Με κάθε σου αγορά, και χωρίς να χρεώνεσαι τίποτα επιπλέον, το site θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια από το κατάστημα, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Αν προτιμάς αγορές από την Κίνα, προτείνω τα παρακάτω eshops:
Aliexpress, Banggood, Gearbest

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στην ιστοσελίδα μας toxrisimo.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (do-follow link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματός του.
Udemy’s Hot Sale! Courses start at just 10.99 €!